úterý 9. října 2012

Obalované houby

Obalované bedly a tip na Houbovou slámu


  • čerstvé bedly
  • hladká nebo polohrubá mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • sůl
  • olej nebo sádlo na smažení

  
Jak na to  

- očištěné klobouky bedel/hub obalit v trojobalu
- smažit z obou stran na sádle/oleji dozlatova
.

Když jsou houbové žně, určitě kromě smaženicekysela, ragú, plátků na houbách, houbového guláše, kulajdy, houbového pekáčku nebo sušení přijde řada i na houbové řízky.
K těm nejlahodnějším patří řízky z bedly. Pokud ji na 100 % poznáme, neváháme ani vteřinu a tuhle lahůdku z jídelníčku rozhodně nevynecháme.


Příprava

Na obalení a usmažení použijeme pouze klobouky.
Nohy bedel nevyhazujeme, usmažíme z nich "houbovou slámu". 
Viz TIP!

U starších bedel lehce oškrábneme povrch klobouků, u mladších nemusíme.
Nemáčíme je.
U hříbků nebo poddoubáků je stačí jemně otřít čistým vlhkým hadříkem.

Připravíme klasický trojobal.
  • Do jedné misky dáme 3 až 4 polévkové lžíce hladké mouky.
  • Ve druhé rozšleháme osolené vejce.
  • Do třetí nasypeme strouhanku.


Obalení

  • Klobouky nejdříve obalíme v mouce.
  • Nad miskou je oklepeme, aby ta neuchycená opadala.
  • Jako druhé přijde na řadu obalení ve vejcích.
  • Nad miskou z klobouků necháme stéct přebytečné vejce.
  • A jako poslední obalíme ve strouhance.
  • Oklepeme, aby opadaly nepřichycené drobečky, na pánvi by se připalovaly.
    Strouhanku do klobouku nemačkáme silou, po usmažení by byla tvrdá.

Smažení

Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Musí být opravdu dobře rozehřátý, houby se ihned po vložení na pánev musí začít smažit.
Pokud by nebyl olej dostatečně rozehřátý, strouhanka by ho nasákla do sebe, ztěžkla by a odpadávala.

Obalené houby smažíme z obou stran dozlatova.
Po usmažení je na okamžik položíme na papírový ubrousek nebo utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.

Smažené obalované houby podáváme s pečivem, doplníme je tatarkou nebo dresinkem ze zakysané smetany.
Nebo jako přílohu zvolíme vařený brambor nebo bramborovou kaši a máme hlavní chod k obědu či večeři.




TIP!  Samozřejmě můžeme použít i jiné houby. Poddoubáky, hřiby, žampiony...
Klobouky nařežeme na 1 až 1,5 centimetru silné plátky, obalíme je a osmažíme do zlatova.

TIP!  Zásadně sbíráme pouze houby, které bezpečně poznáme. Pokud máme jen nepatrné pochybnosti, raději úlovek vyhodíme.

TIP!  Ke konzumaci nikoho nenutíme, smíříme se s tím, že někteří lidé nemají houby rádi.
Ahoj, děti :-)

TIP!  Zajímavé stránky nejen o houbách jsou zde.

TIP!  Houbová sláma

Nohy bedel nevyhazujeme, připravíme z nich houbovou slámu.
Natrháme je nebo nakrájíme na tenké proužky.
Na pánvi dobře rozehřejeme sádlo, nasypeme připravené nohy.
Osolíme je, okmínujeme a restujeme do zlatova.
Osmažené kousky po vyndání z pánve krátce položíme na papírovou utěrku.
Dio, díky za tip! 


Přejít na seznam receptů 

2 komentáře:

  1. Ahoj mami:) Smažené bedly jsou náhodou výborné!:) Podle mého gusta (zatím stále) nejsou jiné druhy a jejich podobenství:))
    Dcera Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivi, já vím a myslím, že už to jiný nebude. Taky jsme vás nikdy do hub nenutili! Zase na druhou stranu, víc zbylo pro nás :-)

      Vymazat