středa 20. července 2011

Bábovka ořechová

Bábovka, tentokrát ořechová


V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 410 g polohrubé mouky (2 a 1/4 hrnku )
  • 220 g cukru krupice (1 hrnek )
  • 80 g mletých vlašských ořechů (1/2 hrnku)
  • 2 žloutky nebo 1 celé vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy


Jak na to  

- umlít ořechová jádra, smíchat s moukou, práškem do pečiva, cukrem a solí
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- urovnat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct 40 - 50 minut
.

Příprava formy

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.

Tak opáčko pro jistotu.
  • Na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
  • Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
  • Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa pokrytá tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
  • Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.  


Těsto a upečení

  • V míse nejdříve dobře smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solí, vanilkovým cukrem a namletými ořechy.
  • Teprve pak přidáme mokré přísady, tedy mléko, vejce a tuk.
    Pečlivě rozmícháme.

  • Těsto nalijeme do formy a ihned dáme do rozehřáté trouby péct.
  • To slovo ihned je důležité, pokud by bylo syrové těsto před pečením dlouho ve formě, rozmočilo by strouhanku/mouku na stěnách formy a bábovka by pak nešla vyklopit.

  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
  • Celkem pečeme 50 až 60 minut.
    Propečenost zkontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. Doba pečení také závisí na tvaru formy (ale i materiálu, ze kterého je vyrobená). Pokud je nižší a širší, bude se bábovka péct kratší dobu a naopak, v případě vyšší a užší formy bude doba pečení delší.

  • Bábovku hned vyklopíme z formy, ideálně na mřížku, aby odspodu nezvlhla, na dvou až třech místech do ní píchneme špejlí, aby z ní rychleji 
  • Necháme vychladnout.
    Před podáváním bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.



TIP!  Pokud i přes pečlivé vymazání a vysypání formy nejde bábovka vyklopit, položíme formu dnem vzhůru na prkýnko, tác nebo mřížku. Ve studené vodě namočíme utěrku, dobře ji vyždímáme a položíme ji na formu. Několikrát zopakujeme, po chvilce by bábovka už měla jít vyklopit.

TIP!  Doporučuji někdy zkusit nahradit mleté ořechy dvěma až třemi polévkovými lžícemi klasické mleté kávy. Vzhledově, a překvapivě i chuťově, bude té ořechové hodně podobná.

TIP!  Krájíme jen tolik kousků, kolik se podává, zbytek nerozkrájené, ale studené bábovky zakryjeme alobalem, utěrkou...

TIP!  Různých druhů bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet z vánočního cukroví, tvarohovoumandlovoučokoládovou nebo jablečnou.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat