Základ
- 1000 g kuřecích prsou bez kůže
- 120 g vyloupaných arašídů
- 65 g červené čerstvé papriky
- 35 g čerstvého zázvoru
- 6 polévkových lžic sezamového oleje
- 5 stroužků česneku
- 1 čajová lžička chilli vloček
- červená feferonka
- jarní cibulka
- sůl
Marináda
- 4 polévkové lžíce sójové omáčky
- 4 polévkové lžíce rýžového vína Shaoxing
- 4 polévkové lžíce sezamového oleje
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 50 g)
Omáčka
- 50 - 150 ml vody nebo kuřecího vývaru
- 12 polévkových lžic rýžového vína Shaoxing
- 7 polévkových lžic sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce rýžového octa
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 1 a 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 40 g)
Jak na to
- připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
- orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
- opražit arašídy, odložit
- smíchat suroviny na omáčku
- na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
- přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
- 2 - 3 minuty povařit
- vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
.
- připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
- orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
- opražit arašídy, odložit
- smíchat suroviny na omáčku
- na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
- přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
- 2 - 3 minuty povařit
- vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
.
V míse důkladně smícháme všechny suroviny na marinádu.
Tedy škrob, víno, sójovou omáčku a olej.
Kuřecí prsa opláchneme a dobře osušíme.
Omytou a osušenou papriku nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Feferonku nakrájíme na menší proužky.
Očištěný zázvor nastrouháme.
Kuřecí prsa opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme je na menší kostky nebo nudličky.
Osolíme je jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Na suché pánvi okolo 2 minut pražíme arašídy.
Vmícháme je do mísy k marinádě.
Na 20 až 30 minut odložíme do chladna marinovat.
Ale klidně si je naložíme den předem.
Příprava
Příprava
Na suché pánvi okolo 2 minut pražíme arašídy.
Odložíme je stranou.
Omytou a osušenou papriku nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Feferonku nakrájíme na menší proužky.
Očištěný zázvor nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru velice dobře stáhnout čajovou lžičkou.
Na omáčku v menším hrnku dobře promícháme cukr a škrob.
Přidáme k nim ocet, víno, sójovou a ústřicovou omáčku.
Kung Pao nejčastěji podáváme s rýží, na talíři porci ozdobíme zbytky pokrájené papriky a jarní cibulky.
Přejít na seznam receptů
Orestování masa a dokončení
- Na pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce sezamového oleje. Po částech restujeme kostky masa dozlatova a do měkka.
Promícháváme, aby se maso osmahlo ze všech stran.
Orestované maso odložíme do mísy nebo na talíř.
Každou várku restujeme 4 až 10 minut. Celková doba záleží na velikosti kostek nebo nudliček. Po orestování musí být maso v podstatě připravené ke konzumaci.
Na zkoušku jeden kousek rozkrojíme a ochutnáme, maso nesmí být uprostřed syrové a musí být měkké.
- Na pánev po restování masa přilijeme 2 polévkové lžíce oleje. Přidáme nastrouhaný zázvor, utřený česnek a nakrájenou papriku.
Kung Pao má být pikantní, proto podle chuti vmícháme i chilli vločky a nakrájenou feferonku.
Okolo dvou minut promícháváme.
Malou část papriky můžeme odložit a použít na ozdobu při servírování.
- Přilijeme připravenou směs na omáčku. Vmícháme orestované kuřecí kostky.
Hustotu podle potřeby upravíme přidáním 50 až 150 mililitrů horké vody nebo kuřecího vývaru.
Přivedeme k varu a ještě 3 až 5 minut na mírném plameni povaříme.
- Na závěr vmícháme arašídy a pokrájenou jarní cibulku. Pár vteřin prohřejeme, vypneme.
Kung Pao nejčastěji podáváme s rýží, na talíři porci ozdobíme zbytky pokrájené papriky a jarní cibulky.
Přejít na seznam receptů
Miluju tuhle úpravu kuřecího masa .. zrovna dneska jsem kung pao dělala .. akorát jsem tam dala kešu oříšky a jako přílohu zvolila rýžové nudle :-)
OdpovědětVymazatVidíš, rýžové nudle je dobrý nápad na přílohu! Dík :)
VymazatVeľmi dobrý recept, vraciam sa k nemu uz druhy, ale nie posledný krát. Vďaka za neho, Hanka
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář, mám radost!
Vymazat