- 500 ml mléka
- 300 g brokolicových růžiček
- 250 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 2 vejce
- 1 čajová lžička cukru
- 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
- slunečnicový olej na smažení
- zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
- sůl, pepř
Jak na to
- růžičky brokolice blanšírovat
- v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
- přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
- nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
- osmažit z obou stran dozlatova
.
- růžičky brokolice blanšírovat
- v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
- přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
- nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
- osmažit z obou stran dozlatova
.
Blanšírování brokolice
- Z brokolice oddělíme 300 gramů růžiček. Propláchneme je studenou vodou.
- V hrnci přivedeme k varu 3 litry vody osolené jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli. Vedle hrnce si připravíme větší nádobu s vodou ledovou.
Pokud máme kostky ledu, neváháme je do vody přidat!
- Do vroucí vody nasypeme brokolici. Dvě minuty je povaříme a ihned je přendáme do ledové vody.
Růžičky necháme v cedníku dobře okapat.
Blanšírováním, tedy krátkým povařením a prudkým zchlazením si zelenina zachová většinu vitamínů, barvu a zůstane křupavá.
- Blanšírované růžičky ořežeme, použijeme pouze jejich vršky. Košťály přidáme ke zbytku brokolice a uvaříme třeba polévku nebo připravíme brokolicové karbanátky.
Těsto
V mléku pokojové teploty prošleháme vidličkou nebo metličkou dvě vejce.
Vmícháme cukr, mouku a rozdrobené droždí.
Dobře promícháme.
Dobře promícháme.
Na závěr přidáme ořezané vršky z blanšírované brokolice.
Hrnec zakryjeme utěrkou.
Těsto necháme hodinu v pokojové teplotě kynout.
Smažení
Smažení
- Do hrnku si odlijeme necelých 100 mililitrů oleje. Dobře rozehřejeme lívanečníkovou pánev.
Jemně ji potřeme mašlovačkou smočenou v oleji.
- Do vykynutého těsta opatrně vmícháme čajovou lžičku soli, kari koření a podle chuti mletý pepř. Na rozehřátou pánev nalijeme těsto.
Lívance osmažíme z obou stran dozlatova.
- Vždy před nalitím dalšího těsta pánev opět jemně potřeme olejem. Před každým nabráním těsto od spodu promícháme.
K brokolicovým lívancům můžeme připravit zakysanou smetanu smíchanou se solí, pepřem a nadrobno pokrájenou pažitkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat