- 250 g brambor
- 200 g očistěného pórku
- 100 g 12% smetany
- 30 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1/2 čajové lžičky majoránky
- kuřecí vývar nebo voda
- sůl, pepř
- 31% smetana, parmazán a krutonky pro servírování
Jak na to
- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.
- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.
Příprava
- Bílou a světle zelenou křupavou část pórku nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Takto připraveného bychom ho měli mít zhruba 200 gramů.
Pokrájený pórek v cedníku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, prsty ho promneme, aby se vyplavily všechny nečistoty schované mezi listy.
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky přibližně jeden až dva centimetry velké. Sloupnuté stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Povaření
- V hrnci rozehřejeme máslo. Nasypeme pokrájený pórek.
Na mírném plameni ho 6 až 8 minut promícháváme do zesklovatění.
- K pórku přidáme pokrájené brambory. Společně jednu až dvě minuty restujeme.
Vmícháme půl čajové lžičky soli a podle chuti opepříme.
- Do hrnce přilijeme 800 mililitrů horké vody nebo kuřecího vývaru. Přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, stáhneme tepotu.
Vaříme 13 až 15 minut do změknutí brambor.
Dokončení
- Hrnec odstavíme ze sporáku. Polévku ponorným mixérem rozmixujeme.
Vrátíme ji na sporák.
- Přilijeme smetanu, vmícháme v dlani rozemnutou majoránku a utřené stroužky česneku. Přivedeme k varu a hned vypneme.
- K servírování je fajn připravit opečené kostky pečiva. Na talířích porce pórkové polévky doplníme jednou až dvěma lžičkami lehce prošlehané víceprocentní smetany a strouhaným parmazánem.
TIP! Část ze světlezeleného stonku můžeme po rozkrájení na kolečka oblanšírovat a pak použít při servírování k dozdobení jednotlivých porcí.
Kolečka pórku vhodíme do osolené vroucí vody, po jedné až dvou minutách ihned z vroucí vody přendáme do vody ledové, opět po minutě až dvou scedíme.
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat