neděle 1. března 2015

Cizrnová kaše

Cizrnová kaše

Cizrnu nutno den předem namočit!


  • 200 g cizrny
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody 
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 střední cibule (cca 90 g)
  • 1 střední mrkev
  • kolečko celeru
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl

Jak na to  

- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, zcedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.

Příprava cizrny

Den předem zalijeme cizrnu studenou vodou.
Nalijeme tolik vody, aby byla hladina zhruba 4 centimetry nad cizrnou.

Druhý den k nabobtnalé cizrně přilijeme vodu.
Teď by měla být hladina tak 2 centimetry nad cizrnou.

Do hrnce přidáme sodu.
Hrnec částečně zakryjeme.
Povaříme na mírném plameni okolo 90 minut do změknutí.
Zcedíme.


Orestování zeleniny a podušení

Sloupnutou cibuli, očištěnou mrkev a zhruba dvoucentimetrové kolo celeru o průměru přibližně 5 centimetrů nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.

V hrnci rozehřejeme 5 polévkových lžic olivového oleje, nasypeme cibuli, mrkev, česnek a celer.
Okolo 10 minut na mírném plameni restujeme.

Přidáme měkkou cizrnu.
Vmícháme tymián a půl čajové lžičky soli, ještě 3 až 4 minuty promícháváme.

Zalijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem.
Pokud vývar nemáme, nahradíme ho povařenou bujónovou kostkou. 
Nebo použijeme vývar z cizrny nebo přidáme čistou vodu.

Nezakryté na mírném plameni 12 - 15 minut povaříme.
Občas promícháme.

Odstavíme, necedíme.

Podušenou směs rozmixujeme, zároveň přilijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje.
Podle chuti přisolíme.
Půl až jedna čajová lžička by měla stačit.

Podáváme jako přílohu k masům, výborně se hodí ke kuřecímu nebo uzenému.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat