úterý 27. května 2014

Houbové ragú

Houbové ragú


  • 1000 - 1200 g čerstvých hub (hřiby, kozáky, lišky, křemenáče...)
  • 120 g cibule (1 velká)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 20 g másla
  • 300 g 12% smetany 
  • čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře

Jak na to  

- na oleji a kousku másla jemně orestovat osolenou cibuli, přidat plátky česneku a pokrájené houby
- osolit, pokmínovat, opepřit, v případě potřeby podlít, 10 - 15 minut podusit
- vmíchat sójovou omáčku, smetanu, položit snítky rozmarýnu a tymiánu
- 3 - 4 minuty povařit bez zakrytí
- dochutit citronovou šťávou
.




Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, stroužky česneku na plátky.
Houby dobře očistíme vlhkým hadříkem a rozkrájíme na menší kousky.

V hrnci rozehřejeme olej s kouskem másla.  
V případě, že budeme houby dusit na sádle, máslo vynecháme.

Nasypeme cibuli, osolíme 1 čajovou lžičkou soli.
Na mírném plameni 6 - 8 minut restujeme, občas promícháme.
Cibule změkne, jemně se začne zbarvovat.

Přidáme plátky česneku a po minutě pokrájené houby.
Vmícháme pepř, kmín a 1 čajovou lžičku soli.

Hrnec částečně zakryjeme poklicí, za občasného promíchání podusíme 10 - 15 minut na mírném plameni.
Voda, kterou pustily houby, se vyvaří.


Pokud máme houby nasbírané za suchého počasí, bude je možná potřeba ze začátku podlít. Použijeme 100 - 150 mililitrů vody.

Jakmile se houby začnou lehce přichytávat ke dnu hrnce, vmícháme sójovou omáčku a po pár vteřinách smetanu.
Položíme svázané snítky tymiánu a rozmarýnu.
Bez zakrytí přivedeme na mírném plameni k varu, 3 - 4 minuty promícháváme do požadované hustoty.

Ochutíme citronovou šťávou, podle potřeby přisolíme.
Podáváme s pečivem, gnocchi nebo těstovinami.





TIP!  Pro změnu chuti můžeme se smetanou vmíchat 1 čajovou lžičku kari koření.

 Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat