úterý 27. května 2014

Houbové ragú

Houbové ragú


  • 1000 - 1200 g čerstvých hub - hřiby, kozáky, lišky, křemenáče...
  • 300 g 12% smetany 
  • 120 g cibule (1 velká)
  • 20 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • sůl, kmín, mletý pepř
  • čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu


Jak na to  

- na oleji a kousku másla jemně orestovat osolenou cibuli, přidat plátky česneku a pokrájené houby
- osolit, okmínovat, opepřit, v případě potřeby podlít, 10 - 15 minut podusit
- vmíchat sójovou omáčku, smetanu, položit snítky rozmarýnu a tymiánu
- 3 - 4 minuty povařit bez zakrytí
- dochutit citronovou šťávou
.

Pro milovníky hub jedna rychlá lahůdka.


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Houby dobře očistíme vlhkým hadříkem a rozkrájíme je na menší kousky.
Houby myjeme pod vodou jen když jsou opravdu hodně špinavé, plné hlíny.


Orestování cibule

V hrnci rozehřejeme olej s kouskem másla.
V případě, že budeme houby dusit na sádle, máslo k němu nepřidáme.
Nasypeme cibuli, osolíme ji zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut restujeme.
Občas promícháme.
Cibule změkne, začne se jemně zbarvovat.


Podušení a zahuštění smetanou

  • Do hrnce přidáme plátky česneku a po minutě pokrájené houby.
  • Vmícháme čajovou lžičku kmínu a soli a podle chuti pepř.
    Pokud máme houby nasbírané za hodně suchého počasí, bude je možná potřeba ze začátku podlít. Použijeme 100 až 150 mililitrů vody.

  • Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni za občasného promíchání dusíme 10 až 15 minut.
    Voda, kterou pustily houby, se vyvaří.

  • Jakmile se houby začnou lehce přichytávat ke dnu hrnce, vmícháme sójovou omáčku a po pár vteřinách smetanu.
  • Přidáme snítky tymiánu a rozmarýnu.
    Bez zakrytí přivedeme na mírném plameni k varu.

  • Dvě až čtyři minuty promícháváme do požadované hustoty.
  • Ochutíme citronovou šťávou, podle potřeby přisolíme.
    Houbové ragú podáváme s pečivem, gnocchi nebo těstovinami.

TIP!  Pro změnu chuti můžeme se smetanou vmíchat čajovou lžičku kari koření.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat