neděle 21. ledna 2018

Adzuki polévka

Adzuki polévka

Pro zkrácení doby vaření je vhodné fazolky předem na pár hodin namočit!


  • 250 g fazolek Adzuki
  • 120 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 3 čajové lžičky kari koření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • zeleninový nebo kuřecí vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka a zakysaná smetana k podávání (nemusí být)


Jak na to  

- na pánvi rozehřát olej nebo sádlo, nasypat mouku, usmažit světlou jíšku
- nasypat fazolky a kořenovou zeleninu, po chvilce promíchávání přidat koření
- zalít vodou/vývarem, vařit do změknutí
- vmíchat utřený česnek a šťávu z citronu, podle potřeby osolit, opepřit nebo přidat kari koření
- na talíři ozdobit zakysanou smetanou a sekanou petrželkou nebo koriandrem
.

Namočení fazolek

Fazolky Adzuki probereme.
V cedníku je propláchneme studenou vodou, nasypeme je do hrnce.
Zalijeme je studenou vodou tak, aby byla hladina 3 centimetry na fazolkami.
Pár hodin je necháme máčet a bobtnat.
Pokud bychom je uvařili bez namočení, prodloužila by se doba potřebná k jejich změknutí zhruba o 35 minut.
Ty nenamočené budeme také muset během vaření dolévat vývarem nebo vodou.


Příprava a jíška

Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme ji na větší kusy.
Namočené fazolky scedíme.

Na pánvi zahřejeme olej nebo sádlo.
Nasypeme hladkou mouku.
Na mírném plameni za občasného promíchání připravíme během 3 až 4 minut světlou jíšku.


Uvaření

  • Na jíšku nasypeme fazolky a kořenovou zeleninu.
  • Okolo 3 minut promícháváme
    Přidáme bobkové listy, 1 čajovou lžičku soli, mletý pepř a kari koření.

  • Přilijeme jeden litr vývaru nebo vody, promícháme.
  • Přivedeme k varu, hrnec částečně zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni povaříme do změknutí.
    Předem namočené fazolky budou potřebovat ke změknutí 20 až 30 minut, ty nenamočené 60 až 80.
    Během vaření kontrolujeme množství vývaru/vody, v případě potřeby doléváme.
    To platí zvláště pro předem nenamočené fazole!

  • Polévku na závěr dochutíme utřeným nebo prolisovaným česnekem a šťávou z citronu.
  • Podle potřeby vmícháme sůl, pepř nebo kari.
    Vypneme.

Porce na talíři můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany a posypat je zelenou petrželkou nebo koriandrem.


TIP!  A něco o fazoli Adzuki zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat