Švestky připravíme den předem, přes noc je necháme naložené v cukru, rumu a octu!
- 2500 g švestek
- 500 g cukru krupice
- 200 ml octa
- 100 ml rumu
Jak na to
- švestky vypeckovat, zalít octem a rumem, zasypat cukrem, zakrýt, nechat přes noc máčet
- péct nezakryté 5 hodin při 150 °C, nemíchat
- v případě potřeby po 5 hodinách pečení na mírném plameni povařit do požadovaného zhoustnutí
- švestky vypeckovat, zalít octem a rumem, zasypat cukrem, zakrýt, nechat přes noc máčet
- péct nezakryté 5 hodin při 150 °C, nemíchat
- v případě potřeby po 5 hodinách pečení na mírném plameni povařit do požadovaného zhoustnutí
- naplnit do sklenic, zavíčkovat
- na 10 - 15 minut postavit víčkem dolů
.
- na 10 - 15 minut postavit víčkem dolů
.
Švestky patří k našim tradičním ovocným stromům a jejich plody jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Dají se zpracovat mnoha způsoby, výsledek bude vždy vynikající.
Když pominu čerstvé v buchtách, knedlících nebo na koláči, můžeme je uchovat i v podobě marmelád a povidel nebo zavařit jako kompot, sterilovat ve vlastní šťávě, výborné jsou sušené nebo mražené.
A v neposlední řadě se z nich dělá výborný tekutý lék :)
Příprava a naložení
Švestky opláchneme a vypeckujeme.
Urovnáme je do pekáče.
Zalijeme je octem a rumem.
Zalijeme je octem a rumem.
Rovnoměrně je zasypeme cukrem.
Nemícháme!
Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem a odložíme ho do druhého dne do chladna.
Švestky pustí šťávu, cukr se rozpustí.
Švestky pustí šťávu, cukr se rozpustí.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.
- Nezakrytý pekáč se švestkami dáme do trouby a 5 hodin se o ně nebudeme starat. Nemícháme je, ani jednou!
- Po 5 hodinách švestky zkontrolujeme, pokud se po promíchání za vařečkou dělá "cestička", jsou povidla hotová. Pro případ, že jsou ještě řidší, vrátíme je na 15 až 20 minut do trouby.
Nebo pekáč přendáme na sporák a povidla pár minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni do zhoustnutí.
- Před plněním do čistých a ideálně vroucí vodou propláchnutých sklenic povidla rozmixujeme nebo rozmělníme. K rozmělnění je stačí chvilku třít obrácenou stranou sběračky o dno pekáče.
Pokud ale naopak dáváme přednost hrubší konzistenci, ihned je bez mixování nebo rozmělnění plníme do sklenic.
Naplnění do sklenic
Horká povidla ihned plníme do čistých sklenic.
Hrdlo sklenic otřeme čistou utěrkou nebo ubrouskem.
Hrdlo sklenic otřeme čistou utěrkou nebo ubrouskem.
Pevně je uzavřeme čistým víčkem.
Naplněné sklenice ihned po uzavření postavíme na 10 až 15 minut obráceně, tedy dnem vzhůru.
Pak je otočíme zpět a necháme vychladnout.
Správně přichycené víčko by se nemělo protáčet, může být lehce vmáčklé dovnitř.
Pokud víčko dobře nechytilo, dáme sklenici do lednice a povidla co nejdříve spotřebujeme.
Sklenice s povidly popíšeme letopočtem a uskladníme.
TIP! Před použitím čistá omytá víčka minimálně 2 minuty povaříme.
Vydezinfikujeme je tím.
Na čisté utěrce je necháme uschnout.
Čisté omyté sklenice propláchneme vroucí vodou, také je necháme uschnout.
Můžeme je také nahřát v rozehřáté troubě.
TIP! Aby se povidla, marmelády nebo džemy nekazily a vydržely několik let, musíme dodržet pár zásad.
Můžeme je také nahřát v rozehřáté troubě.
TIP! Aby se povidla, marmelády nebo džemy nekazily a vydržely několik let, musíme dodržet pár zásad.
- Sklenice i víčka musejí být absolutně čisté a vypařené.
- Do sklenic plníme ihned, směs musí být horká.
- Pečlivě uzavřenou sklenici otočíme dnem vzhůru, po 10 až 15 minutách ji otočíme zpět. Mezi horkou směsí a víčkem zůstala vzduchová bublina, která bude po otočení stoupat hmotou vzhůru. Tím se steriluje, zničí se případné bakterie.
Švestky
Švestky jsou bohatým zdrojem vitamínu "B", "H" a "E".
Švestky jsou bohatým zdrojem vitamínu "B", "H" a "E".
Vitamín "E" jako antioxidant napomáhá prevenci před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob.
Kromě vitamínů obsahují také důležité minerály jako například fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík a zinek.
Kromě vitamínů obsahují také důležité minerály jako například fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík a zinek.
Švestky mají dobrý vliv na krvetvorbu a látkovou přeměnu.
A také příznivě ovlivňují peristaltiku střev.
Švestky se v Čechách pěstují už od 14. století, kdy je z Francie přivezl císař Karel IV.
Podle něho se jim také říká "kadlátka" nebo "karlátka".
Podle něho se jim také říká "kadlátka" nebo "karlátka".
Přejít na seznam receptů
Povidla jsem vyzkoušela a jsou výborná!!
OdpovědětVymazatKdyby tak byl ještě recept na nějakou marmeládu
Moc děkuji! Mám radost, že se povedla :-)
Vymazat