sobota 9. listopadu 2019

Řízky v sýrovém těstíčku

Řízky smažené v sýrovém těstíčku



Základ

  • 700 g vepřové kýty nebo pečeně nebo krkovice a nebo kuřecích či krůtích prsou
  • sůl
  • olej nebo sádlo na smažení


Sýrové těstíčko

  • 120 g goudy
  • 3 - 4  vejce
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 ml smetany nebo piva
  • špetka soli
  • koření, česnek - nemusí být

Jak na to  

- do mísy nastrouhat sýr, smíchat s moukou a solí, ev. přidat mletý pepř, bylinky, utřený česnek
- vidličkou nebo metličkou prošlehat s vejci a smetanou nebo pivem
- plátky lehce naklepat, osolit, obalit ve směsi
- smažit na středním plameni z obou stran dozlatova
.

Smažení v sýrovém těstíčku je vynikající alternativou ke smažení v klasickém trojobalu
Hodně sluší i libovějším druhům masa, po usmažení zůstanou šťavnatá. 


Příprava sýrového těstíčka

Do mísy nastrouháme na jemnější části struhadla sýr.
Stejně dobře jako gouda bude fungovat i eidam, ementál, madeland...

Nastrouhaný sýr smícháme s moukou a zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Podle chuti také můžeme přidat malé množství mletého pepře.

Přidáme 3 větší nebo 4 menší vejce a smetanu nebo pivo.
Těstíčko můžeme ochutit přidáním koření, třeba špetkou kari, majoránky...
Můžeme také vmíchat 1 - 2 utřené stroužky česneku.

Těstíčko okolo jedné minuty prošleháme metličkou nebo vidličkou.
Necháme ho chvilku odpočinout.
Zatím připravíme maso.


Příprava masa

Maso opláchneme a dobře osušíme.

Vepřovou kýtu, pečeni nebo krkovici rozkrájíme přes vlákno, tedy příčně na plátky zhruba jeden centimetr silné.
Kuřecí nebo krůtí prsa vodorovně podélně rozřízneme na plátky, také maximálně jeden centimetr silné.

Plátky masa lehce naklepeme.
Z obou stran je osolíme.


Smažení

Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Každý plátek obalíme v těstíčku a ihned ho pokládáme na pánev do dobře rozehřátého tuku.

Obalené plátky smažíme na středním plameni 2 - 4 minuty z obou stran dozlatova.


Nejčastěji podáváme s bramborovou kašíbramborovým salátem, vlašským salátem, vařeným bramborem.
Nebo se zeleninovými saláty.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat