- 900 g květáku (1 větší hlávka)
- 100 g parmazánu
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
- 1 čajová lžička kmínu
- 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
- čerstvá petrželka nebo pažitka
- olivový olej
- sůl, pepř
Jak na to
- květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
- rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
- přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
- po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
.
- květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
- rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
- přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
- po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Nastrouháme parmazán.
Vymačkáme šťávu z citronu.
Květák opláchneme a rozebereme na růžičky.
V půl litru studené vody rozmícháme polévkovou lžíci octa.
Upečení
Květák opláchneme a rozebereme na růžičky.
V půl litru studené vody rozmícháme polévkovou lžíci octa.
Růžičky do ní na pár vteřin ponoříme.
V cedníku je necháme dobře okapat.
Octová voda vyžene drobné mušky, které mohou být uvnitř schované.
Octová voda vyžene drobné mušky, které mohou být uvnitř schované.
Upečení
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme květákové růžičky. Pokapeme je šťávou z citronu a polijeme olivovým olejem.
Zhruba jednu polévkovou lžíci na každý kousek.
- Přidáme utřený česnek, posypeme muškátovým oříškem, kmínem, solí a pepřem. Dáme nezakryté péct.
Po 10 minutách každou růžičku obrátíme.
Po zhruba 20 minutách bude květák opečený dozlatova.
- Plech vyndáme z trouby, ihned růžičky posypeme parmazánem. Můžeme je posypat také nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Takto upravený květák můžeme podávat jako přílohu k masům nebo samostatně s pečivem a dresinky, zeleninovými saláty...
TIP! K pečeným růžičkám můžeme jako přílohu připravit dresink ze zakysané smetany.
Smícháme ji se lžičkou plnotučné hořčice, přidáme 1 až 2 stroužky prolisovaného nebo utřeného česneku a jemně posekanou pažitku nebo petrželku.
Osolíme a opepříme.
Osolíme a opepříme.
Výborně se hodí i karismetanová omáčka.
TIP! Zhruba kilo hodně malých květákových růžiček dáme do mísy, polijeme je 3 polévkovými lžícemi olivového oleje. Dobře promícháme.
Posypeme směsí připravenou z půl čajové lžičky soli, 2 čajových lžiček sušeného česneku, 80 gramů strouhanky a 80 gramů strouhaného parmazánu.
Opět dobře promícháme.
Růžičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je při 200 °C za 20 až 25 minut do zlatova.
TIP! Stejně připravíme i brokolici.
Hmm to bude určitě dobrota :)
OdpovědětVymazat:)
VymazatCitron, česnek a parmazán výborně květák doplňují.
A hlavně, je to rychlovka!