pondělí 29. října 2012

Mexická polévka

Rychlá mexická polévka



  • 425 ml fazolí  (1 konzerva)
  • 425 ml kukuřice (1 konzerva)
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 konzerva)
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 1 střední cibule (cca 150 g)
  • 1000 ml drůbežího vývaru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla (1 čajová lžička)
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • pálivé papričky jalapeños nebo mleté chilli
  • čerstvý koriandr, zakysaná smetana, tortila - na ozdobu, nemusí být


Jak na to  

- zcedit fazole a kukuřici, odebrat 2 polévkové lžíce
- cibuli zesklovatět na oleji, přidat fazole a kukuřici, jalapeños, koriandr, 4 minuty restovat
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, vlít rajčata
- zalít vývarem, 15 minut povařit, rozmixovat, vmíchat část odložených fazolí a kukuřice, vypnout
- nechat 5 minut pod poklicí rozležet
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Papričky Jalapeños zbavíme jadýrek, nakrájíme na proužky.
Samozřejmě můžeme použít i jiný druh pálivé papričky. 
 
Fazole a kukuřici slijeme přes cedník, necháme okapat.
Ze zcezených fazolí i z kukuřice odebereme stranou 2 polévkové lžíce.
Použijeme je v závěru vaření a při servírování.

Pokud nemáme drůbeží vývar, povaříme kostku bujónu v 1000 mililitrech vody.


Uvaření

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme cibuli, na mírném plameni 4 - 5 promícháváme.
Cibule zesklovatí.

Přisypeme pokrájené jalapeños.
Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. 
Pro lehce pikantní chuť by měla stačit čtvrtka až půlka jedné papričky.

Přidáme zcezenou kukuřici a fazole, nasypeme koriandr.
Okolo 4 minut promícháváme.

Vmícháme rajčatový protlak a ještě 20 až 30 vteřin restujeme.
Protlak se lehce opeče a rozvoní.

Nalijeme celý obsah konzervy se sekanými loupanými rajčaty.
Osolíme a opepříme. 
Zvýšíme teplotu, 2 až 3 minuty promícháváme.

Zalijeme vývarem, přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.

Na mírném plameni 15 minut povaříme.

Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme. 
Do rozmixované polévky přidáme polovinu z odložených fazolí a kukuřice.
Zakryjeme poklicí, necháme pět minut rozležet.
Už nevaříme.


Servírování

Podáváme s kousky opečené tortily a čerstvými lístky koriandru.
Do každé porce přidáme malé množství fazolí, kukuřice a pro milovníky ostrého posypeme na kolečka pokrájenými jalapeños.

Chuť polévky také dobře doplní kopeček zakysané smetany.

                                                                               
                                                                                                                                

Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Jednoduchá velice svěží polévka. Dnes budu opět vařit.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám teď období, kdy mi strašně chutná chilli con carne, takže tohle musím určitě vyzkoušet! Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat