neděle 1. března 2015

Cizrnová kaše

Cizrnová kaše

Cizrna se musí den předem namočit!


  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g cizrny
  • 90 g cibule (1 střední)
  • 3 stroužky česneku
  • 2cm kolečko celeru
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody 
  • 1 střední mrkev
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • olivový olej
  • sůl


Jak na to  

- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.

Příprava cizrny

Den předem zalijeme cizrnu studenou vodou.
Nalijeme tolik vody, aby byla hladina zhruba 4 centimetry nad cizrnou.

Druhý den k nabobtnalé cizrně přilijeme vodu.
Teď by měla být hladina tak 2 centimetry nad cizrnou.

Do hrnce přidáme sodu.
Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Vaříme na mírném plameni okolo 90 minut do změknutí.
Scedíme.


Orestování

Sloupnutou cibuli, očištěnou mrkev a zhruba dvoucentimetrové kolo celeru o průměru přibližně 5 centimetrů nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.

V hrnci rozehřejeme 5 polévkových lžic olivového oleje.
Nasypeme cibuli, mrkev, česnek a celer.
Okolo 10 minut na mírném plameni restujeme.

Přidáme měkkou cizrnu, vmícháme tymián a půl čajové lžičky soli.
Ještě 3 až 4 minuty promícháváme.


Povaření a dokončení

  • Do hrnce přilijeme kuřecí nebo zeleninový vývar. 
  • Pokud vývar nemáme, nahradíme ho povařenou bujónovou kostkou.
    Nebo použijeme vývar z cizrny nebo přidáme čistou vodu.

  • Nezakryté na mírném plameni 12 až 15 minut povaříme.
  • Občas promícháme.
    Odstavíme, necedíme.

  • Podušenou směs rozmixujeme, zároveň přilijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje.
  • Podle chuti přisolíme.
    Půl až jedna čajová lžička by měla stačit.

Podáváme jako přílohu k masům, výborně se hodí ke kuřecímu nebo uzenému.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat