úterý 9. října 2012

Zapečený pórek

Pórek zapečený se sýrem s modrou plísní, smetanou a s ořechy


  • 300 g pórku
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 50 g sýru s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort...)
  • 20 g dijonské hořčice (2 čajové lžičky)
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 10 g másla
  • sůl, pepř


Jak na to  

- pórek nakrájet na půlcentimetrová kolečka, nasypat do máslem vymazaného pekáčku
- vmíchat sůl, pepř a nastrouhané ořechy
- zalít smetanou rozmíchanou s dijonskou hořčicí
- posypat nakrájeným sýrem a ev. částí strouhaných ořechů
- péct 10 minut při 200 °C a 20 minut při 180 °C
.

Příprava 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Bílou a světlezelenou křehkou část pórku nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
Měli bychom jich mít zhruba 300 gramů.
V cedníku je pod tekoucí vodou důkladně propláchneme, aby se vyplavily všechny nečistoty schované mezi listy.
Necháme okapat.

Sýr pokrájíme na kostičky.
Jádra vlašských ořechů nastrouháme.
Ve smetaně rozmícháme dijonskou hořčici.


Zapečení

  • Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme kouskem studeného másla.
  • Nasypeme do ní pórek.
    Přisypeme nastrouhané ořechy.
    Z ořechů můžeme část oddělit a posypat s nimi sýr jako poslední vrstvu.

  • Vmícháme půl čajové lžičky soli a podle chuti pepř.
  • Zalijeme směsí smetany a hořčice.
    Na závěr posypeme pokrájeným sýrem.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C.
    Okolo 20 minut zapékáme dozlatova.

Zapečený pórek se výborně hodí jako příloha k masům.
Nebo ho v této úpravě podáváme samostatně, třeba jako předkrm.


 

2 komentáře: