úterý 14. července 2015

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka


  • 250 g žampionů
  • 250 g tvarohu nebo ricotty nebo sýru nebo pomazánkového másla
  • 80 g másla (30 + 50)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (1 + 1)
  • 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- žampiony oloupat, opláchnout, nadrobno pokrájet
- osmahnout na másle a olivovém oleji do změknutí
- po vyvaření vody lehce opéct dozlatova
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vychladlé žampiony, sójovou omáčku, utřený česnek a olivový olej
- vmíchat 2 - 3 lžíce zakysané smetany, osolit, opepřit
- přidat nadrobno pokrájenou pažitku (jarní cibulku, cibuli)
.

neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g oloupané cukety zbavené měkkého středu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády, může být i na vaření
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

    Poleva

    • 100 g hořké čokolády, může být i na vaření
    • 50 ml 31% smetany
    • 50 ml vody
    • 30 g másla
    • 20 g kakaa


    Posyp

    • 50 g jader vlašských ořechů 

     
    Jak na to  

    - v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
    - rozpustit máslo
    - smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
    - prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
    - vmíchat nastrouhanou cuketu
    - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
    - ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

    sobota 11. července 2015

    Brokolicové lívance

    Brokolicové lívance



    • 500 ml mléka
    • 300 g brokolicových růžiček
    • 250 g polohrubé mouky
    • 25 g droždí
    • 2 vejce
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
    • slunečnicový olej na smažení
    • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - růžičky brokolice blanšírovat
    - v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
    - přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
    - nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
    - osmažit z obou stran dozlatova
    .

    čtvrtek 9. července 2015

    Pizza z listového těsta

    "Pizza" z listového těsta


    Základ

    • 400 g listového těsta
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • 1 vejce
    • olivy, tyrolský špek, mozzarella, špenát, žampiony, tuňák...


    Rajčatová omáčka

    • 250 g cherry rajčat
    • 2 stroužky česneku
    • 2 kávové lžičky tymiánu
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 - 3 čajové lžičky cukru
    • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
    • sůl, pepř

     
    Jak na to  

    - lehce osmahnout utřený česnek, přidat pokrájená rajčata a cukr
    - vmíchat skořici, tymián, pepř a sůl, povařit 12 - 15 minut do vyvaření vody, propasírovat
    - 200 g listového těsta rozválet na cca 30 x 40 cm, seříznout rohy
    - na krajích potřít rozšlehaným vejcem, přehnout
    - potřít rajčatovou omáčkou, poklást olivami, špekem, žampiony, mozzarellou...
    - přehnutý okraj potřít vejcem
    - péct cca 12 minut při 210 °C dozlatova
    .

    středa 1. července 2015

    Pečený květák s parmazánem

    Pečený květák s parmazánem


    • 900 g květáku (1 větší hlávka)
    • 100 g parmazánu
    • 4 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
    • čerstvá petrželka nebo pažitka
    • olivový olej
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
    - rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
    - přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
    - péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
    - po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
    .

    pondělí 29. června 2015

    Slané tyčky z listového těsta

    Slané tyčky z listového těsta


    • 300 g listového těsta
    • 1 vejce
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • hrubozrnná sůl, mák, kmín, slunečnicová nebo sezamová semínka...


    Jak na to  

    - rozválet těsto na velikost plechu
    - přenést na rovný plech vyložený pečicím papírem
    - rádýlkem rozkrájet, potřít rozšlehaným vejcem, posypat mákem, kmínem, semínky...
    - posypat hrubozrnnou solí
    - péct cca 12 minut při 200 °C dozlatova

    .

    sobota 27. června 2015

    Jablkové růže v listovém těstě

    Jablkové růže v listovém těstě


    Rozpis na 4 kusy. 
    Pečeno v zapékacích miskách o objemu 170 mililitrů.

    • 250 g listového těsta
    • 40 g másla
    • 4 čajové lžičky cukru
    • 1 čajová lžička skořice
    • 1 větší jablko (cca 180g)
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • cukr krupice na vysypání misek (do každé zhruba 1 čajová lžička)
    • šťáva z půlky citronu
    • cukr moučka na ozdobu


    Jak na to  

    - jablko rozpůlit, pokrájet na tenké plátky, potřít šťávou z citronu, vykrojit jadřinec
    - rozložit na talíř, 40 vteřin prohřát v mikrovlnce na 750 wattů, zakrýt fólií a utěrkou
    - těsto rozdělit na 4 díly, vyválet na pruhy 40 x 6 centimetrů, potřít rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí
    - poklást změklými plátky jablka, potřít máslem, opět posypat, smotat
    - posadit do máslem vymazaných a cukrem vysypaných misek
    - péct cca 35 minut při 180 °C dozlatova
    .

    úterý 9. června 2015

    Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

    Kuřecí na kari s kokosovým mlékem


    • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
    • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 plechovka)
    • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
    • 120 g cibule (1 větší)
    • 40 g rajčatového protlaku (3 polévkové lžíce)
    • 3 stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce kari koření
    • 1 - 3 čajové lžičky cukru
    • špetka chilli (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat česnek
    - zprudka a krátce opéct kuřecí kostky/nudličky ze všech stran
    - nasypat kari, sůl, pepř, ev. chilli
    - vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, nalít rajčata, ev. dochutit cukrem, 5 minut nezakryté povařit
    - přilít kokosové mléko, okolo 10 minut povařit
    .

    pátek 29. května 2015

    Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s medovou pikantní glazurou

    Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s pikantní sladkokyselou glazurou podle Gordona Ramsaye


    • 600 g vepřové krkovice nebo kotlety, bůčku, žeber
    • 200 ml vývaru kuřecího nebo hovězího
    • 120 ml rýžového vína Shaoxing
    • 50 g šalotek nebo 4 ks jarní cibulky
    • 40 g zázvoru
    • 3 stroužky česneku
    • 3 celé badyány
    • 3 polévkové lžíce medu
    • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
    • 3 polévkové lžíce rýžového octa
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 čajová lžička chilli vloček
    • 1 čajová lžička celého pepře
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - do plátků krkovice/kotlety/bůčku nebo žeber vetřít sůl a pepř
    - na rozehřátém oleji zprudka opéct dohněda
    - nasypat pokrájený zázvor, česnek, chilli vločky, badyán a celý pepř
    - nalít med, chvilku nechat zkaramelizovat
    - přilít sójovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno
    - zasypat pokrájenou jarní cibulkou nebo šalotkami, zalít vývarem
    - péct nezakryté při 180 °C, po 20 minutách obrátit, teplotu snížit na 160 °C
    - po dalších 20 minutách znovu obrátit a ještě cca 20 minut dopéct
    - na sporáku povařit do zhoustnutí, současně neustále plátky obalovat v sosu
    .

    pátek 1. května 2015

    Zapečený lilek - Melanzane alla parmigiana

    Lilek zapečený s mozzarellou, rajčaty a parmazánem neboli Melanzane alla parmigiana


    Pečeno v zapékací míse o rozměrech 23 x 18 x 7 centimetrů.

    • 900 g lilku (3 střední)
    • 850 ml sekaných loupaných rajčat (2 konzervy)
    • 250 g mozzarelly
    • 150 g parmazánu
    • 100 g cibule (1 větší)
    • 60 g hladké mouky
    • 4 stroužky česneku
    • 1 kávová lžička tymiánu
    • 1 - 3 čajové lžičky cukru
    • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
    • čerstvá bazalka
    • olivový nebo slunečnicový olej
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
    - osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
    - vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
    - plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
    - na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
    - na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
    - vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
    - péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
    .

    pátek 17. dubna 2015

    Vepřové plátky pečené ve šlehačce

    Vepřové plátky zapečené se smetanou, dijonskou hořčicí, balsamikem a tymiánem


    • 700 g vepřové krkovice bez kosti nebo kýty nebo pečeně nebo plece
    • 200 g smetany ke šlehání (33 - 40%) 
    • 100 g cibule (1 větší)
    • 70 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
    • 30 g sádla (20 + 10) nebo lze použít olej
    • 1 polévková lžíce balsamikového krému
    • čerstvý tymián
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na sádle/oleji osmahnout cibuli, přendat do pekáče
    - plátky vepřového po stranách naříznout, lehce rukou naklepat, osolit, opepřit
    - na pánev přidat kousek sádla, maso zprudka krátce osmahnout z obou stran, urovnat na cibuli
    - na pánev nalít malé množství vody, i s výpekem stáhnout do pekáče pod maso, posypat lístky tymiánu
    - prošlehat smetanu s dijonskou hořčicí a balsamikovým krémem, rozetřít na maso
    - znovu posypat lístky tymiánu
    - péct nezakryté okolo 60 minut při 180 °C doměkka a dozlatova
    .

    čtvrtek 2. dubna 2015

    Vepřové roládky

    Vepřové plněné roládky


    Základ

    • 700 g vepřové kýty
    • 100 g anglické slaniny
    • 80 g cibule
    • 70 g sádla (20 + 50)
    • 3 čajové lžičky dijonské hořčice
    • sůl, pepř


    Náplň

    • 100 g žampiónů
    • 50 g rajčatového protlaku
    • 50 g nakládané červené papriky
    • 40 g cibule
    • 20 g sádla
    • 3 stroužky česneku 
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
    - vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
    - kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
    - potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
    - po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
    - zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
    - zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
    .

    neděle 22. března 2015

    Nádivka ke kuřeti

    Jednoduchá nádivka ke kuřeti


    • 300 g strouhanky
    • 150 - 200 ml 12% smetany nebo mléka
    • 100 g slaniny
    • 70 g másla
    • 3 vejce
    • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
    • špetka muškátového oříšku
    • hrst nasekané petrželky 
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - strouhanku smíchat se solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou
    - zpracovat s pokrájenou slaninou, vejci, rozpuštěným máslem a smetanou
    - vytvarovat bochánek, uhladit mokrou rukou, položit tenké plátky slaniny
    - na závěrečných 40 minut pečení kuřete položit do pekáče, polévat výpekem
    .

    Tvarohovomáslový závin

    Tvarohovomáslový závin


    • 330 g polohrubé mouky
    • 250 g změklého másla
    • 250 g tučného tvarohu
    • 100 g cukru moučky
    • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
    • 20 ml rumu (2 polévkové lžíce)
    • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1 zarovnaná kávová lžička soli
    • 1 větší žloutek
    • kůra z citronu


    Jak na to  

    - prosetou mouku smíchat s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou
    - zpracovat s tvarohem, rozinkami předem namočenými v rumu, žloutkem, extraktem a změklým máslem
    - odložit na 30 minut do lednice
    - rozválet do obdélníku, smotat
    - péct 35 - 40 minut při 170 °C
    .

    sobota 21. března 2015

    Sladký chleba z červené řepy

    Sladký chleba z červené řepy

     
    Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
    Lze upéct i v bábovkové formě.

    • 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
    • 350 g polohrubé mouky
    • 200 g třtinového cukru
    • 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
    • 100 g jader vlašských ořechů
    • 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
    • 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
    • 50 ml mléka
    • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
    • 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
    • 10 g skořice (2 čajové lžičky)
    • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
    • 3 vejce
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1 čajová lžička jedlé sody
    • 1 čajová lžička soli
    • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


    Jak na to  

    - omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
    - po jednom vmíchat vejce
    - přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
    - prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
    - vše dobře smíchat
    - péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
    .

    neděle 8. března 2015

    Kuřecí perkelt s fazolemi

    Kuřecí perkelt s fazolemi

    Fazole se musí den předem namočit!


    • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
    • 600 g cibule (4 velké)
    • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
    • 400 g červených fazolí
    • 400 ml kuřecího vývaru
    • 250 g zelené silnostěnné papriky (1 velká)
    • 80 g sádla nebo 5 polévkových lžic oleje
    • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
    • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
    • špetka chilli
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - fazole nechat několik hodin máčet ve vodě, dolít vodu, uvařit doměkka, osolit, scedit
    - na suché pánvi opéct proužky papriky
    - cibuli zvolna restovat 10 - 15 minut na sádle, zprudka opéct kostky masa
    - osolit, opepřit, vmíchat protlak, orestovat, přidat mletou papriku a chilli
    - přidat obsah konzervy s rajčaty, zalít vývarem
    - 10 minut zakryté povařit
    - vmíchat fazole a papriku, 5 minut nezakryté povařit
    - odstavit, nechat 5 minut zakryté rozležet
    .

    sobota 7. března 2015

    BeBe střecha

    Banánová BeBe střecha


    Základ

    • 2 - 3 banány
    • 1 ks 130g balení BeBe sušenek světlých
    • 1 ks 130g balení BeBe sušenek tmavých
    • 1 polévková lžíce rumu


    Krém

    • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
    • 250 g tučného tvarohu v kostce
    • 200 g másla
    • 150 g cukru moučky
    • 2 polévkové lžíce rumu
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • kůra z citronu


    Čokoládová poleva

    • 150 g bílé čokolády na vaření
    • 130 g 40% šlehačky
    • 50 g másla
    • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa


    Jak na to  

    - ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
    - na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
    - nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
    - doprostřed položit za sebou banány
    - zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
    - připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
    - zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
    .

    středa 4. března 2015

    Mikovské vařené pirohy

    Mikovské slané vařené pirohy

    Milko, díky, byl to báječný den!


    Těsto

    • 500 g polohrubé mouky
    • 200 - 220 ml vlažné vody
    • 1 vejce
    • 1 čajová lžička soli


    Náplň

    • 200 g tvrdého tvarohu
    • 1 vejce
    • 1/2 čajové lžičky soli


    K servírování

    • 200 g cibule
    • 200 g másla
    • zakysaná smetana (nemusí být) 


    Jak na to  

    - důkladně zpracovat těsto, vyválet na tenký plát
    - rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
    - přehnout, okraje dobře zmáčknout
    - vařit 5 minut v osolené vodě, scedit
    - servírovat polité v másle restovanou cibulkou
    .

    pondělí 2. března 2015

    Šunkové závitky v aspiku

    Šunkové závitky v aspiku


    Rozpis na 6 závitků.


    Základ

    • 450 g bramborového nebo vlašského salátu
    • 6 větších plátků šunky (cca 180 g)
    • 1 - 2 vejce
    • nakládaná paprika nebo kyselá okurka
    • zelená petrželka


    Aspik

    • 20 g želatiny (množství a přípravu upravit dle návodu na obalu)
    • 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření
    • 1 mrkev
    • 1/2 střední cibule
    • kousek celeru
    • kousek kořenové petržele
    • sůl, pepř
    • ocet


    Jak na to  

    - do plátků šunky zabalit vlašský nebo bramborový salát, naskládat do mísy/pekáčku
    - ozdobit plátky natvrdo uvařeného vajíčka, proužky nakládané papriky nebo vějířky kyselé okurky a petrželky
    - podle návodu připravit želatinu v zeleninovém vývaru
    - částečně zalít, nechat chvilku zatuhnout, dolít
    - nechat v chladu ztuhnout
    .

    neděle 1. března 2015

    Cizrnová kaše

    Cizrnová kaše

    Cizrna se musí den předem namočit!


    • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
    • 200 g cizrny
    • 90 g cibule (1 střední)
    • 3 stroužky česneku
    • 2cm kolečko celeru
    • 1/2 čajové lžičky jedlé sody 
    • 1 střední mrkev
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • olivový olej
    • sůl


    Jak na to  

    - přes noc namočit cizrnu
    - vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
    - na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
    - zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
    - rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
    .

    čtvrtek 26. února 2015

    Vlašský salát

    Vlašský neboli italský salát, prostě vlašák


    Recept je podle Viléma Vrabce.

    • 500 g brambor (4 střední)
    • 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
    • 400 - 450 ml majonézy
    • 350 - 400 g kyselých okurek
    • 200 g jablka
    • 160 g cibule
    • 3 polévkové lžíce octa
    • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
    • sůl, kmín, pepř


    Jak na to  

    - studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
    - oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
    - jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
    - vmíchat majonézu
    .

    pátek 20. února 2015

    Kuře nadívané cizrnou

    Kuře nadívané cizrnou


    Kuře

    • 1600 - 1700g kuře 
    • 150 g másla 
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
    • 2 celé palice česneku 
    • hrst sekané zelené petrželky 
    • hrubozrnná sůl 


    Cizrnová směs

    • 850 ml cizrny (2 konzervy)
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • chilli paprička
    • celý citron 
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - scezenou cizrnu smíchat s citronovou kůrou, tymiánem, solí, pepřem a pokrájenou chilli papričkou
    - změklé máslo smíchat s jemně nasekanou petrželkou
    - omyté osušené kuře zevnitř nasolit, uvolnit kůži od krku, naplnit máslem, uhladit 
    - do kuřete nandat cizrnu, otvor ucpat citronem
    - položit do pekáče na rozříznuté palice česneku, nasypat zbytek cizrny
    - kuře posolit hrubozrnnou solí, polít olivovým olejem
    - péct 15 minut při 200 °C a 70 - 80 minut dopéct při 180 °C dozlatova
    - cizrnu z kuřete i z pekáče nasypat do mísy, ochutit šťávou z pečeného česneku a pečeného citronu
    .

    středa 18. února 2015

    Salát z čínského zelí

    Salát z čínského zelí


    • 1/2 hlávky čínského zelí
    • 250 g rajčat
    • 2 větší mrkve
    • 2 - 3 čajové lžičky cukru
    • 2 - 3 polévkové lžíce balsamikového nebo vinného octa
    • 2 - 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
    • 1 střední cibule 
    • 1 salátová okurka 
    • 1 čajová lžička drceného kmínu
    • 1 sůl, pepř


    Jak na to  

    - zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
    - okurku nakrájet na kostky, rajčata na menší kusy, mrkev nastrouhat
    - podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
    - nechat v chladu rozležet
    .

    úterý 17. února 2015

    Čočkový salát se zavináčem

    Čočkový salát se zavináčem


    • 500 g čočky
    • 300 g zavináče
    • 100 g cibule (1střední)
    • chilli papričky
    • olivový nebo slunečnicový olej
    • ocet
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - čočku zalít vodou, nechat několik hodin bobtnat
    - podle potřeby dolít vodu, vařit 10 - 15 minut doměkka, scedit, nechat vychladnout
    - čočku smíchat s pokrájeným zavináčem, cibulí, osolit, opepřit, přikyselit
    - podle chuti přidat chilli papričky, zalít 2 - 3 lžícemi olivového oleje
    .

    neděle 1. února 2015

    Svatební koláčky

    Svatební koláčky

    Mami, díky, že nám je pečeš několikrát do roka jen tak :-)


    Při dodržení níže uvedených rozměrů se z jedné dávky upeče přibližně 300 kusů koláčků malých a 7 kusů rohových.
    Na naplnění středního svatebního košíčku je potřeba 28 až 30 kusů.


    Rozpis na jednu dávku

    • 400 g másla
    • 400 g hrubé mouky
    • 300 g hladké mouky (plus na podsypání)
    • 2 žloutky
    • 1 čajová lžička soli


    Kvásek

    • 60 g droždí
    • 8 kostek cukru (36 g)
    • 6 polévkových lžic mléka


    Na potření a obalení

    • 250 ml rumu
    • 250 g cukru moučky
    • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru


    Na rohové koláče

    • rozinky, množství podle kusů rohových - na každý patří jedna
    • 2 - 5 polévkových lžic rumu na namočení rozinek


    Náplně

    • tvarohová
    • maková
    • povidlová
    • jablečná
    • ořechová


    Jak na to  

    - připravit 4 druhy náplní
    - do čtvrtlitrového hrnku dát 8 kostek cukru, 6 lžic mléka a 60 g droždí, nechat vzejít kvásek
    - smíchat mouky s čajovou lžičkou soli, nalít kvásek, žloutky a přidat změklé máslo, rychle zpracovat těsto
    - oddělit část těsta na rohové koláče, zbytek těsta dát do lednice
    - ihned zpracovat a upéct rohové koláče
    - těsto z lednice rozdělit na čtvrtiny, 3 odložit do lednice, jednu ihned rozválet, rozkrájet rádýlkem na čtverce, naplnit tvarohovou náplní, zabalit
    - dát okamžitě do rozehřáté trouby, péct 10 - 12 minut při 170 °C
    - teplé na plechu potřít rumem, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
    - stejně postupně zpracovat zbývající čtvrtiny s ostatními náplněmi
    .

    čtvrtek 22. ledna 2015

    Kuře Kung Pao

    Kuře Kung Pao 宮保


    Základ

    • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
    • 120 g vyloupaných arašídů
    • 65 g červené čerstvé papriky
    • 35 g čerstvého zázvoru
    • 6 polévkových lžic sezamového oleje
    • 5 stroužků česneku
    • 1 čajová lžička chilli vloček
    • červená feferonka
    • jarní cibulka
    • sůl


    Marináda

    • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
    • 4 polévkové lžíce rýžového vína Shaoxing
    • 4 polévkové lžíce sezamového oleje
    • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 50 g)


    Omáčka

    • 50 - 150 ml vody nebo kuřecího vývaru
    • 12 polévkových lžic rýžového vína Shaoxing
    • 7 polévkových lžic sójové omáčky
    • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
    • 2 polévkové lžíce rýžového octa
    • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky 
    • 1 a 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 40 g)


    Jak na to  

    - připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
    - orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
    - opražit arašídy, odložit
    - smíchat suroviny na omáčku
    - na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
    - přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
    - 2 - 3 minuty povařit
    - vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
    .

    středa 14. ledna 2015

    Dálmácké čufty

    Dálmácké čufty



    Na čufty

    • 1000 g mletého masa (750 g hovězího zadního a 250 g vepřové plece)
    • 50 g strouhanky (3 polévkové lžíce)
    • 3 vejce
    • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • 1 čajová lžička drceného kmínu
    • 1 zarovnaná kávová lžička skořice
    • olej nebo sádlo na smažení
    • sůl, pepř


    Na omáčku

    • 400 g sekaných rajčat v konzervě
    • 250 g cibule (2 střední)
    • 100 g rajčatového protlaku
    • 50 g mrkve (1 střední)
    • 5 polévkových lžic olivového oleje
    • 3 větší stroužky česneku
    • 3 kyselé okurky
    • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
    • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře 
    • 1/2 kávové lžičky skořice
    • 1/2 kávové lžičky tymiánu
    • citronová šťáva na dochucení
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, tymiánem, skořicí, solí, pepřem a kmínem
    - vytvořit 12 koulí, zploštit, obalit v hladké mouce, zprudka rychle opéct, odložit
    - osmahnout cibuli, přidat mrkev a česnek
    - vmíchat rajčatový protlak, přilít rajčata, vmíchat sůl, pepř, skořici a tymián
    - přilít 1 litr horké vody, přidat bobkové listy, nové koření a celý pepř
    - přivést k varu, přidat osmahnuté čufty, 25 minut na mírném ohni povařit
    - na závěr vmíchat rozkrájené kyselé okurky a scezený sterilovaný hrášek, dochutit
    .

    čtvrtek 8. ledna 2015

    Lilek v curryčesnekovém sosu

    Lilek v ostrém curryčesnekovém sosu


    Základ

    • 500 - 600 g lilku (1 střední)
    • 40 g zázvoru
    • 3 stroužky česneku
    • 1 feferonka
    • jarní cibulka
    • olivový olej


    Sos

    • 3 filátka ančoviček
    • 2 čajové lžičky cukru
    • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 1 polévková lžíce sezamového oleje
    • 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty


    Jak na to  

    - připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout 
    - přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
    - lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
    - po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
    - na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
    - do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
    - vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
    .

    úterý 6. ledna 2015

    Masovohoubová směs na těstoviny

    Masovohoubová směs na těstoviny


    Rozpis je na přibližně 400 g těstovin.

    • 300 g mletého hovězího masa (kýta, plec)
    • 150 ml sterilovaných sekaných rajčat
    • 150 ml červeného vína
    • 80 g cibule (1 střední)
    • 10 g másla
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • 1 střední mrkev
    • 1 menší stvol řapíkatého celeru
    • 1 - 2 hrsti sušených hub
    • 1/2 kávové lžičky mleté skořice 
    • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
    • parmazán
    • sůl, pepř 


    Jak na to  

    - namočit houby
    - na másle a oleji osmahnout cibuli a česnek, přidat mrkev a řapíkatý celer, chvilku restovat
    - zprudka opéct mleté maso, vmíchat sůl, pepř, skořici a kmín
    - přilít víno, povařit, přidat rajčata a pokrájené houby
    - nechat zakryté 30 - 40 minut probublávat doměkka, podle potřeby lehce podlévat
    - vypnout, vmíchat část strouhaného parmazánu
    .

    sobota 3. ledna 2015

    Losos zapečený se sýrovou krustou

    Losos zapečený se sýrovou krustou podle Mary Berry


    • 600g filet z lososa
    • 125 g sýru Philadelphia 
    • 50 g parmazánu
    • 25 g strouhanky (2 zarovnané polévkové lžíce)
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • čerstvá kůra z 1 citronu
    • zelená petrželka
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - jednotlivé porce lososa osolit, opepřit, potřít olivovým olejem
    - položit do pekáčku na pečicí papír kůží dolů
    - smíchat sýr Philadelphia s utřenými stroužky česneku a nastrouhanou kůrou z citronu, jemně osolit a opepřit
    - směs natřít na jednotlivé porce
    - posypat strouhaným parmazánem smíchaným se strouhankou a nasekanou petrželkou
    - péct 13 - 15 minut při 200 °C
    .