Základ
- 500 - 600 g lilku (1 střední)
- 40 g zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 feferonka
- jarní cibulka
- olivový olej
Sos
- 3 filátka ančoviček
- 2 čajové lžičky cukru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty
Jak na to
- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.
- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.
Připrava sosu
- Na pánvi zahřejeme olivový olej. Přidáme cukr, na mírném plameni 2 minuty mícháme.
Cukr se rozpustí, začne lehce karamelizovat.
- Vmícháme zelenou curry pastu. Minutu prohříváme, uvolní se její vůně a zvýrazní chuť.
Vypneme.
Množství pasty zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.
- Na teplou pánev přidáme ančovičky, vařečkou je rozmělníme. Vmícháme sójovou omáčku a sezamový olej.
Odložíme.
Připrava lilku a zeleniny
Jarní cibulku rozdělíme na bílou a zelenou část.
Bílou část nakrájíme na menší kolečka, zelenou na větší kousky.
Oloupané stroužky česneku a feferonku nakrájíme na plátky.
Očištěný zázvor na malé nudličky.
Slupku ze zázvoru snadno oškrábeme pomocí čajové lžičky.
Lilek opláchneme a podélně ho rozkrojíme.
Nakrájíme ho na plátky a každý plátek na třetiny.
Orestování lilku
V čisté pánvi zahřejeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
Po částech opékáme plátky lilku z obou stran dohněda.
Opečené plátky přendáváme do mísy.
S každou další várkou na pánev přidáváme podle potřeby olivový olej.
Plátků nedáváme na pánev moc najednou, aby se místo opečení nezačaly dusit.
Dokončení
Takto upravený lilek podáváme s pečivem, rýží, kukuřičnými nebo pšeničnými plackami.
S každou další várkou na pánev přidáváme podle potřeby olivový olej.
Plátků nedáváme na pánev moc najednou, aby se místo opečení nezačaly dusit.
Dokončení
- Jakmile budou všechny plátky lilku opečené, dáme na uvolněnou pánev zázvor. Minutu ho na středním plameni restujeme.
Vmícháme feferonku, česnek a bílou část jarní cibulky.
Okolo 2 minut promícháváme.
- Na pánev vrátíme opečené plátky lilku. Stáhneme k nim i odložený sos.
Opatrně promícháváme, aby se v něm plátky lilku dobře obalily.
Po minutě vypneme, vmícháme nakrájenou zelenou část jarní cibulky.
Žádné komentáře:
Okomentovat