- 500 g brambor (4 střední)
- 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
- 400 - 450 ml majonézy
- 350 - 400 g kyselých okurek
- 200 g jablka
- 160 g cibule
- 3 polévkové lžíce octa
- 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
- sůl, kmín, pepř
Jak na to
- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.
- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.
Na salát použijeme brambory typu A eventuálně B.
Céčku se vyhneme, na saláty nejsou vhodné, po uvaření se rozpadají.
Uvaření brambor
- Brambory uvaříme ve slupce. Dobře je umyjeme, dáme do hrnce.
Nasypeme k nim vrchovatou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu.
- Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly akorát ponořené. Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na středním plameni vaříme 15 až 20 minut doměkka.
- Brambory scedíme, rozložíme je na talíř, necháme vychladnout. Je fajn uvařit brambory den předem.
Pokrájení a smíchání
- Okurky vyndáme z láku, necháme je na cedníku okapat, pokrájíme je na malé hranolky. Sloupnutou cibuli pokrájíme na jemné proužky.
Studené brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky.
Můžeme k tomu využít speciální strunový kráječ ve tvaru mřížky.
Šunku nakrájíme na stejně velké hranolky jako okurky.
Jablko oloupeme a pokrájíme stejně jako šunku a okurky.
- V míse rovnoměrně posypeme jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli a jednou čajovou lžičkou mletého pepře. Přilijeme tři polévkové lžíce octa a dvě polévkové lžíce worcestrové omáčky.
Opatrně, abychom ze surovin neudělaly kaši, promícháme.
- Nakonec jemně vmícháme majonézu, dáme pozor na rozmačkání brambor. Salát necháme v chladu rozležet.
Vlašský salát podáváme k řízkům, sekané, rybám, ale i jen tak, s pečivem třeba jako lehkou svačinu.
TIP! Receptů na vlašák určitě existuje stejné množství jako na salát bramborový.
Originální prý pochází z prvorepublikového lahůdkářství Aloise Linky. Připravoval se bez brambor a cibule, patří do něj malý kousek kyselého sledě, šunka, hrášek, mrkev, jablko, okurky, sůl, pepř, ocet a worcestrová omáčka. A samozřejmě majonéza.
TIP! K uvaření vybíráme brambory o zhruba stejné velikosti, aby ty menší nebyly převařené a ty větší ještě tvrdé.
Sbihaji se mi sliny!! i kdyz podle nazvu je to italsky salat,tady zadna takova dobrota neexistuje..Prodava se neco jako bramborovy salat (brambory,hrasek,mrkev) se spoustou (prilis) majonezy a pod nazvem "rusky salat" aneb <insalata russa< Neni to vubec dobre -aspon podle nas,odchovanych ceskymi lahudkovymi salaty.. Vilem Brabec je porad jednicka!!:-)))
OdpovědětVymazatDíky za milý komentář!
VymazatS názvem to bude něco podobného jako francouzské brambory, španělský ptáček nabo ruské vejce. A je fakt, že pod názvem italský salát si vlašák představí málokdo. A bůhví jak se k tomu pojmenování došlo. Třeba, a teď fabuluju, je to podle nějakého italského kuchaře, který přišel z Polska do Čech :))
Dobry den, ja jsem na vlassky salat mel chut ale bramboru v salatech, mimo bramboroveho salatu, nemusim, a tak jsem se nechal inspirovat a udelal jsem si vlassky salat podle originalni receptury Aloise Linka. Mam pocit, ze jste uvedla odkaz, a doporucuji zkusit. Mimoradna dobrutka a diky jablku je salat takovy lehky, puvodne jsem myslel, ze vezmu do prace ale nakonec jsem vse sezral sam. Kdo nema rad v salatech rybku, vubec se memusi bat, do druheho dne se rybka ztratí a zůstane jen neco neidentifikovatelného na pozadí :) Ale doporucuji vse vazit a zadnou lidovou tvorivost.
OdpovědětVymazatDobrý den Miro,
Vymazatdíky za milý komentář. Mám radost, že recept posloužil jako inspirace!
Bylo by zajímavé připravit 3 varianty vlašáku. Jeden podle Vrabce, jeden podle Linka a jeden podle Sandtnerové. A otestovat na dobrovolnících. Vůbec se neodvážím tipovat vítěze :)