- 1000 - 1200 g čerstvých hub - hřiby, kozáky, lišky, křemenáče...
- 300 g 12% smetany
- 120 g cibule (1 velká)
- 20 g másla
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- sůl, kmín, mletý pepř
- čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu
Jak na to
- na oleji a kousku másla jemně orestovat osolenou cibuli, přidat plátky česneku a pokrájené houby
- osolit, okmínovat, opepřit, v případě potřeby podlít, 10 - 15 minut podusit
- vmíchat sójovou omáčku, smetanu, položit snítky rozmarýnu a tymiánu
- 3 - 4 minuty povařit bez zakrytí
- dochutit citronovou šťávou
.
- na oleji a kousku másla jemně orestovat osolenou cibuli, přidat plátky česneku a pokrájené houby
- osolit, okmínovat, opepřit, v případě potřeby podlít, 10 - 15 minut podusit
- vmíchat sójovou omáčku, smetanu, položit snítky rozmarýnu a tymiánu
- 3 - 4 minuty povařit bez zakrytí
- dochutit citronovou šťávou
.
Pro milovníky hub jedna rychlá lahůdka.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Houby dobře očistíme vlhkým hadříkem a rozkrájíme je na menší kousky.
Houby myjeme pod vodou jen když jsou opravdu hodně špinavé, plné hlíny.
Orestování cibule
V hrnci rozehřejeme olej s kouskem másla.
V případě, že budeme houby dusit na sádle, máslo k němu nepřidáme.
Nasypeme cibuli, osolíme ji zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut restujeme.
TIP! Pro změnu chuti můžeme se smetanou vmíchat čajovou lžičku kari koření.
Přejít na seznam receptů
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut restujeme.
Občas promícháme.
Cibule změkne, začne se jemně zbarvovat.
Podušení a zahuštění smetanou
Cibule změkne, začne se jemně zbarvovat.
Podušení a zahuštění smetanou
- Do hrnce přidáme plátky česneku a po minutě pokrájené houby. Vmícháme čajovou lžičku kmínu a soli a podle chuti pepř.
Pokud máme houby nasbírané za hodně suchého počasí, bude je možná potřeba ze začátku podlít. Použijeme 100 až 150 mililitrů vody.
- Hrnec částečně zakryjeme poklicí. Na mírném plameni za občasného promíchání dusíme 10 až 15 minut.
Voda, kterou pustily houby, se vyvaří.
- Jakmile se houby začnou lehce přichytávat ke dnu hrnce, vmícháme sójovou omáčku a po pár vteřinách smetanu. Přidáme snítky tymiánu a rozmarýnu.
Bez zakrytí přivedeme na mírném plameni k varu.
- Dvě až čtyři minuty promícháváme do požadované hustoty. Ochutíme citronovou šťávou, podle potřeby přisolíme.
Houbové ragú podáváme s pečivem, gnocchi nebo těstovinami.
TIP! Pro změnu chuti můžeme se smetanou vmíchat čajovou lžičku kari koření.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat