Cizrna se musí den předem namočit!
- 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200 g cizrny
- 90 g cibule (1 střední)
- 3 stroužky česneku
- 2cm kolečko celeru
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 střední mrkev
- 1 čajová lžička tymiánu
- olivový olej
- sůl
Jak na to
- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.
- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.
Příprava cizrny
Den předem zalijeme cizrnu studenou vodou.
Nalijeme tolik vody, aby byla hladina zhruba 4 centimetry nad cizrnou.
Druhý den k nabobtnalé cizrně přilijeme vodu.
Teď by měla být hladina tak 2 centimetry nad cizrnou.
Do hrnce přidáme sodu.
Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Vaříme na mírném plameni okolo 90 minut do změknutí.
Scedíme.
Orestování
Sloupnutou cibuli, očištěnou mrkev a zhruba dvoucentimetrové kolo celeru o průměru přibližně 5 centimetrů nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme 5 polévkových lžic olivového oleje.
Nasypeme cibuli, mrkev, česnek a celer.
Okolo 10 minut na mírném plameni restujeme.
Přidáme měkkou cizrnu, vmícháme tymián a půl čajové lžičky soli.
Okolo 10 minut na mírném plameni restujeme.
Přidáme měkkou cizrnu, vmícháme tymián a půl čajové lžičky soli.
Ještě 3 až 4 minuty promícháváme.
Povaření a dokončení
- Do hrnce přilijeme kuřecí nebo zeleninový vývar. Pokud vývar nemáme, nahradíme ho povařenou bujónovou kostkou.
Nebo použijeme vývar z cizrny nebo přidáme čistou vodu.
- Nezakryté na mírném plameni 12 až 15 minut povaříme. Občas promícháme.
Odstavíme, necedíme.
- Podušenou směs rozmixujeme, zároveň přilijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje. Podle chuti přisolíme.
Půl až jedna čajová lžička by měla stačit.
Žádné komentáře:
Okomentovat