- 1000 g mletého masa
- 200 g mrazených špenátových listů
- 200 g 12% smetany
- 125 g pohanky
- 60 g cibule (1 menší)
- 5 polévkových lžic bramborového škrobu (2 + 3)
- 3 větší stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce sušených nakládaných rajčat
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- sůl, pepř, kmín
- olej nebo sádlo na smažení
Jak na to
- propláchnutou pohanku minutu povařit, 30 minut nechat dojít
- dobře smíchat mleté maso se scezenou zchladlou pohankou, povoleným špenátem, nadrobno pokrájenými rajčaty a cibulí, utřeným česnekem, vejci, ústřicovou omáčkou, bramborovým škrobem, smetanou, solí, pepřem a kmínem
- tvarovat menší karbanátky, lehce zploštit, obalit v bramborovém škrobu
- smažit z obou stran do zlatova
,
Na tento recept bylo použito mleté maso ve složení 50 % míchaného (hovězí a vepřové) a 50 % mleté vepřové kýty.
Povaření pohanky
Do hrnce dáme vařit jeden litr vody, osolíme ji 2 čajovými lžičkami soli.
- Pohanku propláchneme studenou vodou.
- Nasypeme ji do hrnce do vroucí vody.
- Přivedeme opět k varu, odměříme minutu, vypneme.
- Hrnec zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.
- Pohanku scedíme.
- Necháme ji vychladnout
Příprava
Špenát vyndáme z mrazáku, aby povolil.
Sloupnutou cibuli a scezená sušená rajčata nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
Zpracování směsi
Smažení
V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme větší množství oleje nebo sádla.
Při smažení by měla hladina dosahovat zhruba do jedné třetiny karbanátků.
Na středním plameni osmažíme karbanátky z obou stran do zlatova.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
Zpracování směsi
- V míse důkladně smícháme mleté maso se zchladlou pohankou. Přidáme špenát, rajčata, cibuli, česnek, smetanu, vejce a ústřicovou omáčku.
- Vmícháme 2 polévkové lžíce bramborového škrobu, 2 čajové lžičky soli, 1 čajovou lžičku pepře a čajovou lžičku kmínu. Vše dohromady dobře promícháme.
- Na prkýnko nebo na talíř nasypeme 3 polévkové lžíce bramborového škrobu. Ze směsi tvarujeme menší karbanátky, každý mírně zploštíme.
Jemně je obalíme ve škrobu.
Smažení
V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme větší množství oleje nebo sádla.
Při smažení by měla hladina dosahovat zhruba do jedné třetiny karbanátků.
Na středním plameni osmažíme karbanátky z obou stran do zlatova.
Každou stranu smažíme 2 až 3 minuty.
Po vyndání z pánve je na malý okamžik položíme na papírovou utěrku nebo ubrousek.
Vsákne se přebytečný tuk.
Ke karbanátkům se jako příloha hodí na různé způsoby upravená zelenina, kaše, brambory...
Výborné jsou s těstovinami a houbovou omáčkou.
Ke karbanátkům se jako příloha hodí na různé způsoby upravená zelenina, kaše, brambory...
Výborné jsou s těstovinami a houbovou omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat