neděle 7. října 2012

Pórková polévka

Pórková polévka


  • 200 g pórku
  • 2 brambory (cca 250 g)
  • 30 g másla
  • 100 g 12% smetany (1/2 kelímku)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžičky majoránky
  • sůl, pepř
  • 31% smetana, parmazán a krutonky pro servírování


Jak na to

- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.

Příprava

Pórek omyjeme, bílou a světle zelenou křupavou část nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
Takto připraveného pórku bude zhruba 200 gramů. 

Dáme do cedníku a pořádně propláchneme pod tekoucí vodou, aby se vyplavily nečistoty schované mezi listy.

Brambory oškrabeme, nakrájíme na kostičky přibližně 1 x 1 centimetr velké.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


Uvaření

V hrnci rozehřejeme máslo.
Nasypeme pórek, 6 - 8 minut smažíme na mírném plameni do zesklovatění.

Do hrnce k pórku přidáme pokrájené brambory.
Společně jednu minutu restujeme.
Osolíme a opepříme.

Zalijeme 800 mililitry horké vody nebo kuřecího vývaru.
Přivedeme k varu, zakryjeme, stáhneme tepotu.
Vaříme zhruba 15 minut do změknutí.

Odstavíme, ponorným mixérem rozmixujeme.

Vrátíme na sporák.
Přilijeme smetanu, přidáme v dlani rozemnutou majoránku a 2 utřené stroužky česneku.
Přivedeme k varu a hned vypneme.

Při servírování přidáme do talíře opečenou housku, 1 - 2 lžičky smetany, můžeme posypat strouhaným parmazánem.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat