sobota 9. listopadu 2019

Řízky v sýrovém těstíčku

Řízky smažené v sýrovém těstíčku


Základ

  • 700 g vepřové kýty nebo pečeně nebo krkovice a nebo kuřecích či krůtích prsou
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl


Sýrové těstíčko

  • 120 g goudy nebo jiného tvrdého sýru (eidam, ementál. madeland...)
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 ml smetany nebo piva
  • 3 - 4  vejce
  • koření, česnek - nemusí být
  • sůl


Jak na to  

- do mísy nastrouhat sýr, smíchat s moukou a solí, ev. přidat mletý pepř, bylinky, utřený česnek
- vidličkou nebo metličkou prošlehat s vejci a smetanou nebo pivem
- plátky lehce naklepat, osolit, obalit ve směsi
- smažit na středním plameni z obou stran dozlatova
.

Smažení v sýrovém těstíčku je vynikající alternativou ke smažení v klasickém trojobalu
Hodně sluší i libovějším druhům masa, po usmažení zůstanou šťavnatá. 


Těstíčko

Na jemnější části struhadla nastrouháme do mísy sýr.
Smícháme ho s moukou a zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Podle chuti také můžeme přidat malé množství mletého pepře nebo jiného koření.
Fungovat bude třeba špetka kari, majoránky... 
Můžeme také vmíchat 1 až 2 utřené stroužky česneku.

Přidáme 3 větší nebo 4 menší vejce a smetanu nebo pivo.
Těstíčko okolo jedné minuty prošleháváme metličkou nebo vidličkou.
Než připravíme maso, necháme ho chvilku odpočinout.


Příprava masa

Maso opláchneme a dobře osušíme.
  • Vepřovou kýtu, pečeni nebo krkovici rozkrájíme kolmo přes vlákno na plátky zhruba jeden centimetr silné.
  • Kuřecí nebo krůtí prsa na plátky rozřízneme podélně po vlákně.
  • Také maximálně jeden centimetr silné.


Smažení

  • Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
  • Plátky z obou stran jemně naklepeme a osolíme.

  • Každý plátek obalíme v těstíčku, nad mísou ho necháme lehce okapat.
  • Ihned ho pokládáme do dobře rozehřátého tuku.

  • Plátky smažíme na středním plameni 2 až 4 minuty z obou stran dozlatova.
  • Delší čas pro vepřové plátky, kuřecí a krůtí kratší.


Řízky smažené v těstíčku nejčastěji podáváme s bramborovou kašíbramborovým salátem, vlašským salátem, vařeným bramborem.
Nebo se zeleninovými saláty a pečivem.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat