sobota 11. července 2015

Brokolicové lívance

Brokolicové lívance



  • 500 ml mléka
  • 300 g brokolicových růžiček
  • 250 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • slunečnicový olej na smažení
  • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- růžičky brokolice blanšírovat
- v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
- přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
- nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
- osmažit z obou stran dozlatova
.

Blanšírování brokolice
 
  • Z brokolice oddělíme 300 gramů růžiček.
  • Propláchneme je studenou vodou.

  • V hrnci přivedeme k varu 3 litry vody osolené jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli.
  • Vedle hrnce si připravíme větší nádobu s vodou ledovou.
    Pokud máme kostky ledu, neváháme je do vody přidat!

  • Do vroucí vody nasypeme brokolici.
  • Dvě minuty je povaříme a ihned je přendáme do ledové vody.
    Růžičky necháme v cedníku dobře okapat.
    Blanšírováním, tedy krátkým povařením a prudkým zchlazením si zelenina zachová většinu vitamínů, barvu a zůstane křupavá.

  • Blanšírované růžičky ořežeme, použijeme pouze jejich vršky.
  • Košťály přidáme ke zbytku brokolice a uvaříme třeba polévku nebo připravíme brokolicové karbanátky.


Těsto

V mléku pokojové teploty prošleháme vidličkou nebo metličkou dvě vejce.
Vmícháme cukr, mouku a rozdrobené droždí.
Dobře promícháme.
Na závěr přidáme ořezané vršky z blanšírované brokolice.

Hrnec zakryjeme utěrkou.
Těsto necháme hodinu v pokojové teplotě kynout.


Smažení

  • Do hrnku si odlijeme necelých 100 mililitrů oleje.
  • Dobře rozehřejeme lívanečníkovou pánev.
    Jemně ji potřeme mašlovačkou smočenou v oleji.

  • Do vykynutého těsta opatrně vmícháme čajovou lžičku soli, kari koření a podle chuti mletý pepř.
  • Na rozehřátou pánev nalijeme těsto.
    Lívance osmažíme z obou stran dozlatova.

  • Vždy před nalitím dalšího těsta pánev opět jemně potřeme olejem.
  • Před každým nabráním těsto od spodu promícháme.

K brokolicovým lívancům můžeme připravit zakysanou smetanu smíchanou se solí, pepřem a nadrobno pokrájenou pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat