středa 14. ledna 2015

Dálmácké čufty

Dálmácké čufty



Na čufty

  • 1000 g mletého masa (750 g hovězího zadního a 250 g vepřové plece)
  • 50 g strouhanky (3 polévkové lžíce)
  • 3 vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 zarovnaná kávová lžička skořice
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř


Na omáčku

  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 50 g mrkve (1 střední)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 větší stroužky česneku
  • 3 kyselé okurky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře 
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl, pepř


Jak na to  

- mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, tymiánem, skořicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 12 koulí, zploštit, obalit v hladké mouce, zprudka rychle opéct, odložit
- osmahnout cibuli, přidat mrkev a česnek
- vmíchat rajčatový protlak, přilít rajčata, vmíchat sůl, pepř, skořici a tymián
- přilít 1 litr horké vody, přidat bobkové listy, nové koření a celý pepř
- přivést k varu, přidat osmahnuté čufty, 25 minut na mírném ohni povařit
- na závěr vmíchat rozkrájené kyselé okurky a scezený sterilovaný hrášek, dochutit
.

Příprava čuftů

Mleté maso studenýma rukama dobře smícháme se strouhankou, vejci, tymiánem, skořicí, 2 čajovými lžičkami solí, jednou lžičkou pepře a kmínem.
Ruce si průběžně namáčíme ve studené vodě, jen si je oklepeme, neutíráme je.
Chladné ruce zaručí, že se při zpracování nebude z masa oddělovat tuk a kapky studené vody, které zůstaly na rukách dodají směsi vláčnost.

  • Ze směsi vytvoříme 12 koulí po přibližně 100 gramech.
  • S každou mírně bouchneme na prkýnko.
    Vytlačíme tím z nich vzduch, čufty budou kompaktnější, nebudou se při vaření trhat.

  • Na mělký talíř nasypeme hladkou mouku.
  • Koule lehkým tlakem dlaně mírně zploštíme.
    Obalíme je v mouce ze všech stran.

  • Na pánvi rozehřejeme olej.
  • Na středním plameni čufty z obou stran krátce osmažíme.
    Osmahnutím se povrch zatáhne, čufty zůstanou šťavnaté.
    Opečené čufty odložíme na talíř, zakryjeme je alobalem.


Základ omáčky

  • Sloupnuté cibule nakrájíme na kostičky.
  • Mrkev oškrabeme, omyjeme a pokrájíme na drobnější kostičky.
    Oloupané stroužky česneku nožem nebo dlaní zmáčkneme a pokrájíme na plátky.

  • V hlubším hrnci rozehřejeme olej.
  • Nasypeme cibuli, 5 minut ji na mírném plameni smažíme.
    Přisypeme mrkev a za dalších 5 minut česnek.
    Ještě minutu promícháváme.

  • Přidáme rajčatový protlak, mírně zvýšíme teplotu, zhruba minutu restujeme.
  • Vlijeme celý obsah konzervy s rajčaty.
    Vmícháme jednu vrchovatou čajovou lžičku soli, půl až celou lžičku pepře, skořici a tymián.


Uvaření čuftů

Do hrnce k základu přilijeme jeden litr horké vody.
Přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř.
Přivedeme k varu.

Do omáčky vložíme čufty.
Teplotu stáhneme na minimum.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na velice mírném plameni necháme okolo 25 minut jemně probublávat.
Občas promícháme.


Dokončení

Kyselé okurky nakrájíme na kostičky, hrášek scedíme.
Vmícháme je do omáčky.
Ochutnáme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem, skořicí, cukrem nebo tymiánem.
Minutu povaříme, vypneme.
Pokud chceme mít kyselejší chuť, vmícháme malé množství šťávy z citronu nebo přidáme ještě jednu nakrájenou kyselou okurku. 
Někdy jsou rajčata v konzervě chuti mdlé, pro zvýraznění můžeme vmíchat 1 až 2 čajové lžičky cukru.


Dalmácké čufty podáváme s rýží, bramborovou kaší, pečivem, smaženými hranolky, bramborem vařeným nebo opečeným... 






 
Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat