úterý 6. ledna 2015

Masovohoubová směs na těstoviny

Masovohoubová směs na těstoviny


Rozpis je na přibližně 400 g těstovin.

  • 300 g mletého hovězího masa (kýta, plec)
  • 150 ml sterilovaných sekaných rajčat
  • 150 ml červeného vína
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 10 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 menší stvol řapíkatého celeru
  • 1 - 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice 
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • parmazán
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- namočit houby
- na másle a oleji osmahnout cibuli a česnek, přidat mrkev a řapíkatý celer, chvilku restovat
- zprudka opéct mleté maso, vmíchat sůl, pepř, skořici a kmín
- přilít víno, povařit, přidat rajčata a pokrájené houby
- nechat zakryté 30 - 40 minut probublávat doměkka, podle potřeby lehce podlévat
- vypnout, vmíchat část strouhaného parmazánu
.

Příprava

Sušené houby namočíme alespoň na 20 minut do studené vody.
Ideálně přes noc.

Houby scedíme a nadrobno pokrájíme.
Hovězí kýtu nebo plec nameleme nebo rozsekáme v robotu.
Očistíme a opláchneme zeleninu.
Sloupnutou cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na malé kostky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.


Orestování zeleniny a masa

  • Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo.
  • Nasypeme pokrájenou cibuli a plátky česneku.
    Na mírném plameni 6 až 8 minut promícháváme.

  • Lehce zvýšíme teplotu, do pánve přihodíme mrkev a řapíkatý celer.
  • Po přibližně 2 minutách zeleninu shrneme ke kraji pánve.

  • Zvýšíme teplotu.
  • Na uvolněném místě na pánvi zprudka a krátce osmažíme mleté hovězí.
    Orestované maso smícháme se zeleninou.
    Vmícháme lžičku soli, pepř, skořici a kmín.


Uvaření

  • Do pánve přilijeme červené víno.
  • Minutu dvě povaříme, z vína se odpaří alkohol.
    Vmícháme pokrájené houby a nescezená rajčata.
    Potřebné množství rajčat si předem odvážíme do misky, nandáváme je lžící přímo z konzervy i s rajčatovou šťávou, necedíme je.

  • Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni necháme 30 až 40 minut probublávat.
    Občas promícháme.
    V případě potřeby podléváme malým množstvím horké vody.

  • Na závěr směs bez zakrytí pár minut povaříme do požadovaného zhoustnutí. 
  • Tedy takového, aby se směs na těstoviny obalila, dobře na nich držela.
    Promícháváme!
    Vypneme.
    Do směsi vmícháme část nastrouhaného parmazánu.


Servírování

Těstoviny uvaříme podle návodu na obale.
Dáme pozor na převaření, měly by být al dente, tedy na skus.
Vodou nešetříme, řídíme se pravidlem, že na uvaření 100 gramů těstovin je potřeba jeden litr vody.
Vodu je potřeba osolit dostatečně. Po ochutnání by měla chutnat jako ta mořská.
 
Uvařené těstoviny scedíme.
Smícháme je s masovohoubovou směsí. 
Část směsi můžeme nechat stranou a při servírování nandat pár lžic na každý talíř pod těstoviny.
Porce těstovin na talíři posypeme strouhaným parmazánem.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. To vypadá lákavě, hned bych si dala k obědu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík! Po svátcích jsou těstoviny to pravé ořechové na změnu a odlehčení :)

      Vymazat
  2. To je úžasné .. nádherná fotka, a jak je to krásně barevné .. úplně se mi sbíhají sliny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík! Pokud máš ráda houby, tak ti bude chutnat :-)

      Vymazat
  3. Výborný recept .... vařila jsem včera a jen se po tom zaprášilo :-)

    OdpovědětVymazat