úterý 14. května 2024

Treska smažená v pivním těstíčku

Treska smažená v pivním těstíčku



Základ

  • 750 g filetů tresky nebo jiné bělomasé ryby, například okouna, halibuta, sumce
  • 3 - 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej na smažení


Na těstíčko

  • 250 - 275 ml studeného piva nebo perlivé vody
  • 8 polévkových lžic hladké mouky
  • 8 polévkových lžic kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 3 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 vejce pro měkčí obal po usmažení, pro křupavý ho nepřidáme (viz podrobný postup)


Jak na to  

- na těstíčko smíchat mouku, škrob, kypřicí prášek do pečiva, sůl a ev. koření 
- po částech přilévat studené pivo, promíchat
porce tresky opláchnout, osušit, osolit, ev. opepřit
- lehce obalit v mouce, namočit do těstíčka, nechat okapat, vložit do dobře rozehřátého oleje
- smažit z obou stran dozlatova
.

Výborné rychlé jídlo. Těstíčko je univerzální, bude dobře fungovat i pro obalení mořských plodů, různých druhů zeleniny, ale třeba i řízků z vepřového nebo kuřecího masa. 
Treska v těstíčku je součástí asi nejznámějšího britského jídla - Fish & Chips. Pokud si tento typický pokrm budeme připravovat, smaženou rybu doplníme hranolkami, ochuceným hráškovým pyré a octem, kterým jemně pokapeme hranolky.   


Příprava

  • Pokud máme tresku mraženou, necháme ji chvilku povolit, pak ji opláchneme pod tekoucí studenou vodou, zbaví se tím zbytků ledu na povrchu.
  • Přikládáním papírové utěrky ji osušíme.
    Nenecháme ji ležet na utěrce, přilepily by se na ni kousky papíru.
    A také ji nenecháme před obalováním dlouho ležet v pokojové teplotě. Jakmile povolí, opláchneme ji a osušíme, mělo by co nejdříve následovat obalení a smažení.

  • Do hlubokého talíře nasypeme 3 až 4 polévkové lžíce hladké mouky.


Těstíčko

  • V míse si smícháme mouku, škrob, kypřicí prášek do pečiva a sůl.
  • Můžeme vmíchat i koření, viz TIP.
    Nejdříve přidáme jen zhruba 150 mililitrů studeného piva nebo perlivé vody, promícháme do hladka a postupně přidáváme další tekutinu až bude mít těstíčko hustotu podobnou těstu na palačinky.
    Pokud bychom nalili celé množství tekutiny najednou, nepodařilo by se ho vymíchat do hladka, zůstaly by v něm hrudky.

  • Pokud chceme mít po usmažení obal měkčí, promícháme suchou směs před přidáním tekutiny s vejci, pak teprve začneme s přilíváním piva nebo perlivé vody.
  • Bez vajec bude obal po usmažení křupavější.

  • Hotové těstíčko nenecháme dlouho stát.
  • Pro nadýchaný usmažený obal by jednak mělo být co nejvíce studené a jednak dlouhým stáním vyprchají bublinky z piva, které zajišťují nadýchanost.
    Ihned po jeho promíchání musíme porce obalit a smažit.
    Pokud připravujeme velké množství porcí, je fajn si ho po osmažení třetiny nebo půlky udělat čerstvé.


Smažení

  • V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej. 
  • Hladina by měla dosahovat zhruba 3 centimetrů.
    Porce tresky si rozložíme vedle sebe, z obou stran je posolíme, můžeme je i opepřit.

  • Lehce je obalíme v mouce, dobře oklepeme a ponoříme do těstíčka.
  • Protáhneme je v něm párkrát sem tam.
    Nad mísou necháme okapat a hned vložíme do dobře rozehřátého oleje.
    Olej nesmí být studený, porce se musí okamžitě začít smažit!

  • Každou stranu smažíme na středním plameni 3 až 4 minuty dozlatova.
  • Doba smažení závisí na tloušťce filetu. Dáme pozor, aby olej nebyl rozpálený moc, teplotu hlídáme, aby se porce stále smažily, ale na druhou stranu kontrolujeme, aby olej nebyl rozpálený tak, že po minutě sice bude těstíčko hotové, ale ryba uvnitř nedodělaná.


TIP!  Při přípravě těstíčka můžeme pro sytější barvu vmíchat do mouky 2 až 3 čajové lžičky kurkumy nebo mleté papriky. Nebo kari koření pro barvu a lehce pikantní chuť. 

TIP!  Pro větší nadýchanost můžeme do těstíčka opatrně vmíchat sníh ušlehaný z 1 až 2 bílků.

TIP!  Část mouky můžeme nahradit moukou rýžovou.
Místo piva nebo perlivé vody lze těstíčko připravit i s mlékem nebo vínem. 
Pokud těstíčko připravíme jen z neperlivé vody, je fajn přidat trochu jedlé sody a trochu octa.

TIP!  Pokud těstíčko zbyde, můžeme v něm obalit a následně usmažit kousky zeleniny, fajn budou třeba cibulové kroužky. Ale třeba i mořské plody.

TIP!  Pro silnější vrstvu obalu po minutě smažení na porci tresky v pánvi nandáme a rozetřeme lžící tenkou vrstvu těstíčka, pak po zhruba 2 minutách obrátíme a dosmažíme. 
Po otočení, na osmaženou stranu, už ale nepřidáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat