čtvrtek 12. července 2018

Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky


Z uvedeného množství se naplní 8 skleniček o objemu 200 mililitrů.

  • 2000 g červeného rybízu
  • 1000 g cukru krupice
  • 20 g celé skořice
  • 18 g kyseliny citronové
  • 20 ks hřebíčku
  • 100 ml rumu
  • 1 menší citron

Jak na to  

- očištěné kuličky rybízu opláchnout, nechat okapat, dát do hlubokého pekáče
- přidat celou skořici, hřebíček, rozkrojený citron
- posypat cukrem smíchaným s kyselinou citronovou, opatrně promíchat
- za občasného promíchání péct 30 minut při 150 °C
- dalších 15 minut při 180 °C
- vytáhnout z trouby, vmíchat rum, ihned plnit do čistých sklenic, zavíčkovat, postavit víčkem dolů
- po 20 minutách sklenice otočit, po úplném vychladnutí popsat a uskladnit
.


Sklenky a víčka důkladně omyjeme a vypláchneme horkou vodou!

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Očištěné kuličky rybízu podle potřeby opláchneme, necháme dobře okapat.
Nasypeme do hlubokého plechu.
Přidáme kousky celé skořice, hřebíček, citron rozkrojený na půlky nebo čtvrtky.


Kyselinu citronovou smícháme s cukrem, rybíz v pekáči posypeme.
Opatrně promícháme.



Dáme do trouby a ihned stáhneme teplotu na 150 °C.
Po 30 minutách, během kterých rybíz tak 2x promícháme, teplotu zvýšíme na 180 °C.

Za občasného promíchání pečeme ještě 15 minut.
Pokud chceme výraznější chuť, necháme rybíz lehce zkaramelizovat - přidáme dalších 5 - 10 minut, tentokrát bez míchání, a klidně ještě o trochu teplotu zvýšíme.

Vytáhneme z trouby, nalijeme rum, promícháme a ihned plníme do čistých sklenic.
Dobře uzavřeme, sklenice stavíme víčkem dolů.
Po 20 minutách otočíme sklenice zpět.

Po úplném vychladnutí zkontrolujeme, jestli dobře chytla víčka. Pokud je některé vypouklé nebo se protáčí, dáme sklenici do lednice a co nejdříve spotřebujeme.

Podáváme ke grilovaným masům, svíčkové, masovým kuličkám...


TIP!  Před uskladněním nezapomeneme sklenice popsat, aby i za několik měsíců/let bylo jasné, jaký je obsah a ve kterém roce byl připravován.


Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat