- 1000 ml drůbežího vývaru nebo vody
- 425 ml fazolí (1 konzerva)
- 425 ml kukuřice (1 konzerva)
- 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 konzerva)
- 150 g cibule (1 větší)
- 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
- 10 g másla (1 čajová lžička)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička koriandru
- sůl, pepř
- pálivé papričky Jalapeños nebo mleté chilli
- čerstvý koriandr, zakysaná smetana a tortilla k servírování
Jak na to
- scedit fazole a kukuřici, odebrat 2 polévkové lžíce
- cibuli zesklovatět na oleji, přidat fazole a kukuřici, Jalapeños, koriandr, 4 minuty restovat
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, vlít rajčata
- zalít vývarem, 15 minut povařit, rozmixovat, vmíchat část odložených fazolí a kukuřice, vypnout
- nechat 5 minut pod poklicí rozležet
.
- scedit fazole a kukuřici, odebrat 2 polévkové lžíce
- cibuli zesklovatět na oleji, přidat fazole a kukuřici, Jalapeños, koriandr, 4 minuty restovat
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, vlít rajčata
- zalít vývarem, 15 minut povařit, rozmixovat, vmíchat část odložených fazolí a kukuřice, vypnout
- nechat 5 minut pod poklicí rozležet
.
Příprava
- Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky. Jalapeños zbavíme jadýrek, nakrájíme je na proužky.
Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. Pro lehce pikantní chuť by měla stačit čtvrtka až půlka jedné. Samozřejmě můžeme použít i jiný druh.
Pro jistotu papričky předem ochutnáme.
- Fazole a kukuřici slijeme přes cedník, necháme je okapat. Ze scezených fazolí i z kukuřice odebereme stranou 2 polévkové lžíce.
Použijeme je v závěru vaření.
- Pokud nemáme drůbeží vývar, povaříme kostku bujónu v 1000 mililitrech vody. Nebo použijeme jen vodu.
Restování
V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji 4 až 5 minut promícháváme do zesklovatění.
Přisypeme proužky papriček, scezenou kukuřici, fazole a koriandr.
Okolo 4 minut promícháváme.
Vmícháme rajčatový protlak a ještě 20 až 30 vteřin restujeme.
Protlak se lehce opeče a rozvoní po pečených rajčatech.
Vmícháme rajčatový protlak a ještě 20 až 30 vteřin restujeme.
Protlak se lehce opeče a rozvoní po pečených rajčatech.
Uvaření
- Do hrnce přilijeme celý obsah konzervy se sekanými loupanými rajčaty. Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a pepře.
Zvýšíme teplotu.
2 až 3 minuty promícháváme.
- Zalijeme vývarem nebo vodou, přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
Na mírném plameni 15 minut povaříme.
- Odstavíme ze sporáku, polévku rozmixujeme. Vmícháme do ní odložené fazole a kukuřici.
Zakryjeme poklicí, polévku před podáváním necháme ještě pět minut rozležet.
Už ji dál nevaříme.
Servírování
Porce polévky podáváme s kousky opečené tortilly a čerstvými lístky koriandru.
Pro milovníky ostrého je ještě posypeme na kolečka pokrájenými Jalapeños.
Chuť dobře doplní kopeček zakysané smetany.
Přejít na seznam receptů
Jednoduchá velice svěží polévka. Dnes budu opět vařit.
OdpovědětVymazatMám radost, že se stala oblíbenou! Děkuji.
VymazatMám teď období, kdy mi strašně chutná chilli con carne, takže tohle musím určitě vyzkoušet! Díky za recept! :)
OdpovědětVymazatDěkuji! Doufám, že bude chutnat :)
Vymazat