Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, krémem plnit pár dnů před Štědrým dnem.
Rozpis na cca 35 kusů.
Těsto
- 80 g hladké mouky
- 70 g jader vlašských ořechů
- 70 g másla
- 30 g cukru moučky
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 malý žloutek - pokud těsto nenecháme odležet alespoň 5 hodin
Náplň
- 75 g jader vlašských ořechů
- 60 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru moučky
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
Jak na to
- rozmíchat mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidat máslo
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- plnit nevymazané formičky, kopírovat tvar formičky
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepnout, vychladlé uložit do chladna
- na krém povařit namleté ořechy s mlékem, odstavit, vmíchat rum, van. extrakt a šťávu z citronu
- utřít máslo s prosetým cukrem, po částech vmíchat ořechovou kaši
- vždy 2 půlky spojit krémem
.
- rozmíchat mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidat máslo
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- plnit nevymazané formičky, kopírovat tvar formičky
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepnout, vychladlé uložit do chladna
- na krém povařit namleté ořechy s mlékem, odstavit, vmíchat rum, van. extrakt a šťávu z citronu
- utřít máslo s prosetým cukrem, po částech vmíchat ořechovou kaši
- vždy 2 půlky spojit krémem
.
Příprava a těsto
Máslo vyndáme z lednice, aby lehce povolilo.
Nakrájíme ho na menší kostky.
Jádra vlašských ořechů jemně nastrouháme.
Do mísy prosejeme mouku a cukr.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Z těsta vždy odtrhneme malý kousek, natlačíme ho do nevymazané formičky.
Formičky neplníme celé, kopírujeme tvar, aby vznikla malá prohlubeň.
Při pečení se těsto nafoukne.
Pečeme 10 až 12 minut.
Plech vyndáme z trouby, s každou formičkou opatrně klepneme o prkýnko, upečené půlky ořechů by se měly bez problému uvolnit.
Necháme je zcela vychladnout.
Jádra vlašských ořechů jemně nastrouháme.
Do mísy prosejeme mouku a cukr.
Smícháme je s vanilkovým cukrem a namletými ořechy.
Přidáme studené kostky másla a popřípadě žloutek.
Studenýma rukama rychle zpracujeme hladké těsto.
Těsto zabalíme do folie, na několik hodin ho odložíme do lednice.
Je důležité nechat těsto odpočinout alespoň 5 hodin!
Pokud nemáme čas, děláme na poslední chvíli, přidáme jeden malý žloutek nebo půlku velkého. Při příliš krátké době odležení a bez přidání žloutku jsou ořechy po upečení velice lámavé! Po přidání bude možná potřeba přidat také malé množství mouky.
Přidáme studené kostky másla a popřípadě žloutek.
Studenýma rukama rychle zpracujeme hladké těsto.
Těsto zabalíme do folie, na několik hodin ho odložíme do lednice.
Je důležité nechat těsto odpočinout alespoň 5 hodin!
Pokud nemáme čas, děláme na poslední chvíli, přidáme jeden malý žloutek nebo půlku velkého. Při příliš krátké době odležení a bez přidání žloutku jsou ořechy po upečení velice lámavé! Po přidání bude možná potřeba přidat také malé množství mouky.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Z těsta vždy odtrhneme malý kousek, natlačíme ho do nevymazané formičky.
Formičky neplníme celé, kopírujeme tvar, aby vznikla malá prohlubeň.
Při pečení se těsto nafoukne.
Naplněné formičky pokládáme na plech.
Jakmile ho máme zaplněný, dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme 10 až 12 minut.
Plech vyndáme z trouby, s každou formičkou opatrně klepneme o prkýnko, upečené půlky ořechů by se měly bez problému uvolnit.
Necháme je zcela vychladnout.
Nenaplněné upečené cukroví narovnáme do krabice, zabalíme ji do igelitu a uložíme do chladu.
Krém a naplnění
Ořechy plníme krémem 2 až 4 dny před Štědrým dnem.
Krém nanášíme na půlku ořechu, přiklopíme druhou půlkou.
Urovnáme do krabice, odložíme do chladna.
Ořechy plníme krémem 2 až 4 dny před Štědrým dnem.
- Najemno nastrouháme jádra vlašských ořechů, dáme je do hrnce společně s mlékem. Na mírném plameni přivedeme k varu, promícháváme.
Po zhruba 4 minutách vypneme.
- Hned vmícháme rum, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Necháme vychladnout.
- Do mísy dáme máslo, nasypeme k němu prosetý cukr moučku. Vypouklou stranou vařečky třeme okolo 5 minut do pěny.
Hmota bude připomínat hustou smetanu.
- Po částech vmícháváme vychladlou ořechovou kaši. Před plněním odložíme na zhruba 10 minut do lednice, aby krém lehce zpevnil.
Krém nanášíme na půlku ořechu, přiklopíme druhou půlkou.
Urovnáme do krabice, odložíme do chladna.
Pro jinou variantu náplně je fajn smíchat Nutellu, Mascarpone a mleté oříšky.
TIP! Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP! Těsto plníme do studených formiček! Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme s dalším plněním těsta až formičky vychladnou.
TIP! Pro tmavou barvu ořechů nahradíme 1 až 2 polévkové lžíce mouky 1 až 2 polévkovými lžícemi kakaa.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.
TIP! Pokud nejdou po upečení snadno vyklopit, necháme chladnout ve formičkách a zkusíme vyklepnout po pár minutách.
TIP! Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP! Těsto plníme do studených formiček! Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme s dalším plněním těsta až formičky vychladnou.
TIP! Pro tmavou barvu ořechů nahradíme 1 až 2 polévkové lžíce mouky 1 až 2 polévkovými lžícemi kakaa.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.
TIP! Pokud nejdou po upečení snadno vyklopit, necháme chladnout ve formičkách a zkusíme vyklepnout po pár minutách.
TIP! Ořechy můžeme plnit i jiným oblíbeným krémem. Pro rychlou variantu náplně je fajn smíchat Nutellu, Mascarpone a mleté oříšky.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Marokánky
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky
Crinkles
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Marokánky
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky
Crinkles
Žádné komentáře:
Okomentovat