pátek 1. února 2013

Panenka plněná špenátem, mozzarellou a rajčaty

Pečená vepřová panenka plněná špenátem, mozzarellou a sušenými rajčaty


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.


Základ

  • 1000 - 1200 g vepřové panenky
  • 150 g listového mraženého špenátu
  • 100 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 4 - 5 sušených rajčat v oleji
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • anglická slanina na zabalení (nemusí být) 


Sos

  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to

- smíchat mozzarellu se špenátem, česnekem a sušenými rajčaty
- panenku očistit, po délce nakrojit, rozevřít na plát, osolit a opepřit
- nanést náplň, zabalit a upevnit provázkem, vložit do formy
- péct při teplotě 200 °C, 15 minut ve formě, dalších 10 minut vyklopené
- cca 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit v mouce obaleným kouskem másla

.

Příprava náplně

Špenát necháme rozmrazit.
Ideálně v cedníku, který položíme na hrnec, zbavíme se tak zároveň přebytečné vody.  

Konzervovaná sušená rajčata pokrájíme.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
V míse vidličkou rozetřeme mozzarellu.
Smícháme ji s pokrájenými rajčaty, rozmrazeným špenátem a prolisovaným česnekem.
Opepříme.
Ochutnáme a podle potřeby osolíme.
Rajčata jsou dost slaná, tak solíme opatrně. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200°C. 


Příprava panenky a naplnění

  • Panenku opláchneme studenou vodou, osušíme ji a odblaníme.
  • Pokud je potřeba, upravíme délku.
    Užší konec odřízneme tak, aby byla panenka o 4 až 5 centimetrů delší než je forma na srnčí hřbet.
    Z odříznutého kusu můžeme připravit medailonky. Nakrájíme je na plátky, osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a necháme chvíli odpočinout. Na rozehřáté pánvi je krátce z obou stran opečeme.


  • Panenku podélně nařízneme, ale nedořízneme.
  • Rozevřeme ji jako knihu.
    Osolíme ji a opepříme z obou stran.

  • Naneseme náplň.
  • Panenku zavřeme a pečlivě stáhneme provázkem.


Orestování

Rozpálíme pánev.
Panenku lehce potřeme olejem.
Rukou nebo mašlovačkou.
Zprudka krátce ji opečeme ze všech stran do hněda.
Přendáme ji do formy na srnčí hřbet.


Upečení

  • Panenku v srnčím hřbetu položíme do hlubšího menšího pekáče.
  • Dáme péct do rozpálené trouby.

  • Po 12 až 15 minutách zapečení pekáč vyndáme z trouby.
  • Panenku vyklopíme z formy do pekáče.
    Vyšší kus pečeme delší dobu, stejně tak i pokud jsme panenku ještě zabalili do slaniny. V případě nízké panenky bude stačit 12 minut.

  • Panenku bez formy vrátíme do trouby, pečeme ji dalších 8 až 10 minut.
  • Upečenou panenku přendáme na talíř nebo prkýnko, zakryjeme ji alobalem a před rozkrájením necháme 8 až 10 minut odpočinout.
    V mase se rozloží šťáva, při krájení nevyteče.

  • Správně upečená panenka je směrem ke středu růžová, šťáva nesmí být krvavá!

Pokud budeme připravovat sos, pekáč nemyjeme, přilijeme do něho 2 až 4 polévkové lžíce horké vody a necháme chvíli stát, aby se uvolnil výpek.


Příprava sosu

Šťávu po pečení v pekáči promícháme, uvolníme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Stěrkou vše stáhneme do menšího kastrůlku.
Dáme ho na sporák, zahříváme.

Na talířek nasypeme lžičku mouky.
Obalíme v ní přibližně desetigramový kousek studeného másla.
Vhodíme ho k sosu, okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
Sos tím jemně zahustíme.
Nezapomeneme do hrnku slít i šťávu z talíře, na kterém panenka odpočívá po upečení.

Panenku servírujeme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kašícelerem na medurestovanou zeleninou, zeleninovým salátem, pečivem... Panenku chuťově velmi dobře doplní brusinkový džem nebo rybízový nebo brusinky nakládané.
Pečená panenka může být součástí studených mís.


TIP!  Po rozříznutí a naplnění můžeme panenku zabalit do kabátku z anglické slaniny tak, jak je popsáno u panenky pečené v anglické slanině, pak ji nemusíme svazovat provázkem a ani ji předem neopékáme na pánvi.

TIP!  Vepřová panenka je vděčný kus masa, její příprava je rychlá a výsledek vždy efektní. Za vyzkoušení určitě stojí připravit z ní medailonky. Výborná je i panenka pečená s tymiánem.







Žádné komentáře:

Okomentovat