- 1000 g vepřové pečeně bez kosti vcelku
- 750 ml plnotučného mléka
- 60 g (30 + 30) másla
- 5 - 10 stroužků česneku
- 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje nebo sádla
- 1 čajová lžička rozmarýnu
- 1 čajová lžička tymiánu
- pár lístků šalvěje
- sůl, pepř
Jak na to
- pečeni svázat provázkem, osolit, opepřit, zprudka opéct, dát do pekáče
- orestovat plátky česneku a lístky šalvěje, přidat sůl, tymián a rozmarýn, zalít mlékem
- obsah pánve nalít k masu, doplnit mlékem do 3/4 výšky, na maso položit plátky másla
- zakryté péct na 160 °C 2 - 2,5 hodiny, maso obracet a polévat výpekem
- pečeni svázat provázkem, osolit, opepřit, zprudka opéct, dát do pekáče
- orestovat plátky česneku a lístky šalvěje, přidat sůl, tymián a rozmarýn, zalít mlékem
- obsah pánve nalít k masu, doplnit mlékem do 3/4 výšky, na maso položit plátky másla
- zakryté péct na 160 °C 2 - 2,5 hodiny, maso obracet a polévat výpekem
- odkrýt, polít, péct ještě 20 minut bez zakrytí
- zvýšit teplotu a péct dalších zhruba 20 minut dozlatova
.
.
Klasický recept italské kuchyně z oblasti Benátska.
Maso se může péct v troubě nebo dusit pod poklicí na sporáku. Dá se připravit v několika variantách. S česnekem, s kořenovou zeleninou, šalvějí, tymiánem, rozmarýnem...
Příprava
Vepřovou pečeni opláchneme a osušíme.
A konečná úprava a podávání má také několik možností. Se sosem nezahuštěným nebo lehce zahuštěným, rozmixovaným najemno nebo ponechaným v rustikální podobě...
Příprava
Vepřovou pečeni opláchneme a osušíme.
Stáhneme ji provázkem.
Vetřeme do ní zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Vetřeme do ní zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Orestování masa a česneku
- Na rozpálenou pánev nalijeme olej. Maso ze všech stran krátce zprudka opečeme do hněda.
Pečeni přendáme do vhodného pekáčku nebo zapékací mísy.
Nádoba na pečení nesmí být moc velká, ale na druhou stranu, pečeně by se v ní neměla tísnit, okolo by mělo zbýt místo na mléko.
- Na neopláchnutou pánev dáme třicetigramový kousek másla a nakrájený česnek. A pokud máme, tak také 4 až 5 lístků šalvěje.
Na mírném plameni za občasného míchání jednu až dvě minuty restujeme.
- Přidáme půl čajové lžičky soli, rozmarýn a tymián, zalijeme půl litrem mléka. Za stálého míchání přivedeme k varu.
Vypneme.
Pár minut necháme stát, z pánve se uvolní výpek.
Pokud máme bylinky čerstvé, bude to rozhodně lepší volba.
Část mléka můžeme nahradit 12% smetanou.
- Celý obsah pánve nalijeme k masu, stěrkou stáhneme i všechny přípeky ze stěn. Maso by mělo být ponořené přibližně do tří čtvrtin.
V případě potřeby mléko dolijeme.
Upečení
Teplotu snížíme na 160 °C.
- Na maso položíme nakrájené plátky másla. Pekáč zakryjeme, vložíme ho do rozehřáté trouby.
- Během pečení maso 2x obrátíme. Poléváme ho přitom mléčným výpekem.
Do výpeku také nezapomeneme stahovat připečenou šťávu ze stěn pekáče.
- Po dvou až dvou a půl hodině pečení bude maso v podstatě měkké. Pekáč odkryjeme, pečeni důkladně polijeme šťávou z pekáče.
Vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut bez zakrytí.
Během pečení se mléko srazí, to ničemu nevadí!
- Po těchto 20 minutách zvýšíme teplotu na 180 °C. Pečeni opět polijeme výpekem a ještě 20 minut dopečeme dozlatova.
Dokončení
Pekáč vyndáme z trouby.
Maso položíme na prkýnko, zakryjeme ho alobalem, aby nechladlo a před krájením ho necháme 8 až 10 minut odpočinout.
Šťáva se rozloží v mase, při porcování nevyteče.
A než si maso odpočine, vybereme jednu ze čtyř možností, jak naložit s vypečeným sosem.
A než si maso odpočine, vybereme jednu ze čtyř možností, jak naložit s vypečeným sosem.
- Pokud chceme mít sos hladký, krátce ho rozmixujeme.
- Další variantou je jeho propasírování přes síto.
- Nebo ho nijak neupravujeme. Ponecháme ho s kousky vypečeného sraženého mléka, i když tato varianta není moc fotogenická, je výborná.
- Sos můžeme také zahustit. Propasírujeme ho přes cedník do hrnku.
Dáme na sporák, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a zredukujeme ho, tedy povaříme do požadovaného zhoustnutí.
Nebo do něho vmícháme ve lžičce mouky obalený zhruba desetigramový kousek studeného másla.
Krátce povaříme.
Nakonec sos můžeme ještě rozmixovat.
Hustotu podle potřeby upravíme přidáním pár lžic mléka nebo smetany. Na úvodní fotce je sos rozmixovaný a povařený s kouskem másla obaleným ve lžičce hladké mouky.
Pečeni pečenou v mléce podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s těstovinami, s bramborovou kaší, zeleninovým salátem...
Výborná bude i se špenátem a bramborovým knedlíkem.
TIP! Do sosu vmícháme na kostičky nakrájený plísňový sýr, například Nivu nebo Gorgonzolu, krátce zahřejeme, promícháváme do rozpuštění sýra. Vypneme, podáváme.
S touto úpravou budou výbornou přílohou těstoviny nebo třeba rizoto.
Žádné komentáře:
Okomentovat