pondělí 29. října 2012

Mexická polévka

Rychlá mexická polévka


  • 1000 ml drůbežího vývaru nebo vody
  • 425 ml fazolí (1 konzerva)
  • 425 ml kukuřice (1 konzerva)
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 konzerva)
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 10 g másla (1 čajová lžička)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička koriandru
  • sůl, pepř
  • pálivé papričky Jalapeños nebo mleté chilli
  • čerstvý koriandr, zakysaná smetana a tortilla k servírování


Jak na to  

- scedit fazole a kukuřici, odebrat 2 polévkové lžíce
- cibuli zesklovatět na oleji, přidat fazole a kukuřici, Jalapeños, koriandr, 4 minuty restovat
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, vlít rajčata
- zalít vývarem, 15 minut povařit, rozmixovat, vmíchat část odložených fazolí a kukuřice, vypnout
- nechat 5 minut pod poklicí rozležet
.

Příprava

  • Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
  • Jalapeños zbavíme jadýrek, nakrájíme je na proužky.
    Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. Pro lehce pikantní chuť by měla stačit čtvrtka až půlka jedné. Samozřejmě můžeme použít i jiný druh.
    Pro jistotu papričky předem ochutnáme.
     
  • Fazole a kukuřici slijeme přes cedník, necháme je okapat.
  • Ze scezených fazolí i z kukuřice odebereme stranou 2 polévkové lžíce.
    Použijeme je v závěru vaření.

  • Pokud nemáme drůbeží vývar, povaříme kostku bujónu v 1000 mililitrech vody.
  • Nebo použijeme jen vodu.


Restování

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji 4 až 5 minut promícháváme do zesklovatění.

Přisypeme proužky papriček, scezenou kukuřici, fazole a koriandr.
Okolo 4 minut promícháváme.
Vmícháme rajčatový protlak a ještě 20 až 30 vteřin restujeme.
Protlak se lehce opeče a rozvoní po pečených rajčatech.


Uvaření

  • Do hrnce přilijeme celý obsah konzervy se sekanými loupanými rajčaty.
  • Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a pepře.
    Zvýšíme teplotu.
    2 až 3 minuty promícháváme.

  • Zalijeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu.
  • Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
    Na mírném plameni 15 minut povaříme.

  • Odstavíme ze sporáku, polévku rozmixujeme. 
  • Vmícháme do ní odložené fazole a kukuřici.
    Zakryjeme poklicí, polévku před podáváním necháme ještě pět minut rozležet.
    Už ji dál nevaříme.


Servírování

Porce polévky podáváme s kousky opečené tortilly a čerstvými lístky koriandru.
Pro milovníky ostrého je ještě posypeme na kolečka pokrájenými Jalapeños.
Chuť dobře doplní kopeček zakysané smetany.

                                                                               

Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Jednoduchá velice svěží polévka. Dnes budu opět vařit.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám teď období, kdy mi strašně chutná chilli con carne, takže tohle musím určitě vyzkoušet! Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat