Základ
- 700 g vepřové kýty nebo pečeně nebo krkovice a nebo kuřecích či krůtích prsou
- olej nebo sádlo na smažení
- sůl
Sýrové těstíčko
- 120 g goudy nebo jiného tvrdého sýru (eidam, ementál. madeland...)
- 50 g polohrubé mouky
- 50 ml smetany nebo piva
- 3 - 4 vejce
- koření, česnek - nemusí být
- sůl
Jak na to
- do mísy nastrouhat sýr, smíchat s moukou a solí, ev. přidat mletý pepř, bylinky, utřený česnek
- vidličkou nebo metličkou prošlehat s vejci a smetanou nebo pivem
- plátky lehce naklepat, osolit, obalit ve směsi
- smažit na středním plameni z obou stran dozlatova
.
- do mísy nastrouhat sýr, smíchat s moukou a solí, ev. přidat mletý pepř, bylinky, utřený česnek
- vidličkou nebo metličkou prošlehat s vejci a smetanou nebo pivem
- plátky lehce naklepat, osolit, obalit ve směsi
- smažit na středním plameni z obou stran dozlatova
.
Smažení v sýrovém těstíčku je vynikající alternativou ke smažení v klasickém trojobalu.
Hodně sluší i libovějším druhům masa, po usmažení zůstanou šťavnatá.
Těstíčko
Na jemnější části struhadla nastrouháme do mísy sýr.
Smícháme ho s moukou a zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Podle chuti také můžeme přidat malé množství mletého pepře nebo jiného koření.
Fungovat bude třeba špetka kari, majoránky...
Můžeme také vmíchat 1 až 2 utřené stroužky česneku.
Přidáme 3 větší nebo 4 menší vejce a smetanu nebo pivo.
Těstíčko okolo jedné minuty prošleháváme metličkou nebo vidličkou.
Než připravíme maso, necháme ho chvilku odpočinout.
Příprava masa
Maso opláchneme a dobře osušíme.
Přidáme 3 větší nebo 4 menší vejce a smetanu nebo pivo.
Těstíčko okolo jedné minuty prošleháváme metličkou nebo vidličkou.
Než připravíme maso, necháme ho chvilku odpočinout.
Příprava masa
Maso opláchneme a dobře osušíme.
- Vepřovou kýtu, pečeni nebo krkovici rozkrájíme kolmo přes vlákno na plátky zhruba jeden centimetr silné.
- Kuřecí nebo krůtí prsa na plátky rozřízneme podélně po vlákně. Také maximálně jeden centimetr silné.
Smažení
- Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo. Plátky z obou stran jemně naklepeme a osolíme.
- Každý plátek obalíme v těstíčku, nad mísou ho necháme lehce okapat. Ihned ho pokládáme do dobře rozehřátého tuku.
- Plátky smažíme na středním plameni 2 až 4 minuty z obou stran dozlatova. Delší čas pro vepřové plátky, kuřecí a krůtí kratší.
Řízky smažené v těstíčku nejčastěji podáváme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, vlašským salátem, vařeným bramborem.
Nebo se zeleninovými saláty a pečivem.
Přejít na seznam receptů
Nebo se zeleninovými saláty a pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat