středa 31. října 2012

Sójový salát

Salát ze sójových bobů


  • 450 g sójových bobů
  • 1 větší cibule (cca 150 g)
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 425 ml loupaných sekaných rajčat (1 konzerva)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kyselé okurky (cca 100 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla 
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • mletý pepř

Jak na to  

- slít předem namočené sójové boby, nalít 2 l vody, 30 minut vařit doměkka
- na oleji a másle zesklovatět cibuli, přisypat cukr, zkaramelizovat
- k cibuli vmíchat protlak a rajčata, povařit
- scezenou sóju promíchat s rajčatovým pyré, vmíchat utřený česnek
- po vychladnutí vmíchat pokrájenou syrovou cibuli a kyselé okurky
- dochutit solí, pepřem
.

Namočení a uvaření sóji

Sóju přebereme, propláchneme a namočíme na minimálně 4 hodiny do studené vody.
Můžeme také nechat máčet přes noc.

Nabobtnalou sóju slijeme, dáme do hrnce.
Zalijeme 2 litry vody, přivedeme k varu.

Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.

Po 20 minutách do hrnce vmícháme sůl.
Sůl přidáváme až ke konci vaření, protože zpomaluje měknutí luštěnin.

Vaříme 30 až 40 minut na mírném plameni doměkka.
Zcedíme.


Rajčatové pyré

Zatímco se sója vaří, připravíme rajčatové pyré.

Půlku sloupnuté cibule nakrájíme na kostičky.

V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme společně olej a máslo.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni necháme okolo 5 minut zesklovatět.

Přisypeme cukr, lehce 2 - 3 minuty do světle hněda zkaramelizujeme.
Vmícháme rajčatový protlak, minutu restujeme.

Přidáme celý obsah plechovky s rajčaty.
Bez zakrytí na mírném plameni 10 minut povaříme.


Dokončení

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Druhou půlku cibule pokrájíme na tenké proužky.
Kyselé okurky rozkrájíme na kostičky.

V míse smícháme zcezenou uvařenou sóju s rajčatovým pyré a s utřeným česnekem.
Necháme zcela vychladnout.

Na závěr do salátu vmícháme cibuli pokrájenou na proužky a kyselé okurky rozkrájené na kostičky.
Podle chuti přisolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masům.






TIP!  Pro ostřejší variantu přidáme špetku chilli koření.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat