Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.
Rozpis na cca 30 kusů.
Těsto
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučky
- 2 uvařené žloutky
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 kávová lžička nastrouhané kůry z citronu
Náplň a poleva
- marmeláda
- 75 g čokolády na vaření
- 3 polévkové lžíce mléka
Jak na to
- rozmíchat mouku s cukry, citronovou kůrou, přidat máslo a jemně nastrouhané vařené žloutky
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- pomocí strojku na maso a speciálního tvořítka odřezávat cca 4cm kousky, dávat na nevymazaný plech
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění
- vždy 2 kusy spojit marmeládou, jeden nebo oba konce namočit/potřít čokoládovou polevou
.
- rozmíchat mouku s cukry, citronovou kůrou, přidat máslo a jemně nastrouhané vařené žloutky
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- pomocí strojku na maso a speciálního tvořítka odřezávat cca 4cm kousky, dávat na nevymazaný plech
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění
- vždy 2 kusy spojit marmeládou, jeden nebo oba konce namočit/potřít čokoládovou polevou
.
Příprava a uvaření vajec
Máslo vyndáme z lednice, aby nebylo příliš ztuhlé.
Nastrouháme kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká.
Máslo vyndáme z lednice, aby nebylo příliš ztuhlé.
Nastrouháme kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká.
Vejce v hrnci zalijeme studenou vodou, vmícháme do ní vrchovatou čajovou lžičkou soli.
Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na mírném plameni vaříme 9 minut.
Uvařená vejce zchladíme ve studené vodě.
Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na mírném plameni vaříme 9 minut.
Uvařená vejce zchladíme ve studené vodě.
Oloupeme je.
Bílek po obvodu nařízneme, vyndáme žloutky.
Těsto
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr.
Vmícháme vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu.
Bílek po obvodu nařízneme, vyndáme žloutky.
Těsto
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr.
Vmícháme vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu.
Strouháme jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká!
Žloutky nastrouháme na jemném struhadle přímo do mísy.
Přidáme máslo.
Žloutky nastrouháme na jemném struhadle přímo do mísy.
Přidáme máslo.
Studenýma rukama rychle zpracujeme hladké těsto.
Hotové těsto zabalíme do fólie.
Dáme ho na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
Pracujeme rychle, aby se máslo od teplých rukou příliš nerozpouštělo.
Při dlouhém zpracování se rozpuštěné máslo vsákne do mouky, těsto pak není pružné, při vyvalování praská. Stejně nežádoucí efekt nastane pokud těsto zpracováváme v příliš velkém teple.
Takže u zapnutého sporáku nebo kamen určitě ne.
Tvarování a upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Chvilku před samotným zpracováním vyndáme těsto z lednice, aby mírně povolilo.
Na klasický ruční masový mlýnek nasadíme speciální tvořítko na cukroví.
Přímo pod mlýnek umístíme nevymazaný plech.
Těsto nandáme do strojku.
Váleček, který leze z mlýnku odřezáváme na stejně dlouhé, zhruba čtyřcentimetrové kousky.
Pokládáme je přímo na plech.
Zaplněný plech dáme hned do vyhřáté trouby.
Pečeme 10 až 12 minut do lehkého zrůžovění.
Banánky sundáme z plechu, necháme je vychladnout.
Dokončení
Ve vodní lázni připravíme polevu.
Před uskladněním je necháme zatuhnout.
Slepené a nazdobené banánky naskládáme do krabice, zabalíme ji do igelitu a uložíme do chladna.
TIP! Pokrájené uvařené bílky zpracujeme do pomazánek nebo je můžeme přidat do luštěninových a zeleninových polévek nebo do zeleninových salátů.
TIP! Pokud mlýnek nevlastníme, můžeme těsto vyválet na lehce pomoučněné pracovní desce na tloušťku okolo jednoho centimetru a rozkrájet ho rádýlkem. Povrch pak lehce zvrásníme ostrým nožem nebo rádýlkem nebo vidličkou.
Nebo banánky vykrájíme pomocí formiček.
A nebo těsto na plech protlačujeme lisem, tvoříme klasické tvary - banánky.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky a zbytek polevy dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Perníčky
Marokánky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky
Crinkles
Přejít na seznam receptů
Pracujeme rychle, aby se máslo od teplých rukou příliš nerozpouštělo.
Při dlouhém zpracování se rozpuštěné máslo vsákne do mouky, těsto pak není pružné, při vyvalování praská. Stejně nežádoucí efekt nastane pokud těsto zpracováváme v příliš velkém teple.
Takže u zapnutého sporáku nebo kamen určitě ne.
Tvarování a upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Chvilku před samotným zpracováním vyndáme těsto z lednice, aby mírně povolilo.
Na klasický ruční masový mlýnek nasadíme speciální tvořítko na cukroví.
Přímo pod mlýnek umístíme nevymazaný plech.
Těsto nandáme do strojku.
Váleček, který leze z mlýnku odřezáváme na stejně dlouhé, zhruba čtyřcentimetrové kousky.
Pokládáme je přímo na plech.
Zaplněný plech dáme hned do vyhřáté trouby.
Pečeme 10 až 12 minut do lehkého zrůžovění.
Banánky sundáme z plechu, necháme je vychladnout.
Dokončení
Ve vodní lázni připravíme polevu.
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
- Na hrnec položíme menší hrnec.
- Jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Zapneme sporák na mírný stupeň.
- Do horního hrnce nalámeme čokoládu, přidáme mléko.
- Promícháváme dohladka, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme. Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.
Marmeládou slepujeme dva kousky dohromady.
Jeden nebo oba konce banánků namáčíme do polevy, nebo je mašlovačkou natíráme.Před uskladněním je necháme zatuhnout.
TIP! Pokud mlýnek nevlastníme, můžeme těsto vyválet na lehce pomoučněné pracovní desce na tloušťku okolo jednoho centimetru a rozkrájet ho rádýlkem. Povrch pak lehce zvrásníme ostrým nožem nebo rádýlkem nebo vidličkou.
Nebo banánky vykrájíme pomocí formiček.
A nebo těsto na plech protlačujeme lisem, tvoříme klasické tvary - banánky.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky a zbytek polevy dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Perníčky
Marokánky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky
Crinkles
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat