Základ
- 2 - 3 banány
- 1 ks 130g balení BeBe sušenek světlých
- 1 ks 130g balení BeBe sušenek tmavých
- 1 polévková lžíce rumu
Krém
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 250 g tučného tvarohu v kostce
- 200 g másla
- 150 g cukru moučky
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- kůra z citronu
Čokoládová poleva
- 150 g bílé čokolády na vaření
- 130 g 40% šlehačky
- 50 g másla
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
Jak na to
- ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
- na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
- nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
- doprostřed položit za sebou banány
- zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
- připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
- zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
.
- ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
- na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
- nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
- doprostřed položit za sebou banány
- zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
- připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
- zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
.
Nepečená jednoduchá klasika. Mimochodem, moc by mě zajímalo, kdo je autorem receptu.
A víte, že BeBe sušenky se začaly vyrábět už v roce 1957 v Lovosicích?
Krém
V míse ušleháme dohladka tvarohy, prosetý cukr moučku a změklé máslo.
Přidáme 2 polévkové lžíce rumu, vanilkový extrakt a kůru z dobře omytého citronu.
Kombinací obou tvarohů bude mít krém ideální konzistenci pro částečné vsáknutí do sušenek.
Pokud je ten v alobalu moc hrudkovitý, obrácenou polévkovou lžíci ho prolisujeme přes síto do mísy.
Sestavení
Kombinací obou tvarohů bude mít krém ideální konzistenci pro částečné vsáknutí do sušenek.
Pokud je ten v alobalu moc hrudkovitý, obrácenou polévkovou lžíci ho prolisujeme přes síto do mísy.
Sestavení
- Na větší kus alobalu poskládáme sušenky do mozaiky, tři řady na šířku a sedm na délku. Pravidelně střídáme tmavé se světlými.
Na sušenky rovnoměrně rozetřeme polovinu krému.
Půjde to dobře, pokud si uděláme po celé ploše sušenek menší hromádky a ty pak stěrkou nebo příborovým nožem rozetřeme.
- Na krém opět poskládáme sušenky, ale prohodíme barvy. Na tmavé v první vrstvě pokládáme světlé a naopak. Do hrnku odlijeme jednu polévkovou lžíci rumu, mašlovačkou s ním sušenky potřeme.
Naneseme zbytek krému.
- Na střední řadu položíme banány. Pokud jsou banány hodně křivé, podle potřeby je rozkrojíme na půlky nebo třetiny a poskládáme je rovně za sebou.
- Krajní řady s pomocí alobalu zvedneme, na vrchu je opatrně přitlačíme ke středu. Vznikne neuzavřený trojúhelník, tedy vlastně lichoběžník.
Sušenky se nesnažíme dostat úplně k sobě, mohly by se zlomit.
- Krém na vrchu uhladíme, horní část uzavřeme půlkami sušenek. Střechu zabalíme do alobalu.
Dáme ji na 30 až 40 minut ztuhnout do lednice.
Čokoládová poleva
Polevu připravíme ve vodní lázni.
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů. Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Zapneme sporák na mírný stupeň. Do horního hrnce nalámeme čokoládu, přidáme máslo a kakao.
Promícháváme, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme.
- Do horké čokoládové směsi hned vmícháme smetanu. Polevu necháme zchladnout na přibližně 40 °C.
Polijeme s ní střechu, špachtlí ji rozetřeme.
Příliš horká poleva by rozpustila krém a na druhou stranu, hodně zchladlá by šla špatně rozetřít.
- Nezabalenou střechu dáme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí polevy střechu přendáme na čistý alobal, zabalíme.
- Před podáváním necháme BeBe střechu několik hodin v chladu rozležet.
TIP! Polevu můžeme připravit podle Čoka dortu, Míša dortu, Čokoládového dortu, Pišingeru nebo jen rozpustíme čokoládu na vaření.
TIP! Na přípravu polevy ve vodní lázni můžeme místo menšího hrnce použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám!
Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.
Žádné komentáře:
Okomentovat