neděle 1. února 2015

Svatební koláčky

Svatební koláčky

Mami, díky, že nám je pečeš několikrát do roka jen tak :-)


Při dodržení níže uvedených rozměrů se z jedné dávky upeče přibližně 300 kusů koláčků malých a 7 kusů rohových.
Na naplnění středního svatebního košíčku je potřeba 28 až 30 kusů.


Rozpis na jednu dávku

  • 400 g másla
  • 400 g hrubé mouky
  • 300 g hladké mouky (plus na podsypání)
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička soli


Kvásek

  • 60 g droždí
  • 8 kostek cukru (36 g)
  • 6 polévkových lžic mléka


Na potření a obalení

  • 250 ml rumu
  • 250 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru


Na rohové koláče

  • rozinky, množství podle kusů rohových - na každý patří jedna
  • 2 - 5 polévkových lžic rumu na namočení rozinek


Náplně

  • tvarohová
  • maková
  • povidlová
  • jablečná
  • ořechová


Jak na to  

- připravit 4 druhy náplní
- do čtvrtlitrového hrnku dát 8 kostek cukru, 6 lžic mléka a 60 g droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouky s čajovou lžičkou soli, nalít kvásek, žloutky a přidat změklé máslo, rychle zpracovat těsto
- oddělit část těsta na rohové koláče, zbytek těsta dát do lednice
- ihned zpracovat a upéct rohové koláče
- těsto z lednice rozdělit na čtvrtiny, 3 odložit do lednice, jednu ihned rozválet, rozkrájet rádýlkem na čtverce, naplnit tvarohovou náplní, zabalit
- dát okamžitě do rozehřáté trouby, péct 10 - 12 minut při 170 °C
- teplé na plechu potřít rumem, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
- stejně postupně zpracovat zbývající čtvrtiny s ostatními náplněmi
.

Širší rodině a blízkým přátelům se většinou svatební oznámení předává osobně s malou milou sladkou pozorností - svatebními koláčky.
Do košíčků se k těm drobnějším přidávají také větší koláčky rohové, ty jsou určeny svobodným slečnám a mládencům. Jestliže si ho snědí pod stolem, tak se prý do roka vdají nebo ožení.


Příprava

  • Pár desítek minut před pečením, ale klidně i den předem rozinky zcela zalijeme rumem.
  • Jejich počet by měl o pár kusů převyšovat naplánovaný počet rohových koláčů.
    Před zpracováním těsta, než vykyne kvásek, je scedíme a necháme v cedníku důkladně vykapat.

  • Máslo včas vyndáme z lednice, aby lehce povolilo.
  • Musí ale zůstat vcelku, zvlášť v letních měsících ho na lince nenecháme stát příliš dlouho.

  • Než začneme zadělávat těsto, musíme mít připravené všechny náplně!
  • Po zpracovaní těsta musíme ihned začít plnit koláčky.
    Připravíme čtyři různé druhy, tvarohovou, makovou, povidlovou a jablkovou nebo ořechovou.
    Rozpis a postup viz TIP!

  • Do hrnku nalijeme rum na potírání upečených koláčků.
  • Na jejich obalení smícháme v míse část prosetého cukru moučky s vanilkovým cukrem.
    Moučkový cukr po obalení několika desítek koláčků vyměníme za nový, protože se v něm díky tuku vytvoří hrudky. Ten použitý schováme, použijeme ho při nějakém dalším pečení. Třeba do bábovky, koláče...

  • Přichystáme krabice na hotové koláčky.
  • Pro každou náplň jednu.

  • Plechy nemusíme vymazávat. 
  • Jen je vždy před každou další várkou otřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem, aby na něm nezůstaly drobečky, ty by se připalovaly.
    Plechy necháme vždy vychladnout, zabalené koláčky rovnáme na studený plech!


Kvásek

Do čtvrtlitrového hrnku dáme 8 kostek cukru a 6 polévkových lžic mléka.
Přidáme 60 gramů rozdrobeného droždí.
Promícháme.
Kvásek necháme při pokojové teplotě vzejít.
Hotový kvásek vyplní téměř celý hrnek.


Těsto

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

  • Povolené máslo nakrájíme na menší kostičky.
  • Na pracovní desku prosejeme obě mouky, smícháme je s jednou čajovou lžičkou soli.
    Postupně vmícháme kvásek, žloutky a nakonec změklé máslo.

  • Studenou rukou rychle hněteme, dokud nebudeme mít hladké nelepivé těsto.
  • Pracujeme rychle, aby se těsto moc nezahřívalo a příliš rychle nekynulo.

  • Z hotového těsta nejdříve oddělíme potřebnou část na rohové koláče.
  • Zbytek těsta dáme hned do lednice, aby příliš rychle nekynulo.
    Při roznášce koláčků s oznámením by mělo být v košíčku tolik rohových koláčů, kolik je v rodině, do které košíček s koláčky přineseme svobodných slečen a mládenců. Množství odděleného těsta na rohové musíme tedy přizpůsobit takovému počtu, kolik napočítáme svobodných přátel.






Upečení rohových koláčků

Pracujeme rychle, aby těsto moc nekynulo!

  • Pracovní desku lehce posypeme hladkou moukou.
  • Těsto rozválíme na tloušťku 2 až 3 milimetrů, strany zarovnáme, odřezky těsta přidáme k těstu do lednice.

  • Rádýlkem těsto rozkrájíme na čtverce 5 x 5 centimetrů velké.
  • Všechny čtyři rohy do dvou třetin směrem ke středu nařízneme.
    Do každého ze čtyř vzniklých trojúhelníků nandáme ke středu jinou náplň.

  • V každém trojúhelníku přehneme přes náplň směrem ke středu jeden cíp.
  • Vytvoříme tím koláček ve tvaru větrníku.
    Na každý koláček umístíme do středu na spoj cípů rozinku.

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 10 až 12 minut do zrůžovění.
    Upečené rohové koláčky opatrně přendáme z plechu na rovnou podložku.
    Necháme je vychladnout.


Upečení malých koláčků

Rohové máme upečené, můžeme pokračovat.
Protože má tvaroh po chvíli tendenci řídnout, pouštět vodu, vždy jako první zpracujeme tvarohovou náplň.
Na pořadí zbývajících náplní pak už nezáleží.

  • Těsto z lednice rozdělíme na 4 stejně vážící díly.
  • Jeden díl začneme ihned zpracovávat, zbylé tři vrátíme do lednice.
    Pokud je těsto po vytažení z lednice příliš tuhé, krátce ho prohněteme.

  • Pracovní desku opět lehce posypeme hladkou moukou.
  • Těsto rozválíme na tloušťku 2 až 3 milimetrů, strany zarovnáme, odřezky těsta přidáme k těstu do lednice.

  • Rozválené těsto rozkrájíme rádýlkem na čtverečky 3,5 x 3,5 centimetru velké.
  • Pomocí dvou malých lžiček nebo cukrářského sáčku nandáváme náplň.
    Koláčky pevně zabalíme, ideálně do tvaru obálky, ale klidně i do kulata.
    Rovnou je dáváme na plech.

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 10 až 12 minut do zrůžovění.
    Přesný čas vychytáme podle prvního upečeného plechu.

  • Ihned po vytažení z trouby shrneme koláčky na plechu k sobě a bohatě je potřeme rumem.
  • Potřené teplé koláčky po částech obalujeme v cukru moučce.
    Po vychladnutí je rovnáme do připravených krabic.

  • Jakmile máme upečené koláčky s tvarohem, pokračujeme stejně se zpracováním dalších tří čtvrtin těsta.
  • Teď už na pořadí náplní nezáleží.
    Upečené koláčky nandáváme do košíčků vyložených ubrouskem, navrch položíme rohové.

Ať už budete péct svatební koláčky podle tohoto receptu nebo podle jiného, hlavně ať přinesou novomanželům štěstí!
A pokud si je upečete jen tak, tak ať chutnají!








TIP!  Rozpis u jednotlivých náplní přibližně odpovídá uvedeným dávkám.

Maková náplň

Na cca 2 dávky.
  • 80 g mletého máku
  • 60 g cukru moučky
  • 60 ml mléka
  • 10 g másla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • špetka mleté skořice
V hrnku za stálého míchání povaříme na mírném plameni do zhoustnutí.


Tvarohová náplň

Na cca 3 dávky.
  • 250 g tvarohu (ne z vaničky)
  • 80 g cukru moučky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 1 - 2 polévkové lžíce rozinek
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
Rozinky namočíme alespoň na jednu hodinu do rumu, přes cedník je vyždímáme a velice jemně je nakrájíme. Nebo, což je lepší varianta, rozsekáme v robotu.
Místo rozinek můžeme vmíchat jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Pokud je tvaroh řidší, vmícháme do něj 1 až 3 čajové lžičky vanilkového pudinku.


Povidlová náplň

Na cca 2 dávky.
  • 100 g švestkových povidel
  • 1 polévková lžíce rumu
  • na špičku nože mleté skořice
Pokud jsou povidla příliš řídká, zahustíme je nastrouhanými piškoty nebo perníkem na strouhání.
Pokud jsou naopak hodně tuhá, zahřejeme je v menším hrnku a promícháme s malým množstvím rumu.
Jestliže nemají jemnou konzistenci, rozmixujeme je.


Jablečná (hrušková) náplň

Na cca 1 dávku.
  • 2 jablka
  • špetka skořice
  • šťáva z citronu
  • cukr
  • rum
Oloupaná jablka zbavená jadřinců jemně nastrouháme, na mírném plameni je dusíme do zhoustnutí. Přidáme špetku skořice, podle potřeby přisladíme a přikyselíme šťávou z citronu, můžeme přidat kapku rumu.
Rozmixujeme.
Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, vmícháme k nim jemně nastrouhané piškoty. 

Stejně připravíme i hruškovou náplň, do ní ale přidáme špetku mletého hřebíčku.


Ořechová náplň

Na cca 1 dávku. 
  • 80 g jader vlašských ořechů (nebo lískových)
  • 60 ml mléka
  • 30 g cukru
  • vanilkový cukr 
V mléce rozmícháme cukry, zahřejeme.
Vmícháme jemně nastrouhaná jádra ořechů, můžeme přidat i pár kapek šťávy z citronu.
Pokud ořechovou použijeme, měli by o tom vědět konzumenti alergičtí na ořechy! 

TIP  Při roznášce koláčků s oznámením by mělo být v košíčku tolik rohových koláčů, kolik je v rodině, do které košíček s koláčky přineseme svobodných slečen a mládenců.

TIP!  Upečené koláčky by měly být velké maximálně 1,5 x 1,5 centimetru.
Čím rychleji budeme pracovat, tím méně budou kynout a zůstanou malé.
Pokud je ale budeme péct jen tak, klidně je uděláme větší, centimetr přidáme.

TIP!  Zbytky náplní využijeme třeba na kynutý koláč.



ji
Na závěr pár poznámek pro úspěšné upečení

 * Před zaděláním těsta musíme mít připravené všechny náplně, ideálně by měly být čtyři.
Do rohových se dávají všechny čtyři, do každého cípu jedna. 

 * Připravíme dva až tři plechy, nebudeme mít prostoje.
Díky většímu množství másla v těstě plechy nevymazáváme, akorát před každou další várkou plech utřeme papírovou utěrkou, aby se nepřipalovaly případné odpadlé drobečky z předešlé várky.

 * Připravíme čtyři krabice, do každé ukládáme jeden upečený druh, abychom pak do košíků dávali od všech přibližně stejný počet.

 * Na potírání a obalení upečených koláčku nalijeme rum do sklenky a do mísy prosejeme část cukru moučky, který smícháme s vanilkovým cukrem.
Podle potřeby cukr často vyměňujeme za nový, po pár desítkách obalených koláčků se začne z cukru v míse dělat drobenka, cukr na koláčcích nebude dobře držet.
Použitý cukr nevyhazujeme, zpracujeme ho do jiného pečení, třeba buchet, bábovek...


 * Těsto se sice zadělává s kváskem, ale hned ho zpracujeme, nenecháme ho kynout.
Pracujeme proto rychle, aby koláčky před pečením moc nekynuly a zůstaly malé.

 * Z těsta nejdříve odebereme část na zpracování rohových koláčků, které se přidávají do košíčků pro svobodné slečny a mladé pány.
Potřebný počet o něco navýšíme, abychom měli rezervu, kdyby se nějaký polámal. 

 * Po upečení rohových koláčků rozdělíme těsto na čtyři díly, každý plníme jinou náplní, abychom měli od všech zhruba stejný počet.

 * Po upečení rohových přijdou na řadu jako první tvarohové, protože tvarohová náplň po chvilce řídne. Pak už na pořadí náplní nezáleží.

 * Do košíčků vyložených papírovým ubrouskem dáváme koláčky těsně před rozvážením, aby nebyly flekaté od tuku.

 * A jedna rada na závěr, pokud pečeme ze dvou a více dávek, je ideální pracovat ve čtyřech lidech.
Jeden má na starosti zpracování a rozvalování těsta. 
Dva nandávají náplně a balí koláčky. 
Čtvrtý hlídá troubu, maže upečené koláčky rumem a obaluje je v cukru.

.


2 komentáře:

  1. Wow nádhera, doslova bych je sežrala všechny :D ale dělat by se mi je nechtělo , je to asi pěkná piplačka, ale vypadají božsky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík!
      Piplačka to ani není. Vždycky, když jsme je pekly na svatby, tak nás bylo víc bab. Pobavily jsme se, popily kapku vína a koláčky tak nějak mimochodem přibývaly :-)

      Vymazat