- 300 g strouhanky
- 150 - 200 ml 12% smetany nebo mléka
- 100 g slaniny
- 70 g másla
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
- špetka muškátového oříšku
- hrst nasekané petrželky
- sůl, pepř
Jak na to
- strouhanku smíchat se solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou
- zpracovat s pokrájenou slaninou, vejci, rozpuštěným máslem a smetanou
- vytvarovat bochánek, uhladit mokrou rukou, položit tenké plátky slaniny
- na závěrečných 40 minut pečení kuřete položit do pekáče, polévat výpekem
.
- strouhanku smíchat se solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou
- zpracovat s pokrájenou slaninou, vejci, rozpuštěným máslem a smetanou
- vytvarovat bochánek, uhladit mokrou rukou, položit tenké plátky slaniny
- na závěrečných 40 minut pečení kuřete položit do pekáče, polévat výpekem
.
Nádivku upečeme položenou vedle kuřete nebo kuřecích stehen. Nebo s ní kuře naplníme. Chuťově bude v obou případech stejná, ale ta upečená zvlášť bude na talíři vypadat lépe.
Příprava
Ze slaniny odkrojíme 3 až 4 tenké plátky, zbytek pokrájíme na kostičky.
Máslo na mírném plameni rozpustíme, odstavíme.
Strouhanku smícháme s čajovou lžičkou soli a pepře.
Směsí párkrát bouchneme na pracovní desku.
Vytlačíme tím vzduch, nádivka bude kompaktnější.
Pečení
Nádivku pokryjeme plátky slaniny.
Zhruba 30 minut před dopečením kuřete ji k němu položíme do pekáče.
Během pečení ji často poléváme výpekem.
Dále přidáme papriku, na špičku nože muškátového oříšku a nasekanou petrželku.
Rukou zpracujeme s kostičkami slaniny, vejci, smetanou a rozpuštěným máslem.
Množství smetany upravíme podle potřeby. Na začátek zpracujeme se 150 mililitry, zkusíme v dlani kus směsi zmáčknout, pokud hůře drží, drolí se, přidáme dalších 50 až 100 mililitrů.
Rukou zpracujeme s kostičkami slaniny, vejci, smetanou a rozpuštěným máslem.
Množství smetany upravíme podle potřeby. Na začátek zpracujeme se 150 mililitry, zkusíme v dlani kus směsi zmáčknout, pokud hůře drží, drolí se, přidáme dalších 50 až 100 mililitrů.
Směsí párkrát bouchneme na pracovní desku.
Vytlačíme tím vzduch, nádivka bude kompaktnější.
Vytvarujeme jednu větší nebo dvě menší šišky.
Uhladíme rukou namočenou ve studené vodě.
Pečení
Nádivku pokryjeme plátky slaniny.
Zhruba 30 minut před dopečením kuřete ji k němu položíme do pekáče.
Během pečení ji často poléváme výpekem.
Žádné komentáře:
Okomentovat