středa 10. října 2012

Sušení hub

Sušení hub


Jak na to  

- pevné a zdravé kusy otřít vlhkým hadříkem
- nakrájet na půlcentimetrové plátky, rozložit na síto
- usušit, nasypat do uzavíratelné nádoby, přidat pár bobkových listů, uzavřít
.

 
Rostou, rostou a je třeba myslet také na zimu a houby konzervovat.
Máme na výběr několik způsobů, můžeme je naložit do octa nebo zamrazit.
Nebo je usušit, což je nejstarší a do dneška nejvíce používaný způsob konzervace. Se sušenými houbami si tak můžeme i v zimě dopřát oblíbené pokrmy jako kyselo, kulajdu, bramboračku, můžeme připravit hovězí nebo vepřové plátky na houbách nebo upéct hubník.


Na sušení vybereme pevné a zdravé kusy, dobře je očistíme.
Houby nemyjeme ve vodě, nečistoty otřeme vlhkým hadříkem.
Pokrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky a rozložíme v jedné vrstvě na síto tak, aby se nepřekrývaly.
Můžeme sušit venku při teplém slunečném počasí, v sušičce, v troubě nebo na ústředním topení.
Správně usušené houby se lámou a když je prohrábneme, tak "chrastí".




Uskladníme do čisté suché sklenice se šroubovacím víkem a přidáme k nim bobkový list nebo trochu pepře. 
Zabráníme tím napadení hub moly.

Před použitím sušené houby namočíme do většího množství vody. Není od věci vzpomenout si den před plánovaným vařením a nechat v lázni přes noc.
Místo vody můžeme použít mléko nebo pokud je použijeme pod maso, tak klidně i víno.


TIP!  Pro sušení je ideální použít například síto z okna nebo starou záclonu, kterou položíme třeba na sušák na prádlo. Můžeme také houby "navléct" na nit a sušit nad kamny nebo radiátorem. Při sušení v troubě zapneme na cca 50 °C a necháme lehce pootevřená dvířka.

TIP!!  Jednoduchým způsobem připravíme houbové koření: sušené houby rozdrtíme a máme výborné ochucovadlo do polévek, rizota, omáček ...

TIP!!!   Ze sušených hub můžeme připravit také houbovobylinkový olej k použití jako dochucovadlo. Například na saláty a do houbových jídel. Pár sušených hub společně s čerstvými nebo sušenými bylinkami zalijeme dobrým olivovým olejem a dobře uzavřeme.
Houbový olej se dá také koupit, ale sami si ho vyrobíme za zlomek ceny. Například tady je k mání 250 ml za 432,- korun.
A pokud použijeme pěknou lahvičku, získáme originální jedlý dárek!

TIP!!!!  Sušením získají houby výraznější chuť a aroma, do pokrmů proto přidáváme po menších dávkách.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat