Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.
- 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g třtinového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
- 100 g jader vlašských ořechů
- 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
- 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
- 50 ml mléka
- 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
- 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
- 10 g skořice (2 čajové lžičky)
- 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Jak na to
- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.
- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.
Příprava rozinek a řepy
Několik desítek minut před přípravou propláchneme rozinky horkou vodou.
Dáme je do hrnku a zalijeme rumem.
Řepy dobře omyjeme, dáme je do hrnce a zalijeme horkou vodou.
Zakryjeme poklicí.
Řepy dobře omyjeme, dáme je do hrnce a zalijeme horkou vodou.
Zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme přibližně 2 hodiny do změknutí.
Místo uvaření můžeme řepy péct.
Místo uvaření můžeme řepy péct.
Zabalíme je do alobalu, dáme do rozehřáté trouby.
Za 90 až 120 minut budou upečené do měkka.
Určitě se nevyplatí péct 2 kusy řepy samostatně.
Pokud pečeme v troubě třeba maso, je fajn řepy zabalené v alobalu posadit vedle pekáče s masem.
Příprava na pečení
Pokud místo slunečnicového oleje použijeme máslo, v hrnku ho na mírném plameni rozpustíme.
Určitě se nevyplatí péct 2 kusy řepy samostatně.
Pokud pečeme v troubě třeba maso, je fajn řepy zabalené v alobalu posadit vedle pekáče s masem.
Příprava na pečení
Pokud místo slunečnicového oleje použijeme máslo, v hrnku ho na mírném plameni rozpustíme.
Odstavíme ho a necháme zchladnout.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Vychladlé řepy sloupneme.
Na jemném struhadle je nastrouháme do misky.
Vychladlé řepy sloupneme.
Na jemném struhadle je nastrouháme do misky.
Jádra vlašských ořechů nastrouháme nebo rozsekáme v robotu.
Formu tence vymažeme olejem a vysypeme hrubou formu.
Formu tence vymažeme olejem a vysypeme hrubou formu.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.
Těsto
- K nastrouhané řepě po jednom vmícháme vejce. Teprve až když je jedno dobře spojené s nastrouhanou řepou, přidáme další.
- Vmícháme k ní rozinky i s rumem, ve kterém se máčely, šťávu z citronu, povidla, vanilkový extrakt, mléko a olej nebo rozpuštěné zchladlé máslo nebo Heru.
- Do jiné mísy prosejeme mouku, dobře ji promícháme s jádry ořechů, cukrem, skořicí, solí, sodou a práškem do pečiva.
- Suchou směs po částech vmícháme do mísy s řepou.
Upečení
Těsto nalijeme do formy, dáme péct.
Po 15 minutách stáhneme teplotu na 160 °C.
Pečeme dalších 70 až 80 minut.
Správné upečení vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Upečený chleba opatrně vyklopíme z formy, necháme ho na mřížce vychladnout.
Zapíchneme ji doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Upečený chleba opatrně vyklopíme z formy, necháme ho na mřížce vychladnout.
Výborně se k němu hodí kopeček šlehačky nebo porci na talířku přelijeme jemně oslazenou zakysanou smetanou.
TIP! Pokud během pečení povrch chleba příliš hnědne, zakryjeme ho alobalem.
Přejít na seznam receptů
TIP! Pokud během pečení povrch chleba příliš hnědne, zakryjeme ho alobalem.
Přejít na seznam receptů
Jééééééé, tohle musí být boží. Já hrozně ráda peču z červené řepy a ještě k tomu ty povidla .. aaach. Vypadá tak krásně šťavnatě :-) Krása.
OdpovědětVymazatwww.cookingwithsusa.blogspot.cz
Dík :)
VymazatPřesně jak říkáš, šťavnatý, voňavý a hrozně moc mě baví ty odlesky granátové barvy.