neděle 7. října 2012

Pórková polévka

Pórková polévka


  • 250 g brambor 
  • 200 g očistěného pórku
  • 100 g 12% smetany 
  • 30 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžičky majoránky
  • kuřecí vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • 31% smetana, parmazán a krutonky pro servírování


Jak na to

- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.

Příprava

  • Bílou a světle zelenou křupavou část pórku nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
  • Takto připraveného bychom ho měli mít zhruba 200 gramů.
    Pokrájený pórek v cedníku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, prsty ho promneme, aby se vyplavily všechny nečistoty schované mezi listy.

  • Oloupané brambory nakrájíme na kostičky přibližně jeden až dva centimetry velké.
  • Sloupnuté stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


Povaření

  • V hrnci rozehřejeme máslo.
  • Nasypeme pokrájený pórek.
    Na mírném plameni ho 6 až 8 minut promícháváme do zesklovatění.
  • K pórku přidáme pokrájené brambory.
  • Společně jednu až dvě minuty restujeme.
    Vmícháme půl čajové lžičky soli a podle chuti opepříme.
  • Do hrnce přilijeme 800 mililitrů horké vody nebo kuřecího vývaru.
  • Přivedeme k varu.
    Zakryjeme poklicí, stáhneme tepotu.
    Vaříme 13 až 15 minut do změknutí brambor.


Dokončení

  • Hrnec odstavíme ze sporáku.
  • Polévku ponorným mixérem rozmixujeme.
    Vrátíme ji na sporák.

  • Přilijeme smetanu, vmícháme v dlani rozemnutou majoránku a utřené stroužky česneku.
  • Přivedeme k varu a hned vypneme.

  • K servírování je fajn připravit opečené kostky pečiva.
  • Na talířích porce pórkové polévky doplníme jednou až dvěma lžičkami lehce prošlehané víceprocentní smetany a strouhaným parmazánem.


TIP!  Část ze světlezeleného stonku můžeme po rozkrájení na kolečka oblanšírovat a pak použít při servírování k dozdobení jednotlivých porcí. 
Kolečka pórku vhodíme do osolené vroucí vody, po jedné až dvou minutách ihned z vroucí vody přendáme do vody ledové, opět po minutě až dvou scedíme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat