úterý 14. července 2015

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka


  • 250 g žampionů
  • 250 g tvarohu nebo ricotty nebo sýru nebo pomazánkového másla
  • 80 g másla (30 + 50)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (1 + 1)
  • 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- žampiony oloupat, opláchnout, nadrobno pokrájet
- osmahnout na másle a olivovém oleji do změknutí
- po vyvaření vody lehce opéct dozlatova
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vychladlé žampiony, sójovou omáčku, utřený česnek a olivový olej
- vmíchat 2 - 3 lžíce zakysané smetany, osolit, opepřit
- přidat nadrobno pokrájenou pažitku (jarní cibulku, cibuli)
.

Příprava žampionů

  • Žampiony oloupeme, opláchneme a osušíme.
  • Nadrobno je pokrájíme.

  • Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje a 30 gramů másla.
  • Nasypeme žampiony, vmícháme k nim jednu čajovou lžičku soli.
    Na středním plameni promícháváme.

  • Za 8 až 12 minut se vyvaří voda, žampiony změknou.
  • Začnou se opékat.
    Ještě minutu až dvě je restujeme do zlatova.
    Vypneme, odstavíme.


Zhotovení

  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
  • V míse smícháme 50 gramů másla, tvaroh, vychladlé žampiony a utřený česnek.
    Přidáme dijonskou hořčici, jednu polévkovou lžící olivového oleje a sójovou omáčku.

  • Na závěr vmícháme 2 až 3 polévkové lžíce zakysané smetany.
  • Množství volíme podle konzistence, místo smetany můžeme použít jogurt nebo majonézu.
    Podle chuti osolíme a opepříme.
    Můžeme přidat nadrobno pokrájenou pažitku, jarní cibulku, cibuli nebo petrželku.

Pomazánku necháme chvilku v chladu uležet, podáváme ji s pečivem.

2 komentáře: