Zapečené těstoviny neboli šunkofleky
- 500 g těstovin - fleků
- 450 g uzeného vepřového masa (krkovice, plec, masitá žebra)
- 200 g 12% smetany
- 150 g ementálu, goudy, madelandu, eidamu... nemusí bý
- 6 vajec
- 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky a 25 g másla na vymazání a vysypání pekáče
- sůl, pepř
Jak na to
- uvařit uzené doměkka, do hrnku odebrat 150 ml vývaru, vývar z hrnce nevylívat
- maso nakrájet na kostky
- do hrnce k vývaru přilít vodu, osolit, přivést k varu, nasypat těstoviny, uvařit dle návodu
- uvařené těstoviny scedit, smíchat s uvařeným uzeným masem, podle potřeby přisolit
- nandat do vymazaného a vysypaného pekáče
- péct při 200 °C
- po 10 minutách vyndat z trouby, zalít směsí odloženého vývaru, smetany, vajec
- dopéct 20 - 30 minut dozlatova
.
- uvařit uzené doměkka, do hrnku odebrat 150 ml vývaru, vývar z hrnce nevylívat
- maso nakrájet na kostky
- do hrnce k vývaru přilít vodu, osolit, přivést k varu, nasypat těstoviny, uvařit dle návodu
- uvařené těstoviny scedit, smíchat s uvařeným uzeným masem, podle potřeby přisolit
- nandat do vymazaného a vysypaného pekáče
- péct při 200 °C
- po 10 minutách vyndat z trouby, zalít směsí odloženého vývaru, smetany, vajec
- dopéct 20 - 30 minut dozlatova
.
Uvaření uzeného
- Do většího hrnce nalijeme přibližně dva litry vody. Přivedeme k varu.
- Uzené maso opláchneme pod tekoucí studenou vodou, dáme ho do vroucí vody. Pokud je potřeba, přilijeme tolik vody, aby bylo maso akorát ponořené.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme 40 až 60 minut do měkka.
Uvařené maso přendáme z hrnce na prkýnko nebo talíř.
- Do hrnku odebereme 150 mililitrů uzeného vývaru, odložíme si ho stranou. Vývar z hrnce nevyléváme, budeme v něm vařit těstoviny!
Nebo z něho připravíme polévku, v tom případě uvaříme těstoviny v čisté vodě.
Uvaření těstovin ve vývaru
Do hrnce k uzenému vývaru přilijeme vodu.
Ochutnáme a v případě potřeby přisolíme.
Přivedeme k varu.
Celkem bychom v hrnci měli mít 4 až 5 litrů tekutiny.
Voda na vaření těstovin by měla být stejně slaná jako ta mořská!
Do vroucího vývaru nasypeme fleky.
Celkem bychom v hrnci měli mít 4 až 5 litrů tekutiny.
Voda na vaření těstovin by měla být stejně slaná jako ta mořská!
Do vroucího vývaru nasypeme fleky.
Uvaříme je podle návodu na obalu, scedíme je.
Příprava na zapečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Pekáč vložíme do rozehřáté trouby.
Příprava na zapečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
- Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Smícháme je se scezenými těstovinami.
Kontrolujeme, aby k sobě nebyly těstoviny slepené.
Ochutnáme, pokud je potřeba, přisolíme, promícháme.
- Pekáč vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Urovnáme do něho těstoviny s uzeným.
- K odloženým 150 mililitrům vlažného nebo studeného uzeného vývaru přilijeme smetanu. Přidáme rozklepnutá vejce, jednu zarovnanou kávovou lžičku soli a podle chuti půl až jednu čajovou lžičku mletého pepře.
Vidličkou nebo metličkou promícháme.
- V případě, že budeme zapékat se sýrem, nastrouháme ho. Můžeme jak na hrubé nebo na jemné straně struhadla.
Zapečení
Pekáč vložíme do rozehřáté trouby.
Po 10 minutách ho vyndáme.
Těstoviny rovnoměrně zalijeme vaječnou směsí.
Těstoviny rovnoměrně zalijeme vaječnou směsí.
A popřípadě posypeme nastrouhaným sýrem.
Vrátíme do trouby, teplotu nesnižujeme.
Zapečeme 15 až 20 minut dozlatova.
Zapečeme 15 až 20 minut dozlatova.
TIP! K těstovinám můžeme vmíchat kukuřici, hrášek, sušená rajčata, olivy...
TIP! Časy pečení přizpůsobíme podle výšky vrstvy těstovin v míse/pekáči.
Čím bude nižší, tím kratší čas pro zapečení bude potřeba.
TIP! Uzené maso můžeme nahradit anglickou slaninou.
Místo uzeného vývaru pak použijeme větší množství smetany nebo mléka a fleky uvaříme ve vodě.
Pro lepší chuť je fajn nakrájenou anglickou slaninu opéct na oleji nebo sádle.
Můžeme také přidat opečenou cibuli.
Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo, přidáme cibuli, po 2 až 3 minutách slaninu.
Na mírném plameni smažíme okolo 8 minut, cibule i slanina začne zlátnout.
Přejít na seznam receptů
TIP! Časy pečení přizpůsobíme podle výšky vrstvy těstovin v míse/pekáči.
Čím bude nižší, tím kratší čas pro zapečení bude potřeba.
Místo uzeného vývaru pak použijeme větší množství smetany nebo mléka a fleky uvaříme ve vodě.
Pro lepší chuť je fajn nakrájenou anglickou slaninu opéct na oleji nebo sádle.
Můžeme také přidat opečenou cibuli.
Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo, přidáme cibuli, po 2 až 3 minutách slaninu.
Na mírném plameni smažíme okolo 8 minut, cibule i slanina začne zlátnout.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat