pondělí 2. března 2015

Šunkové závitky v aspiku

Šunkové závitky v aspiku


Rozpis na 6 závitků.


Základ

  • 6 větších plátků šunky (cca 180 g)
  • 450 g bramborového nebo vlašského salátu
  • 1 vejce
  • nakládaná paprika nebo kyselá okurka
  • zelená petrželka


Aspik

  • 20 g želatiny (množství a přípravu upravit dle návodu na obalu)
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • kousek kořenové petržele
  • 1/2 cibule
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
  • ocet

Jak na to  

- do plátků šunky zabalit vlašský nebo bramborový salát, naskládat do mísy/pekáčku
- ozdobit plátky natvrdo uvařeného vajíčka, proužky nakládané papriky nebo vějířky kyselé okurky a petrželky
- podle návodu připravit želatinu v zeleninovém vývaru
- částečně zalít, nechat chvilku zatuhnout, dolít
- nechat v chladu ztuhnout
.

Zeleninový vývar

Nejdříve uvaříme zeleninový vývar na aspik.

Očistíme mrkev, celer i petržel.
Cibuli přepůlíme.

Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kusy, společně s cibulí ji v hrnci zalijeme půl litrem studené vody.
Přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list.
Vmícháme 1 čajovou lžičku soli a pepře.

Na mírném plameni povaříme 80 - 90 minut.

Vývar přecedíme, vmícháme 1 polévkovou lžíci octa a podle potřeby přisolíme.
Místo přípravy zeleninového vývaru můžeme ve vodě povařit kostku bujónu.


Uvaření vejce

Vejce uvaříme natvrdo.
Dáme ho do vody, nasypeme 1 čajovou lžičku soli.
Vaříme 10 minut.

Uvařené vejce přendáme do studené vody.
Po zchladnutí ho oloupeme a nakrájíme na plátky.


Sestavení

Na plátky šunky nandáme bramborový nebo vlašský salát, zabalíme.
Šunkové rolky naskládáme do mísy nebo pekáčku.
Mezi závitky necháváme mezery, aby byly porce po rozkrájení úhledné. 

Na každou rolku položíme plátek vajíčka, vějířek kyselé okurky nebo pár proužků nakládané papriky.
Přidáme i malé množství zelené kadeřavé petrželky.

Aspik připravíme ve vývaru.
Z obalu želatiny pečlivě přečteme návod na přípravu.
Některé se nejdříve nechají nabobtnat ve studené tekutině, pak se rozpustí v horké vodě/vývaru. 
Jiné se míchají rovnou v horké vodě/vývaru bez předchozího namáčení.
V obou případech se ale želatina nesmí vařit, ztrácí pak tuhost.

Částečně zchladlý aspik nalijeme do 3/4 výšky závitků.
Pak opatrně přidáváme po lžících nebo malou sběračkou až těsně k vajíčku, petrželce, paprice nebo okurce.
Měly by být jen lehce ponořené.

Necháme 5 - 10 minut zatuhnout, dolijeme zbytek aspiku.
Pokud bychom zalili hned vše najednou, vajíčko, paprika i petrželka by uplavaly. 

Závitky necháme v chladu ztuhnout.




TIP!  Používám Želatinu na salámovou a vaječnou tlačenku od Natury.
Ve 150 mililitrech horkého vývaru důkladně rozmícháme celý obsah 20gramového sáčku.
Po rozpuštění promícháme s 500 mililitry studeného vývaru a hned použijeme.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Vypadají skvěle. Taky perfektně nafoceno, Hanko. Já závitky v aspiku dělávám i kvůli doporučení od mé kamarádky, která dělávala studenou kuchyni, nejraději podle starých norem ČSN. Saláty, chlebíčky i rolky v aspiku. Taky jsem recept sepsala a nafotila na blog MP, budu ráda za návštěvu a případnou kritiku :-) Odkaz na závitky: http://makova-panenka.cz/recepty/prave-sunkove-zavitky-v-aspiku-podle-normy-kdyz-uz-tak-poradne/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za milý komentář a za pozvání na stránky!

      Vymazat