neděle 25. března 2018

Pohankové karbanátky s mletým masem

Pohankové karbanátky s mletým masem


  • 1000 g mletého masa
  • 200 g mrazených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany
  • 125 g pohanky
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 5 polévkových lžic bramborového škrobu (2 + 3)
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce sušených nakládaných rajčat
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř, kmín
  • olej nebo sádlo na smažení


Jak na to

- propláchnutou pohanku minutu povařit, 30 minut nechat dojít
- dobře smíchat mleté maso se scezenou zchladlou pohankou, povoleným špenátem, nadrobno pokrájenými rajčaty a cibulí, utřeným česnekem, vejci, ústřicovou omáčkou, bramborovým škrobem, smetanou, solí, pepřem a kmínem

- tvarovat menší karbanátky, lehce zploštit, obalit v bramborovém škrobu
- smažit z obou stran do zlatova

,

Na tento recept bylo použito mleté maso ve složení 50 % míchaného (hovězí a vepřové) a 50 % mleté vepřové kýty.


Povaření pohanky

Do hrnce dáme vařit jeden litr vody, osolíme ji 2 čajovými lžičkami soli.
  • Pohanku propláchneme studenou vodou.
  • Nasypeme ji do hrnce do vroucí vody.
  • Přivedeme opět k varu, odměříme minutu, vypneme.
  • Hrnec zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.
  • Pohanku scedíme.
  • Necháme ji vychladnout


Příprava

Špenát vyndáme z mrazáku, aby povolil.

Sloupnutou cibuli a scezená sušená rajčata nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.


Zpracování směsi

  • V míse důkladně smícháme mleté maso se zchladlou pohankou.
  • Přidáme špenát, rajčata, cibuli, česnek, smetanu, vejce a ústřicovou omáčku.

  • Vmícháme 2 polévkové lžíce bramborového škrobu, 2 čajové lžičky soli, 1 čajovou lžičku pepře a čajovou lžičku kmínu.
  • Vše dohromady dobře promícháme.

  • Na prkýnko nebo na talíř nasypeme 3 polévkové lžíce bramborového škrobu.
  • Ze směsi tvarujeme menší karbanátky, každý mírně zploštíme.
    Jemně je obalíme ve škrobu.

Smažení

V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme větší množství oleje nebo sádla.
Při smažení by měla hladina dosahovat zhruba do jedné třetiny karbanátků.
Na středním plameni osmažíme karbanátky z obou stran do zlatova.
Každou stranu smažíme 2 až 3 minuty.

Po vyndání z pánve je na malý okamžik položíme na papírovou utěrku nebo ubrousek.
Vsákne se přebytečný tuk.

Ke karbanátkům se jako příloha hodí na různé způsoby upravená zelenina, kaše, brambory...
Výborné jsou s těstovinami a houbovou omáčkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat