čtvrtek 8. ledna 2015

Lilek v curryčesnekovém sosu

Lilek v ostrém curryčesnekovém sosu


Základ

  • 500 - 600 g lilku (1 střední)
  • 40 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • jarní cibulka
  • olivový olej


Sos

  • 3 filátka ančoviček
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty


Jak na to  

- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout 
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.

Připrava sosu


  • Na pánvi zahřejeme olivový olej.
  • Přidáme cukr, na mírném plameni 2 minuty mícháme.
    Cukr se rozpustí, začne lehce karamelizovat.

  • Vmícháme zelenou curry pastu.
  • Minutu prohříváme, uvolní se její vůně a zvýrazní chuť.
    Vypneme.
    Množství pasty zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.

  • Na teplou pánev přidáme ančovičky, vařečkou je rozmělníme.
  • Vmícháme sójovou omáčku a sezamový olej.
    Odložíme.


Připrava lilku a zeleniny

Jarní cibulku rozdělíme na bílou a zelenou část.
Bílou část nakrájíme na menší kolečka, zelenou na větší kousky.
Oloupané stroužky česneku a feferonku nakrájíme na plátky.
Očištěný zázvor na malé nudličky.
Slupku ze zázvoru snadno oškrábeme pomocí čajové lžičky.

Lilek opláchneme a podélně ho rozkrojíme.
Nakrájíme ho na plátky a každý plátek na třetiny.


Orestování lilku

V čisté pánvi zahřejeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.

Po částech opékáme plátky lilku z obou stran dohněda.
Opečené plátky přendáváme do mísy.
S každou další várkou na pánev přidáváme podle potřeby olivový olej.
Plátků nedáváme na pánev moc najednou, aby se místo opečení nezačaly dusit.


Dokončení

  • Jakmile budou všechny plátky lilku opečené, dáme na uvolněnou pánev zázvor.
  • Minutu ho na středním plameni restujeme.
    Vmícháme feferonku, česnek a bílou část jarní cibulky.
    Okolo 2 minut promícháváme.

  • Na pánev vrátíme opečené plátky lilku.
  • Stáhneme k nim i odložený sos.
    Opatrně promícháváme, aby se v něm plátky lilku dobře obalily.
    Po minutě vypneme, vmícháme nakrájenou zelenou část jarní cibulky.

Takto upravený lilek podáváme s pečivem, rýží, kukuřičnými nebo pšeničnými plackami.

Žádné komentáře:

Okomentovat