Pečeno ve formě na srnčí hřbet.
Základ
- 1000 - 1200 g vepřové panenky
- 150 g listového mraženého špenátu
- 100 g mozzarelly
- 3 stroužky česneku
- 4 - 5 sušených rajčat v oleji
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- anglická slanina na zabalení (nemusí být)
Sos
- 10 g másla
- 1 čajová lžička hladké mouky
Jak na to
- smíchat mozzarellu se špenátem, česnekem a sušenými rajčaty
- panenku očistit, po délce nakrojit, rozevřít na plát, osolit a opepřit
- nanést náplň, zabalit a upevnit provázkem, vložit do formy
- péct při teplotě 200 °C, 15 minut ve formě, dalších 10 minut vyklopené
- cca 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit v mouce obaleným kouskem másla
.
Příprava náplně
Špenát necháme rozmrazit.
Ideálně v cedníku, který položíme na hrnec, zbavíme se tak zároveň přebytečné vody.
Konzervovaná sušená rajčata pokrájíme.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
V míse vidličkou rozetřeme mozzarellu.
Smícháme ji s pokrájenými rajčaty, rozmrazeným špenátem a prolisovaným česnekem.
Opepříme.
Ochutnáme a podle potřeby osolíme.
Rajčata jsou dost slaná, tak solíme opatrně.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
V míse vidličkou rozetřeme mozzarellu.
Smícháme ji s pokrájenými rajčaty, rozmrazeným špenátem a prolisovaným česnekem.
Opepříme.
Ochutnáme a podle potřeby osolíme.
Rajčata jsou dost slaná, tak solíme opatrně.
Zapneme troubu, nastavíme na 200°C.
Příprava panenky a naplnění
- Panenku opláchneme studenou vodou, osušíme ji a odblaníme. Pokud je potřeba, upravíme délku.
- Panenku podélně nařízneme, ale nedořízneme. Rozevřeme ji jako knihu.
Užší konec odřízneme tak, aby byla panenka o 4 až 5 centimetrů delší než je forma na srnčí hřbet.
Z odříznutého kusu můžeme připravit medailonky. Nakrájíme je na plátky, osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a necháme chvíli odpočinout. Na rozehřáté pánvi je krátce z obou stran opečeme.
Osolíme ji a opepříme z obou stran.
- Naneseme náplň. Panenku zavřeme a pečlivě stáhneme provázkem.
Orestování
Rozpálíme pánev.
Rozpálíme pánev.
Panenku lehce potřeme olejem.
Rukou nebo mašlovačkou.
Zprudka krátce ji opečeme ze všech stran do hněda.
Rukou nebo mašlovačkou.
Zprudka krátce ji opečeme ze všech stran do hněda.
Přendáme ji do formy na srnčí hřbet.
Upečení
- Panenku v srnčím hřbetu položíme do hlubšího menšího pekáče. Dáme péct do rozpálené trouby.
- Po 12 až 15 minutách zapečení pekáč vyndáme z trouby. Panenku vyklopíme z formy do pekáče.
Vyšší kus pečeme delší dobu, stejně tak i pokud jsme panenku ještě zabalili do slaniny. V případě nízké panenky bude stačit 12 minut.
- Panenku bez formy vrátíme do trouby, pečeme ji dalších 8 až 10 minut. Upečenou panenku přendáme na talíř nebo prkýnko, zakryjeme ji alobalem a před rozkrájením necháme 8 až 10 minut odpočinout.
V mase se rozloží šťáva, při krájení nevyteče.
- Správně upečená panenka je směrem ke středu růžová, šťáva nesmí být krvavá!
Pokud budeme připravovat sos, pekáč nemyjeme, přilijeme do něho 2 až 4 polévkové lžíce horké vody a necháme chvíli stát, aby se uvolnil výpek.
Příprava sosu
Šťávu po pečení v pekáči promícháme, uvolníme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Stěrkou vše stáhneme do menšího kastrůlku.
Dáme ho na sporák, zahříváme.
Na talířek nasypeme lžičku mouky.
Obalíme v ní přibližně desetigramový kousek studeného másla.
Vhodíme ho k sosu, okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
Dáme ho na sporák, zahříváme.
Na talířek nasypeme lžičku mouky.
Obalíme v ní přibližně desetigramový kousek studeného másla.
Vhodíme ho k sosu, okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
Sos tím jemně zahustíme.
Nezapomeneme do hrnku slít i šťávu z talíře, na kterém panenka odpočívá po upečení.
Panenku servírujeme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší, celerem na medu, restovanou zeleninou, zeleninovým salátem, pečivem... Panenku chuťově velmi dobře doplní brusinkový džem nebo rybízový nebo brusinky nakládané.
Nezapomeneme do hrnku slít i šťávu z talíře, na kterém panenka odpočívá po upečení.
Panenku servírujeme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší, celerem na medu, restovanou zeleninou, zeleninovým salátem, pečivem... Panenku chuťově velmi dobře doplní brusinkový džem nebo rybízový nebo brusinky nakládané.
Pečená panenka může být součástí studených mís.
TIP! Po rozříznutí a naplnění můžeme panenku zabalit do kabátku z anglické slaniny tak, jak je popsáno u panenky pečené v anglické slanině, pak ji nemusíme svazovat provázkem a ani ji předem neopékáme na pánvi.
TIP! Vepřová panenka je vděčný kus masa, její příprava je rychlá a výsledek vždy efektní. Za vyzkoušení určitě stojí připravit z ní medailonky. Výborná je i panenka pečená s tymiánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat