úterý 9. října 2012

Zapečený pórek

Pórek zapečený se sýrem s modrou plísní, smetanou a s ořechy


  • 300 g pórku
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 20 g dijonské hořčice (2 čajové lžičky)
  • 50 g sýru s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort...)
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 10 g másla
  • sůl, pepř

Jak na to  

- pórek nakrájet na půlcentimetrová kolečka, nasypat do máslem vymazaného pekáčku, osolit, opepřit
- zalít smetanou rozmíchanou s dijonskou hořčicí
- posypat nakrájeným sýrem a nastrouhanými jádry ořechů
- péct 10 minut při 200 °C a 20 minut při 180 °C
.

Příprava 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Bílou a světlezelenou křehkou část pórku nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
Měli bychom mít zhruba 300 gramů.

Dáme do cedníku a důkladně pod tekoucí vodou propláchneme, aby se vyplavily všechny nečistoty schované mezi listy.
Necháme okapat.

Sýr pokrájíme na kostičky.
Jádra vlašských ořechů nastrouháme.
Ve smetaně rozmícháme dijonskou hořčici.


Zapečení

Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem.
Nasypeme pórek, osolíme a opepříme.

Zalijeme smetanou.
Posypeme pokrájeným sýrem a nastrouhanými jádry ořechů.

Vložíme do rozehřáté trouby.
Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a okolo 20 minut zapékáme dozlatova.

Zapečený pórek se výborně hodí jako příloha k masům.
Nebo podáváme samostatně jako předkrm.







Přejít na seznam receptů 

2 komentáře: