pátek 1. června 2012

Kulajda

Kulajda - houbová polévka vonící koprem


  • 500 g brambor
  • 50 - 80 g sušených hub nebo pár čerstvých
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce polohrubé mouky (25 g)
  • 1/2 kávové lžičky kmínu
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 - 2 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce octa
  • kopr
  • plátek másla
  • na každou porci 1 vejce


Jak na to  

- namočit sušené houby do studené vody, v případě čerstvých očistit a pokrájet
- pokrájené brambory a houby zalít vodou, v případě sušených nalít i vodu, ve kterých se máčely
- vmíchat sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření, 8 - 10 minut povařit
- vlít mouku rozmíchanou ve vodě, vařit dalších 10 - 12 minut
- přidat zakysanou smetanu, ochutit octem, vmíchat posekaný kopr a kousek másla
- přivést k varu, vypnout
- podávat s vejcem vařeným nebo ztraceným
.

Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do hrnku se studenou vodou.
Pokud máme čerstvé, očistíme je a pokrájíme.
Čerstvých by mělo být objemově zhruba jako polovina brambor.
Brambory oškrábeme, rozkrájíme a společně s houbami vložíme do hrnce. Zalijeme vodou.
Sušené houby přidáme i s vodu, ve které se máčely. 
Hladina by měla dosahovat 1 - 2 centimetry nad brambory.
Vmícháme sůl, pepř, kmín, nové koření a bobkový list.


Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme tak, aby se voda stále mírně vařila.
Po 8 - 10 minutách vlijeme mouku pečlivě rozmíchanou ve 150 mililitrech studené vody.
Mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
Stále na mírném plameni vaříme dalších 10 - 12 minut.
Přidáme zakysanou smetanu, promícháme, ochutíme octem, v případě potřeby přisolíme.
Ale opatrně, kulajda se rozleží a všechny chutě se zvýrazní.
Na závěr přidáme plátek másla a pokrájený kopr.
Přivedeme k varu, vypneme, dále už nevaříme.
Servírujeme s rozkrojeným uvařeným vajíčkem.
Nebo připravíme vejce ztracené neboli pošírované.





TIP!  Na talíři rozhodně vypadá efektněji vejce ztracené. Příprava je jednoduchá, ale ne vždy se povede dosáhnout dokonalého kulatého tvaru.

Jak uvařit ztracené neboli pošírované vejce

Správně připravené ztracené vejce má oblý tvar, pevný obal z bílku a uvnitř tekutý nebo polotekutý žloutek.
Použijeme ho do polévek, třeba do kulajdy, do omáček, třeba do koprovky, na saláty ... Nejznámější je určitě servírované jako vejce Benedikt.
Zárukou úspěchu jsou čerstvá vejce. Čím jsou vajíčka starší, tím je bílek řidší, takže při ponoření do vroucí vody těžko drží při sobě. Z vajec, jejichž použitelnost se chýlí ke konci, dobrého výsledku nedosáhneme. 

1) Do širšího vyššího hrnce dáme vařit vodu, na jeden litr přidáme také jednu polévkovou lžíci vinného octa. 
Nalijeme tolik, aby mělo vejce po ponoření ještě 3 - 4 centimetry vody nad sebou.

2) Vejce opatrně rozklepneme do hrnku nebo misky.

3) Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen, zamícháme lžící a tím vytvoříme ve vodě vír. Tak 5 vteřin počkáme až nebude tak prudký a vlijeme opatrně vejce. Ne úplně do středu, umístíme ho na okraj "kráteru", který vír vytvořil. Z hrnku nebo misky necháme pomalu sklouznout těsně nad hladinou.

4) Po 10 - 15 vteřinách, až bílek lehce ztuhne, opatrně lžící nebo vařečkou upravíme případné roztřepené kousky, které se po ponoření do vody uvolnily. Nabalíme je zpět.

5) Za 3 minuty vyndáme děrovanou naběračkou, na okamžik položíme na ubrousek nebo čistou utěrku, aby se vsákla voda z povrchu vajíčka, a ihned podáváme. 


TIP!  Pokud chceme mít opravdu krásný tvar, před servírováním opatrně odřízneme roztřepené kousky bílku.

TIP!!  V případě, že potřebujeme servírovat více kusů najednou, po vyndání z hrnce ponoříme na pár vteřin do studené vody. Přerušíme tím proces varu.
Hotová vejce pak do podávání uchováme v teplé vodě (ne vroucí!), aby nevychladla.

.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobrý den, prosímvás, nemáte nějaké sušené houby na prodej - zaslání na dobírku? Hezký den. Pavla

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Pavlo,
    bohužel nemám. Houby si v létě nasbíráme a usušíme akorát tak pro vlastní potřebu na zimu.

    OdpovědětVymazat