Rozpis na 40 malých rohlíčků.
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 ml slunečnicového oleje
- 42 g droždí (1 kostka)
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1/4 kávové lžičky cukru
- 200 g Gorgonzoly nebo jiného sýru s modrou plísní
- 50 g cibule
- 30 - 50 g sušených rajčat v oleji
- 10 g nakládaných kaparů
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička mletého pepře
- bazalka
- hrubozrnná sůl, kmín, mák, slunečnicová nebo sezamová semínka...
- 1 žloutek a 1 polévková lžíce mléka
Jak na to
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- smíchat suroviny na náplň
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň, zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka, dle chuti posypat semínky
- péct 13 - 15 minut při 180 °C
.
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- smíchat suroviny na náplň
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň, zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka, dle chuti posypat semínky
- péct 13 - 15 minut při 180 °C
.
Rohlíčky se dobře hodí k pivu, vínu, na silvestrovský stůl, ke snídani, svačině či večeři.
Jsou výborné i ve sladké variantě.
Kvásek
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Klidně vyzkoušíme prstem.
Z navážené mouky odebereme dvě polévkové lžíce a společně s cukrem je rozmícháme v mléce.
Do mléka rozdrobíme droždí.
Za 10 až 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.
Náplň
Než vykyne kvásek, připravíme náplň.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.
Náplň
Než vykyne kvásek, připravíme náplň.
- Sloupnutou cibuli najemno nakrájíme. Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Rajčata a kapary dobře scedíme.
Společně s lístky bazalky je nožem nadrobno pokrájíme.
- V míse vidličkou rozetřeme Gorgonzolu. Smícháme ji s nakrájenou cibulí, nasekanými kapary a rajčaty a s utřeným česnekem.
Přidáme lístky bazalky a mletý pepř.
Nesolíme!
Sýr, kapary a rajčata jsou slané dostatečně.
- Dobře vše smícháme a zatím odložíme.
Těsto a kynutí
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme do ní sůl.
Přilijeme kvásek a olej.
Vařečkou vše dobře promícháme.
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme do ní sůl.
Přilijeme kvásek a olej.
Vařečkou vše dobře promícháme.
- Těsto přendáme na pracovní desku. Upravíme ho do bochánku.
- Těsto rukou důkladně a dlouho hněteme. Bochánek těsta promáčkneme dlaní, přehneme ho, pootočíme.
A opět, promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola dokud nebude těsto hladké, nelepivé a pružné.
Může to trvat až 10 minut.
- Zpracované těsto vrátíme do mísy. Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme ho při pokojové teplotě na místě bez průvanu 50 až 60 minut kynout.
Správně vykynuté těsto zhruba zdvojnásobí objem.
Naplnění
- Náplň i těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý díl těsta rozválíme do kulatého tvaru o průměru přibližně 26 centimetrů.
Nožem nebo rádýlkem ho rozdělíme na 8 trojúhelníků.
Jeden díl těsta bude vážit zhruba 175 gramů.
Kolo nemusí být extra pravidelné.
- Na každý trojúhelník dáme k širší straně kousek náplně. Od širší strany také začneme motat.
Krajní cípy přitom zahneme dovnitř, aby při pečení nevytekla náplň.
- Zabalené rohlíčky lehce zahneme do tvaru rohlíčku. Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo fólii cípem dolů.
Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 až 15 minut kynout na plechu.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Upečení
V hrnku rozšleháme žloutek s jednou polévkovou lžící mléka.
Rohlíčky potřeme a posypeme dle chuti mákem, kmínem, sezamem, slunečnicí, hrubozrnnou solí, semínky...
- Plech s rohlíčky vložíme do dobře rozehřáté trouby.
- Pečeme 13 až 15 minut dozlatova.
TIP! Náplně můžeme připravit různé, například houbové, masové, zeleninové...
Třeba smícháme špenát a uzené, děkuji za tip v komentářích.
Nebo místo různých směsí jen zabalíme plátek sýra a šunky.
Tuhle osatku bych si prala mit zrovna pred sebou,ve chvili,kdy snidam:)
OdpovědětVymazat:-) A úplně nejlepší jsou hned po vytažení z trouby!
VymazatVýborný recept! Rohlíčky posypávám lněným nebo sezamovým semínkem. Zkouším různé náplně, dneska jsem dělala se špenátem a uzeným a jsou také výborné!!!
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu blogu a komentář! A také za inspiraci, uzené a špenát je výborná kombinace, určitě vyzkouším.
Vymazat