Mišu, díky za recept!
- 1000 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 800 - 1000 gramů mladých cuket
- 60 ml 12% smetany
- 8 polévkových lžic olivového nebo slunečnicového oleje
- 3 čajové lžičky kari pasty
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, bílý pepř
- k servírování: smetana, opečené pečivo, bylinky (nemusí být)
Jak na to
- zhruba jednu pětinu cukety nakrájet na malé kostky, na oleji osmažit do zlatova, odložit
- v hrnci na oleji osmažit na kostičky nakrájenou cibuli do zesklovatění
- nasypat na větší kostky pokrájenou cuketu, osolit, opepřit, nechat vydusit vodu
- vmíchat kari pastu a česnek pokrájený na plátky, po chvilce zalít 800 ml vývaru
- 5 minut na mírném plameni povařit, odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu a podle potřeby přidat vývar, minutu povařit
- podávat s kousky opečené cukety, ev. s opečeným pečivem, parmazánem, bylinkami, olivovým, lanýžovým nebo dýňovým olejem
.
- zhruba jednu pětinu cukety nakrájet na malé kostky, na oleji osmažit do zlatova, odložit
- v hrnci na oleji osmažit na kostičky nakrájenou cibuli do zesklovatění
- nasypat na větší kostky pokrájenou cuketu, osolit, opepřit, nechat vydusit vodu
- vmíchat kari pastu a česnek pokrájený na plátky, po chvilce zalít 800 ml vývaru
- 5 minut na mírném plameni povařit, odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu a podle potřeby přidat vývar, minutu povařit
- podávat s kousky opečené cukety, ev. s opečeným pečivem, parmazánem, bylinkami, olivovým, lanýžovým nebo dýňovým olejem
.
Příprava
Cukety opláchneme a osušíme.
Jednu pětinu pokrájíme na zhruba centimetrové kostičky, zbytek na větší kusy.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Vývar zahřejeme.
Pokud nemáme zeleninový nebo kuřecí vývar, povaříme 2 kostky zeleninového nebo kuřecího bujónu v jednom litru vody.
Orestování části cukety
Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Vývar zahřejeme.
Pokud nemáme zeleninový nebo kuřecí vývar, povaříme 2 kostky zeleninového nebo kuřecího bujónu v jednom litru vody.
Orestování části cukety
Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje.
Přidáme na drobné kostičky pokrájenou cuketu.
Na středním plameni je osmažíme do zlatova, občas promícháme
Orestované kostičky přendáme děrovanou naběračkou do misky, zatím je odložíme stranou.
Použijeme je do talířů při servírování.
Uvaření
- V širším hrnci rozehřejeme 4 polévkové lžíce oleje. Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji promícháváme okolo 4 minut do zesklovatění.
- Přisypeme na větší kostky nakrájenou cuketu. Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a bílého mletého pepře.
Na středním plameni promícháváme do vydušení vody, kterou pustila cuketa.
Cuketa se začne lehce smažit.
- Vmícháme kari pastu a česnek, zhruba 20 vteřin restujeme. Přilijeme 800 mililitrů vývaru, přivedeme k varu.
Na mírném plameni 5 minut povaříme, občas promícháme.
Odstavíme ze sporáku.
Dokončení a servírování
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
Vrátíme na sporák.
Vmícháme smetanu.
Pokud je polévka příliš hustá, zředíme ji přilitím 50 až 200 mililitry vývaru.
Dochutíme solí a pepřem.
Minutu povaříme, hotovo.
Porce polévky doplníme opečenými kostkami cukety.
Dále můžeme do talířů přidat smetanu, parmazán, opečené kostky bílého pečiva, hodí se i různé bylinky a také pár kapek oleje olivového, dýňového, lanýžového...
Přejít na seznam receptů
Dochutíme solí a pepřem.
Minutu povaříme, hotovo.
Porce polévky doplníme opečenými kostkami cukety.
Dále můžeme do talířů přidat smetanu, parmazán, opečené kostky bílého pečiva, hodí se i různé bylinky a také pár kapek oleje olivového, dýňového, lanýžového...
Přejít na seznam receptů
Cuketu mám moc ráda, ale většinou z ní dělám placky, dávám ji do masa a různych směsí nebo třeba grilovat. Polévku z ní mě ještě nenapadlo udělat, takže určitě zkusím a děkuji za recept. Jsem zvědavá na její chuť, ale celkově mám ráda zdravé recepty, takže mi určitě bude chutnat.
OdpovědětVymazatDěkuji za komentář, budu ráda, jestli vyzkoušíte a pak napíšete jak chutnala!
Vymazat