Pečeno v zapékací míse o rozměrech 23 x 18 x 7 centimetrů.
- 900 g lilku (3 střední)
- 850 ml sekaných loupaných rajčat (2 konzervy)
- 250 g mozzarelly
- 150 g parmazánu
- 100 g cibule (1 větší)
- 60 g hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- 1 kávová lžička tymiánu
- 1 - 3 čajové lžičky cukru
- 1/3 kávové lžičky mleté skořice
- čerstvá bazalka
- olivový nebo slunečnicový olej
- sůl, pepř
Jak na to
- lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
- osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
- vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
- plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
- na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
- na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
- vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
- péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
.
- lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
- osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
- vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
- plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
- na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
- na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
- vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
- péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
.
Myslím, že i zarytí odpůrci zeleninových jídel si kousek přidají :)
Příprava
Lilky opláchneme, osušíme a zbavíme stopek.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Každý velice zlehka osolíme.
Rozložíme je na síto nebo prkýnko a necháme je 30 až 60 minut takzvaně vypotit.
Lilek se zbaví vody a s ní i lehké nahořklosti.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Rajčatová omáčka
Rozložíme je na síto nebo prkýnko a necháme je 30 až 60 minut takzvaně vypotit.
Lilek se zbaví vody a s ní i lehké nahořklosti.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Rajčatová omáčka
- Na rozehřátou pánev nalijeme 3 polévkové lžíce olivového oleje. Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 10 minut promícháváme.
- Přidáme česnek. Po zhruba minutě přilijeme celý obsah plechovek se sekanými rajčaty.
Vmícháme půl čajové lžičky soli, mletý pepř, skořici, tymián a 1 až 3 čajové lžičky cukru.
Množství cukru volíme podle chuti rajčat, někdy jsou nevýrazná.
- Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum. Bez zakrytí za občasného promíchání 15 až 20 minut povaříme.
Omáčka lehce zhoustne.
Odstavíme.
Orestování lilků
- Plátky vypoceného lilku pokládáme na papírovou utěrku. Důkladně je osušíme.
Je fajn vložit je mezi dva kusy utěrky a s mírným tlakem po nich přejet malým válečkem.
- Do talíře nasypeme hladkou mouku. Na pánev nalijeme do centimetrové výšky olivový nebo slunečnicový olej.
Dobře ho rozehřejeme.
Pokud budeme pracovat na dvou pánvích současně, ušetříme spoustu času.
- Každý plátek zlehka obalíme v mouce, nad talířem ho oklepeme, aby přebytečná mouka opadala a na pánvi se nepřipalovala. Plátky lilku opečeme z obou stran dozlatova.
Orestované plátky ihned po vyndání z pánve položíme na papírovou utěrku, po 2 až 3 vteřinách je obrátíme.
Do utěrek se vsákne přebytečný tuk. Je tedy fakt, že spotřeba papírových utěrek nebo ubrousků při přípravě není malá.
Příprava na pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
Parmazán nastrouháme.
Natrháme lístky bazalky.
Zapečení
Do zapékací mísy nebo do pekáče skládáme několik vrstev lilku, omáčky a mozzarelly.
- Dno mísy nebo pekáče potřeme malým množstvím rajčatové omáčky. Urovnáme do ní těsně vedle sebe část opečených lilkových plátků.
Na ně rozetřeme vrstvu omáčky.
- Do omáčky urovnáme kolečka mozzarelly. Zlehka je posypeme parmazánem a pohodíme pár lístky bazalky.
- Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Tedy vrstva lilků, pak omáčka, na ni mozzarella a parmazán, lístky bazalky.
Na poslední vrstvu lilku rozetřeme zbytek omáčky, posypeme ji parmazánem.
Mozzarellu a bazalku už nedáváme.
- Nezakrytý pekáč vložíme do dobře rozehřáté trouby. Pečeme 40 až 45 minut.
Zapečený lilek před servírováním necháme chvíli odpočinout, mírně se zpevní.
Jojo tohle mňamka, jedno z našich nej oblíbenějších jídel. Děláme ho ještě s cuketou, což mi asi o fous vyhovuje víc jak je cuketa výraznější a tvrdší o maličko. Bývalý kolega ital zase říkal obalit lilkové plátky jako řízek,ale to mi tedy nechutnalo :/
OdpovědětVymazatTak z cuketou musím vyzkoušet, díky za tip!
VymazatVýbornej recept. Doplnila jsem to paprikou, slaninou a plátky vařených brambor. Všechno zapéct a nakonec naklást plátky sýra nebo posypat strouhaným.
OdpovědětVymazatDíky za komentář a použití receptu jako inspiraci. Věřím, že chutnalo.
Vymazat