Základ
- 700 g vepřové kýty
- 100 g anglické slaniny
- 80 g cibule
- 70 g sádla (20 + 50)
- 3 čajové lžičky dijonské hořčice
- sůl, pepř
Náplň
- 100 g žampiónů
- 50 g rajčatového protlaku
- 50 g nakládané červené papriky
- 40 g cibule
- 20 g sádla
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
Jak na to
- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.
- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.
Náplň
- Sloupnutou cibuli a sloupnuté žampiony nakrájíme na malé kostičky. Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Papriku necháme okapat na cedníku, nadrobno ji rozkrájíme.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo. Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 6 minut smažíme.
Přisypeme žampiony.
Přibližně 8 minut restujeme dozlatova.
- Na pánev přidáme rajčatový protlak, utřený česnek a za 10 až 15 vteřin také pokrájenou papriku. Po minutě vypneme, odstavíme.
Vmícháme půl čajové lžičky soli a pepře.
Příprava masa
Kýtu opláchneme a osušíme.
Rozřízneme ji na plát.
V podstatě maso několikrát nařízneme.
Jednou rukou maso lehce přitlačíme k pracovní desce, v půlce výšky vedeme řez. Zhruba 2 centimetry před dokončením řezu zastavíme.
Maso rozevřeme jako knihu, opět jednou rukou přitlačíme k pracovní desce a opět v půlce výšky prořízneme, ale nedořízneme.
Maso rozložíme.
V místech, kde je plát vyšší, nařízneme několika zářezy do hloubky 3 až 5 milimetrů.
Paličkou ho lehce naklepeme, srovnáme ho tím na zhruba stejnou tloušťku.
Maso z obou stran osolíme a posypeme mletým pepřem.
Naplnění
- Plát masa položíme na potravinářskou fólii. Potřeme ho dijonskou hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny.
Rovnoměrně na ně rozetřeme náplň.
- Maso pomocí fólie stočíme do rolády. Fólii vyhodíme.
- Roládu zhruba v pěticentimetrových vzdálenostech propíchneme špejlí. V půlce mezi špejlemi ji rozřízneme.
Budeme tak mít připravené jednotlivé roládky.
Každou roládku ještě zajistíme provázkem.
Orestování
Na pánvi rozehřejeme 20 gramů sádla.
Roládky z obou stran zprudka krátce opečeme do hněda.
Odstavíme.
Opečené roládky přendáme na talíř.
Na pánev nalijeme 300 mililitrů horké vody, necháme chvilku stát, aby se uvolnil výpek.
Podušení
Podušení
- Sloupnutou cibuli drobně nakrájíme. V širším hrnci rozehřejeme 50 gramů sádla.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 8 minut restujeme.
- Na orestovanou cibuli narovnáme roládky. Vodu v pánvi promícháme, i s uvolněným výpekem ji přilijeme do hrnce.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme okolo 35 minut doměkka.
Roládky podáváme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší nebo pečivem.
Nebo třeba se zeleninovým salátem.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat