- 1/2 hlávky čínského zelí
- 250 g rajčat
- 2 větší mrkve
- 2 - 3 čajové lžičky cukru
- 2 - 3 polévkové lžíce balsamikového nebo vinného octa
- 2 - 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 1 střední cibule
- 1 salátová okurka
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 1 sůl, pepř
Jak na to
- zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
- zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
- okurku nakrájet na kostky, rajčata na menší kusy, mrkev nastrouhat
- podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
- nechat v chladu rozležet
.
- podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
- nechat v chladu rozležet
.
Příprava zeleniny
Hlávku zelí rozkrojíme, odstraníme tuhý košťál.
Nakrájíme ho na nudličky.
Mrkev očistíme a nastrouháme.
Sloupnutou cibuli pokrájíme na menší tenké proužky.
Neoloupanou okurku dobře omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Rajčata opláchneme a podle velikosti rozkrájíme na poloviny až osminy.
Do salátů jsou ideální menší rajčata, buď cherry nebo soudková či keříčková.
Smíchání a ochucení
Pokrájené zelí v míse rukou důkladně promačkáme, aby pustilo šťávu.
Přidáme pokrájenou zeleninu.
Vmícháme čajovou lžičku kmínu, soli a cukru.
Poprášíme pepřem.
Ochutíme 2 polévkovými lžícemi balsamikového nebo vinného octa.
Promícháme se 2 až 3 polévkovými lžícemi olivového nebo slunečnicového oleje.
Ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr nebo ocet.
Salát necháme v chladu rozležet.
TIP! Salát můžeme servírovat přelitý dresinkem z jogurtu nebo zakysané smetany.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat