středa 11. dubna 2018

Játra kuřecí na zelenině a portském víně

Kuřecí játra na zelenině a portském víně


Váha zeleniny v rozpisu je v očištěném stavu!

  • 600 g jater
  • 180 g mrkve
  • 150 g červené tlustostěnné papriky
  • 100 g pórku
  • 100 ml portského vína
  • 75 g  cibule
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g špeku (ideálně iberijský) 
  • 40 g másla (20 + 20)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- játra očistit, nakrájet na nudličky, 3 - 4 minuty promíchávat na rozehřátém oleji s máslem
- játra přendat do hrnce, přikrýt poklicí, odložit stranou
- do hrnce po smažení jater nasypat pokrájený špek, 1 - 2 minuty nechat rozpustit
- přidat 20 g másla, nasypat cibuli, po 2 minutách 3/4 mrkve, po 5 minutách 3/4 papriky a po 3 minutách česnek
- nalít worcestrovou omáčku, po chvilce rajčatový protlak, po minutě portské víno
- 2 - 3 minuty promíchávat
- přidat 3/4 pórku, po minutě zbytek mrkve, papriky a pórku
- odložená játra osolit, vmíchat k zelenině, 2 minuty společně prohřát
.

Vynikající rychlovka, za 20 minut může být oběd nebo večeře na stole.


Příprava

Játra odblaníme, opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme je na nudličky, tak centimetr a půl silné.
Odblaníme rovná se zbavíme všech bílých částí. 
Špek nakrájíme na kostičky.

Oloupané stroužky česneku nožem zmáčkneme, nakrájíme je na plátky.
Očištěnou mrkev, sloupnutou cibuli a opláchnutou papriku nakrájíme na tenké nudličky.
Pórek na tenká kolečka.

Jednu čtvrtinu pórku, mrkve a papriky odložíme stranou.


Orestování jater

V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej společně s 20 gramy másla.
Přidáme játra.
3 až 4 minuty na větším plameni promícháváme.

Děrovanou naběračkou přendáme orestovaná játra do jiného hrnce.
Zakryjeme poklicí, odložíme stranou.


Zpracování zeleniny

Časy přidávání zeleniny jsou přibližné. Rozhodně nemusíme mít v ruce stopky. Jde o to, aby zelenina chytla lehkým opečením vůni a aby ta, která potřebuje ke změknutí nejvíce času strávila v hrnci nejdelší dobu.

  • Na tuk do hrnce, kde se smažila játra nasypeme nakrájený špek.
  • Necelé 2 minuty ho na mírném plameni necháme rozpouštět.
  • V hrnci budou i drobky z jater, to ničemu nevadí, naopak.
  • Přidáme 20 gramů másla, nasypeme cibuli.
  • Po zhruba 2 minutách přisypeme mrkev, zvýšíme teplotu.
  • Okolo 5 minut promícháváme.
  • Teď přijde na řadu nakrájená paprika a za další 3 minuty vmícháme česnek.
  • Nalijeme worcestrovou omáčku, po 10 vteřinách rajčatový protlak.
  • Minutu restujeme.
  • Nalijeme portské víno, 2 až 3 minuty mícháme.
  • Nasypeme pórek.
  • Po minutě promíchávání přisypeme odloženou část pokrájené mrkve, papriky a pórku.
  • Vmícháme čajovou lžičku soli, v dlani rozemnutou majoránku a čerstvou šťávu z citronu.
  • Snížíme teplotu, nevypínáme.


Dokončení

Játra v hrnci osolíme jednou čajovou lžičkou soli, podle chuti vmícháme mletý pepř.
Hned je přendáme do hrnce k zelenině.
Na středním plameni společně 2 minuty prohřejeme, lehce promícháváme.
Vypneme.

Játra na zelenině jsou výborná podávána na topince. 
Nebo jako přílohu zvolíme rýži, těstoviny, kukuřičné nebo pšeničné placky...
Výborná jsou podávaná na topince.


 




 

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat