V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.
- 410 g polohrubé mouky (2 a 1/4 hrnku )
- 220 g cukru krupice (1 hrnek )
- 80 g mletých vlašských ořechů (1/2 hrnku)
- 2 žloutky nebo 1 celé vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
Jak na to
- umlít ořechová jádra, smíchat s moukou, práškem do pečiva, cukrem a solí
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- urovnat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct 40 - 50 minut
.
- umlít ořechová jádra, smíchat s moukou, práškem do pečiva, cukrem a solí
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- urovnat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct 40 - 50 minut
.
Příprava formy
Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.
Tak opáčko pro jistotu.
- Na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
- Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
- Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa pokrytá tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
- Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto a upečení
- V míse nejdříve dobře smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solí, vanilkovým cukrem a namletými ořechy. Teprve pak přidáme mokré přísady, tedy mléko, vejce a tuk.
Pečlivě rozmícháme.
- Těsto nalijeme do formy a ihned dáme do rozehřáté trouby péct. To slovo ihned je důležité, pokud by bylo syrové těsto před pečením dlouho ve formě, rozmočilo by strouhanku/mouku na stěnách formy a bábovka by pak nešla vyklopit.
- Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C. Celkem pečeme 50 až 60 minut.
Propečenost zkontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. Doba pečení také závisí na tvaru formy (ale i materiálu, ze kterého je vyrobená). Pokud je nižší a širší, bude se bábovka péct kratší dobu a naopak, v případě vyšší a užší formy bude doba pečení delší.
- Bábovku hned vyklopíme z formy, ideálně na mřížku, aby odspodu nezvlhla, na dvou až třech místech do ní píchneme špejlí, aby z ní rychleji Necháme vychladnout.
Před podáváním bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
TIP! Pokud i přes pečlivé vymazání a vysypání formy nejde bábovka vyklopit, položíme formu dnem vzhůru na prkýnko, tác nebo mřížku. Ve studené vodě namočíme utěrku, dobře ji vyždímáme a položíme ji na formu. Několikrát zopakujeme, po chvilce by bábovka už měla jít vyklopit.
TIP! Doporučuji někdy zkusit nahradit mleté ořechy dvěma až třemi polévkovými lžícemi klasické mleté kávy. Vzhledově, a překvapivě i chuťově, bude té ořechové hodně podobná.
TIP! Krájíme jen tolik kousků, kolik se podává, zbytek nerozkrájené, ale studené bábovky zakryjeme alobalem, utěrkou...
TIP! Různých druhů bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet z vánočního cukroví, tvarohovou, mandlovou, čokoládovou nebo jablečnou.
Přejít na seznam receptů
TIP! Krájíme jen tolik kousků, kolik se podává, zbytek nerozkrájené, ale studené bábovky zakryjeme alobalem, utěrkou...
TIP! Různých druhů bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet z vánočního cukroví, tvarohovou, mandlovou, čokoládovou nebo jablečnou.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat