pátek 15. dubna 2016

Citronový moučník

Citronový moučník


Rozpis pro hranatou formu o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 90 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
  • 10 g nastrouhané kůry z citronu
  • 7 g  kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy


Na prolití

  • 110 - 125 ml šťávy z citronu
  • 50 g cukru moučky


Jak na to  

- utřít máslo s cukrem, přidat citronovou kůru, po jednom vešlehat vejce
- zapracovat mouku se solí a práškem do pečiva
- smíchat se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem
- nalít do pečicím papírem vystlané formy, péct nejdříve 15 minut na 180 °C 
- snížit teplotu na 150 °C, dopéct 25 až 30 minut
- po upečení ve formě propíchat špejlí, zalít šťávou z citronu smíchanou s cukrem moučkou
.

středa 13. dubna 2016

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě


  • 1000 g hovězího masa (kýta, plec, krk...)
  • 500 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 180 g slaniny
  • 70 g zázvoru
  • 70 g sádla (40 + 30)
  • 6 stroužků česneku (2 + 4)
  • 4 čajové lžičky majoránky
  • 2 polévkové lžíce cukru bílého nebo třtinového
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 citron
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, zázvor, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.

čtvrtek 7. dubna 2016

Větrníkové řezy

Větrníkové řezy


Rozpis pro plech 30 x 40 centimetrů.


Odpalované těsto

  • 750 ml vody
  • 400 g vajec (8 - 9 ks)
  • 240 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • špetka soli


Karamelový krém


  • 750 ml mléka
  • 250 g másla
  • 80 g moučkového cukru (4 polévkové lžíce)
  • 2 ks karamelového pudinku
  • 1 - 2 polévkové lžíce zkaramelizovaného Salka (nemusí být)


Šlehačková vrstva

  • 500 ml smetany ke šlehání (30 a více procent)
  • 50 g cukru moučky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 ztužovač šlehačky


Karamelová smetanová poleva

  • 200 ml smetany ke šlehání (30 a více procent)
  • 180 g cukru krupice


Jak na to  

- v hrnci zahřívat vodu, máslo a sůl, minutu povařit, odstavit, nasypat mouku, dobře promíchat
- vrátit na sporák, nad mírným plamenem okolo 15 minut promíchávat/odpalovat
- odstavit, po zchladnutí po částech zašlehat vejce
- těsto rozdělit na půl, rozetřít na pečicím papírem vyložený plech, dát do rozpálené trouby, stáhnout teplotu na 180 °C, péct okolo 35 minut dozlatova, nechat vychladnout
- stejně upéct plát z druhé půlky těsta
- uvařit karamelový pudink, po vychladnutí vyšlehat s máslem utřeným s cukrem, ev. možno vmíchat 1 až 2 polévkové lžíce karamelizovaného Salka
- na polevu rozpustit cukr, opatrně nalít smetanu, 2 minuty povařit, odstavit
- ušlehat smetany s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku
- na upečený plát rozetřít nejdříve karamelový pudinkový krém, pak šlehačku, přiklopit 2. plát
- na povrch rozetřít karamelovou polevu
.

úterý 5. dubna 2016

Chilli con tofu

Chilli con tofu


  • 500 g tofu
  • 450 g zelené silnostěnné papriky (2 větší)
  • 300 g cibule
  • 250 g červené silnostěnné papriky (1 větší)
  • 200 ml husté rajčatové šťávy (passata)
  • 10 polévkových lžic olivového oleje (8 + 2)
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks 425ml konzervy fazolí
  • 1 - 2 pálivé papričky (chilli, jalapenos)
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • mleté chilli
  • sůl


Jak na to  

- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli 
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sójovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.

pondělí 4. dubna 2016

Kohout na víně

Kohout na víně - Coq au vin

Pro podávání k obědu začneme s přípravou den předem!


Základ

  • vykuchaný kohout (cca 4000 g)
  • sůl 


Na vývar

  • skelet a odřezky z porcování
  • 2000 ml studené vody
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 bobkové listy
  • 5cm kousek chilli papriky
  • sůl, pepř


Na marinádu

  • 750 ml červeného vína
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g mrkve
  • 100 ml koňaku 
  • 120 g cibule
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • čerstvý tymián nebo 1 čajová lžička sušeného


Na pečení

  • 300 g dobré uzené slaniny (např. Pancetty)
  • 300 g šalotek
  • 250 g menších žampiónů
  • 250 g řapíkatého celeru
  • 250 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 80 g hladké mouky 
  • 80 g másla (60 + 20)
  • 12 - 24 čajových lžiček koňaku (na flambování, proto ideálně s obsahem alkoholu 45 - 50 %)
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • bouquet garni - 2 bobkové listy, čerstvý tymián, listy řapíkatého celeru
  • sůl, pepř


Jak na to  


První den

- připravit marinádu: na másle a oleji okolo 12 minut restovat pokrájené mrkev a celer, přilít koňak, po minutě nalít víno, 2 minuty povařit, vmíchat tymián a bobkový list, odstavit
- naporcovat kohouta, opláchnout, osušit, jemně osolit, naskládat do pekáče, zalít marinádou, nechat do druhého dne v chladu
- skelet a odřezky zalít studenou vodou, přidat sůl, pepř, mrkev, cibuli, bobkové listy a ev. kousek chilli papriky
- okolo 3 hodin nechat zakryté táhnout, scedit, vychladlý vývar odložit do druhého dne do lednice

Druhý den

- namarinované porce kohouta vyndat z nálevu, osušit, přecezenou marinádu nevylévat
- na pánvi rozpustit máslo, opéct slaninu, vyndat děrovanou naběračkou, odložit
- na zbylém tuku v pánvi zprudka krátce opéct porce kohouta, odložit
- snížit teplotu, do pánve nasypat pokrájené mrkev, cibuli a celer, okolo 10 minut restovat
- přidat utřený česnek, po minutě vmíchat rajčatový protlak, po další minutě zasypat moukou, okolo 4 minut smažit jíšku
- celý obsah pánve přendat do pekáče, do pánve nalít marinádu, přivést k varu, vypnout
- v hrnci zahřát vývar
- na zeleninu v pekáči naskládat porce kohouta, na každý kus nalít lžičku koňaku, flambovat
- zalít marinádou z pánve, doplnit vývarem tak, aby byly porce akorát ponořené
- přidat bouquet garni a opečenou slaninu, zakrýt, dát do rozehřáté trouby, teplotu snížit na 150 °C
- péct cca 2 hodiny
- na másle cca 3 minuty opékat šalotky, přidat žampiony, okolo 8 minut smažit dozlatova, přilít 200 ml vývaru, 8 - 10 minut povařit, vypnout
- po cca 2 hodinách pečení přidat k měkkým porcím kohouta šalotky, žampiony a vývar z pánve a přilít ještě 100 ml vývaru
- nezakrývat, vrátit do trouby, zvýšit teplotu na 200 °C, péct nezakryté 15 - 20 minut
- podávat se širokými nudlemi nebo s bramborovou kaší nebo s pečivem...
.

neděle 20. března 2016

Rychlá paštika na pánvi

Rychlá paštika na pánvi - králičí


  • 80 g jater králičích nebo drůbežích nebo vepřových
  • 30 g cibule
  • 20 g másla
  • 10 g špeku bez kůže
  • 2 polévkové lžíce smetany 30 a víceprocentní
  • 2 čajové lžičky koňaku, brandy, portského, sherry, vína, whisky... alkohol ale nemusí být 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na suché pánvi na mírném plameni restovat špek
- po 2 minutách přidat cibuli, po dalších 2 utřený česnek
- po minutě přidat máslo a játra, ev. alkohol, lehce osolit a opepřit
- stále na mírném plameni okolo 3 minut promíchávat
- přilít smetanu, minutu povařit, vmíchat majoránku
- rozmixovat, nechat vychladit
.

sobota 19. března 2016

Pečený králík

    Pečený králík s česnekem a slaninou

    Marti a Honzo, díky za králíka!

    ˙
    • vykuchaný králík
    • 200 g slaniny
    • 50 g sádla
    • 5 stroužků česneku
    • 2 střední cibule
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - králíka naporcovat, prošpikovat slaninou, osolit
    - na dno pekáče dát kousky sádla, urovnat kolečka cibule, posadit porce králíka
    - potřít utřeným česnekem, posypat kmínem, podlít malým množstvím vody
    - pekáč zakrýt, vložit do rozpálené trouby, teplotu stáhnout na 160 °C, polévat výpekem
    - po 60 až 90 minutách zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 až 35 minut stále zakryté
    - odkrýt, dopéct okolo 20 minut dozlatova
    .

    pátek 18. března 2016

    Květákovošpenátové karbanátky

    Květákovošpenátové karbanátky


    • 650 g povařeného květáku
    • 350 g mražených špenátových listů
    • 60 g slaniny (nemusí být)
    • 60 g cibule
    • 40 g másla
    • 3 vejce
    • 3 stroužky česneku
    • 1 polévková lžíce olivového oleje
    • 1 polévková lžíce octa
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
    • strouhanka a olej nebo sádlo na smažení
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - rozdělený květák uvařit skoro doměkka, nechat na sítu vykapat
    - na pánvi orestovat cibuli, přidat špenátové listy, míchat do povolení, vmíchat utřený česnek, nechat vychladnout
    - v míse smíchat a rozmačkat uvařený květák, strouhanku, vejce, slaninu, sůl, pepř a muškátový oříšek
    - promíchat s vychladlým špenátem
    - ze směsi tvořit karbanátky, lehce je zploštit, obalit ve strouhance
    - osmažit po obou stranách dozlatova
    .

    čtvrtek 17. března 2016

    Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině

    Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině


    • 750 g vepřové pečeně bez kosti
    • 250 ml červeného vína
    • 120 g cibule šalotky 
    • 100 g mrkve
    • 80 g celeru
    • 50 g kořenové petržele
    • 30 g másla
    • 4 stroužky česneku
    • 3 bobkové listy, 6 kuliček jalovce
    • 1 polévková lžíce oleje
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • 1 čajová lžička rozmarýnu
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - očištěnou kořenovou zeleninu pokrájet na kusy, šalotky a stroužky česneku přepůlit, vše dát do pekáče
    - maso opláchnout, osušit, svázat provázkem
    - potřít olejem, zprudka krátce opéct, osolit a opepřit, položit na zeleninu
    - přidat jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn, zalít vínem s uvolněným výpekem z pánve
    - zakryté péct při 150 °C  2 - 3 hodiny doměkka
    - zeleninu propasírovat do hrnce, naředit malým množstvím vína, 3 - 5 minut povařit
    - na závěr vmíchat kousek másla
    .

    sobota 12. března 2016

    Carnitas s ananasovým džusem a chilli paprikou

    Vepřové carnitas


    • 1500 g vepřové plece
    • 200 ml 100% ananasového džusu, může být i pomerančový
    • 150 g sádla
    • 100 ml šťávy z limetky (cca ze 2 ks)
    • 6 stroužků česneku
    • 2 papričky jalapeños
    • 2 čajové lžičky římského kmínu
    • 2 čajové lžičky soli
    • 1 čajová lžička oregana - nemusí být


    Jak na to  

    - v silnostěnném hrnci rozehřát sádlo, přidat pokrájené maso a všechny ostatní ingredience
    - zalít džusem, šťávou z limetky, dolít vodou
    - zakrýt, dusit na velmi mírném plameni 1,5 - 2 hodiny
    - odkrýt, zvýšit teplotu, nechat vyvařit vodu, opéct na tuku, který zůstane na dně v hrnci
    - vidličkou roztrhat na kusy
    .

    středa 9. března 2016

    Hradecká tvarohová pomazánka

    Hradecká tvarohová pomazánka


    • 250 g tvarohu
    • 150 g šunky nebo kladenské pečeně nebo šunkového salámu
    • 150 g nakládaných okurek
    • 125 g másla nebo pomazánkového másla
    • 1 střední cibule
    • 1 vrchovatá polévková lžíce plnotučné hořčice
    • půlka chilli papričky (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - cibuli, šunku, okurky a ev. chilli papričku nakrájet
    - smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vmíchat pokrájené suroviny, osolit, opepřit
    .

    úterý 8. března 2016

    Uzené vepřové maso

    Plátky z uzeného masa


    Rozpis pro 4 porce.

    • 600 g uzené vepřové krkovice nebo kotlety
    • 100 g cibule
    • 80 g sádla nebo slunečnicového oleje
    • čajová lžička hladké mouky na zahuštění sosu - nemusí být


    Jak na to  

    - v hrnci na sádle zlehka orestovat proužky cibule
    - na pánvi na sádle krátce opéct plátky masa, přendat na osmaženou cibuli
    - podlít vodou s uvolněným výpekem z pánve, zakrýt, dusit okolo 30 minut na mírném plameni doměkka
    - podle chuti zahustit sos
    .

    pátek 4. března 2016

    Hermelín zapečený v listovém těstě

    Hermelín nebo Camembert zapečený v listovém těstě


    Rozpis pro 4 kusy sýra.


    Základ

    • 4 ks Hermelínu nebo Camembertu
    • 500 g listového těsta
    • 80 g anglické slaniny - plátky
    • 1 vejce


    Náplň

    • 125 g mozzarelly
    • 3 stroužky česneku
    • 100 g sušených rajčat v oleji
    • 1 žloutek
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • 1 čajová lžička soli
    • 1 čajová lžička pepře
    • hrst zelené petrželky


    Jak na to  

    - v míse smíchat suroviny na náplň
    - těsto rozválet, vykrojit 8 kruhů
    - sýry rozříznout, na řeznou stranu nandat malé množství směsi
    - na kruh těsta položit rozpůlený plátek anglické slaniny, nanést směs, položit Hermelín
    - zabalit, potřít rozšlehaným vejcem
    - péct cca 15 minut při 200 °C dozlatova
    .

    čtvrtek 3. března 2016

    Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem

    Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem


    Základ

    • 800 g kuřecích stehen s kůží
    • 30 g másla
    • sůl


    Sos

    • 100 g dijonské hořčice
    • 50 g javorového sirupu
    • 2 cl limetkové šťávy


    Nádivka

    • 50 g másla
    • hrst zelené petrželky
    • sůl


    Jak na to  

    - uvolnit kůži, vzniklou kapsu naplnit máslem smíchaným s nasekanou petrželkou a solí
    - z obou stran nasolit
    - naskládat do pekáče, potřít dijonskou hořčicí smíchanou s javorovým sirupem a šťávou z limetky
    - poklást kousky másla
    - nezakryté péct cca 50 minut při 160 °C a 10 minut při 200 - 220 °C
    .

    středa 2. března 2016

    Růžičková kapusta jako kaše

    Kaše z růžičkové kapusty


    Kaše

    • 400 g růžičkové kapusty
    • 200 g anglické slaniny
    • 80 g šalotky nebo cibule
    • 4 stroužky česneku
    • 5 polévkových lžic olivového oleje
    • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
    • 150 - 200 ml 30% smetany 
    • 50 ml šťávy z citronu
    • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
    • 1 čajová lžička majoránky
    • sůl, pepř


    Posyp

    • 100 g růžičkové kapusty
    • 50 g anglické slaniny
    • 1 - 2 stroužky česneku
    • 50 g jader vlašských ořechů
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
    - nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
    - přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
    - na posypání: na suché pánvi 3 - 4 minuty restovat nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky
    - okolo 4 minut promíchávat
    .

    pondělí 22. února 2016

    Kuřecí fajitas

    Kuřecí fajitas


    Fajitas

    • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
    • 250 g cibule
    • 400 g silnostěnných paprik 
    • 1 čerstvá chilli paprička
    • 400 g nakládaných červených fazolí (1 plechovka)
    • 340 g nakládané kukuřice (1 plechovka)
    • 4 stroužky česneku
    • 4 - 5 čajových lžiček šťávy z limetky
    • 10 polévkových lžic olivového oleje
    • 1 čajová lžička koriandru
    • 1 čajová lžička římského kmínu
    • mleté chilli (podle chuti)
    • sůl, pepř


    Dresink

    • 180 g zakysané smetany
    • 3 čajové lžičky šťávy z limetky
    • čerstvá chilli paprička
    • 1 větší stroužek česneku
    • sůl, pepř, mleté chilli


    Jak na to  

    - na suché pánvi dobře opéct pokrájené papriky, chilli papričku, cibuli a česnek
    - přilít olej, vmíchat koření - koriandr, římský kmín, mleté chilli
    - přilít fazole, cca 5 minut povařit, přidat kukuřici, minutu povařit, vypnout
    - kuřecí prsa pokrájet, krátce zprudka opéct na olivovém oleji, snížit teplotu, okořenit
    - 8 až 10 minut dusit ve vlastní šťávě, vmíchat do zeleniny, společně minutu povařit
    - vmíchat šťávu z limetky
    .

    sobota 20. února 2016

    Vepřová plec na kari a hrášku

    Vepřová plec na kari a hrášku


    • 1000 g vepřové plece
    • 800 g konzervovaného hrášku (2 plechovky)
    • 400 g konzervovaných loupaných rajčat
    • 300 ml vývaru
    • 160 g cibule (2 střední)
    • 60 g zázvoru
    • 30 g sádla
    • 4 větší stroužky česneku
    • 2 čajové lžičky kari koření
    • 1 čajová lžička kmínu
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - cibuli restovat cca 8 minut na sádle, přidat česnek a zázvor
    - po minutě přidat pokrájené maso, zprudka opéct, snížit teplotu, nechat vydusit vodu
    - vmíchat kari, kmín, sůl, pepř
    - nalít rajčata, zalít vývarem, bez zakrytí cca 12 minut povařit
    - vmíchat hrášek, přivést k varu, vypnout
    .

    pátek 19. února 2016

    Zapečené žampiony se špenátem

    Zapečené žampiony se špenátem


    Základ

    • 5 - 6 větších žampionů
    • 40 g tvrdého sýru 

     Náplň

    • 100 g mražených špenátových listů
    • 60 g tvrdého sýru 
    • 40 g 31% smetany (4 polévkové lžíce)
    • 20 g másla
    • 3 stroužky česneku
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - žampiony oloupat, vykrojit nohy, klobouky odložit, nohy pokrájet
    - rozpustit máslo, okolo 3 minut promíchávat pokrájené nohy, přidat česnek a po chvilce špenát
    - pár minut dusit do vyvaření vody ze špenátu, vmíchat strouhaný sýr a smetanu, prohřát, vypnout
    - osolit a opepřit, naplnit klobouky, posypat sýrem
    - péct cca 15 minut při 200 °C, pak ještě na 1 - 2 minuty pod grilem
    .

    sobota 13. února 2016

    Játrové knedlíčky

    Játrové knedlíčky


    • 400 g vepřových jater
    • 140 - 160 g strouhanky
    • 100 g cibule
    • 80 g másla
    • 20 g hladké mouky
    • 3 vejce
    • 4 stroužky česneku
    • majoránka, sůl, pepř


    Jak na to  

    - očištěná játra namlít nebo rozsekat nebo rozmixovat
    - nadrobno pokrájenou cibulku okolo 5 minut restovat na másle
    - játra smíchat s vejci, česnekem, moukou, strouhankou, majoránkou, solí, pepřem a zchladlou cibulkou
    - tvarovat knedlíčky, vkládat do mírně probublávajícího vývaru 
    - podle velikosti 3 - 5 minut povařit
    .

    pátek 29. ledna 2016

    Hovězí plátky se špenátem a sušenými rajčaty

    Plátky z hovězí kýty se špenátem a sušenými rajčaty


    • 600 g hovězí kýty
    • 450 g mražených špenátových listů
    • 200 g cibule
    • 200 g nakládaných sušených rajčat
    • 50 g sádla nebo oleje
    • 20 g másla
    • 30 g hladké mouky
    • 30 g ančoviček
    • 600 ml vývaru
    • 2 - 3 stroužky česneku
    • 2 čajové lžičky tymiánu
    • sůl, pepř
    • parmazán na posypání (nemusí být)


    Jak na to  

    - maso nakrájet na plátky, naříznout, naklepat, osolit a opepřit, krátce zprudka opéct, odložit
    - nasypat nakrájenou cibuli, cca 8 minut restovat, vmíchat mouku
    - po 2 - 3 minutách zalít vývarem, vrátit maso, dusit zakryté doměkka
    - na pánvi prohřát ančovičky, přidat špenát, pokrájená sušená rajčata a česnek, vmíchat tymián
    - 2 - 3 minuty podusit, přidat do hrnce k měkkému masu, 5 minut společně povařit
    - vypnout, vmíchat kousek másla
    .

    čtvrtek 21. ledna 2016

    Azu po tatarsku

    Azu po tatarsku


    • 600 g hovězí kýty
    • 600 ml vývaru nebo vody
    • 200 g cibule
    • 140 g rajčatového protlaku
    • 100 g nakládaných okurek
    • 50 g sádla
    • 2 polévkové lžíce hladké mouky
    • 2 větší bobkové listy
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
    - odložit do hrnce, osolit, opepřit
    - na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
    - na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
    - přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
    - vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
    .

    sobota 16. ledna 2016

    Kuřecí prsa na zeleninovém leču

    Kostky z kuřecích prsou na zeleninovém leču


    • 670 g zeleninového leča (1 sklenice)
    • 600 g kuřecích prsou bez kůže
    • 140 g rajčatového protlaku
    • 30 g másla
    • 4 stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - kostky kuřecího zprudka krátce opéct, vmíchat česnek, sůl, pepř, tymián a protlak, krátce orestovat
    - zaprášit paprikou, zalít lečem
    - bez zakrytí povařit okolo 15 minut na mírném plameni
    .

    pátek 15. ledna 2016

    Hrnkový koláč s tvarohovým krémem

    Hrnkový koláč s tvarohovým krémem a zakysanou smetanou


    Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů. 
    Hrnek z rozpisu má objem 250 mililitrů.


    Těsto

    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 2 vejce
    • 1 hrnek cukru krupice
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 hrnek mléka
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 1 polévková lžíce kakaa
    • 1 polévková lžíce rumu 
    • 1/2 kávové lžičky soli
    • 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
    • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


    Tvarohový krém

    • 500 ml mléka
    • 500 g tvarohu (2 kostky)
    • 125 g másla
    • 3 polévkové lžíce cukru moučky
    • 2 vanilkové pudinky
    • 2 polévkové lžíce cukru krupice
    • 2 polévkové lžíce rumu
    • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


    Poleva ze zakysané smetany

    • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
    • 100 g čokolády na vaření
    • strouhaná čokoláda, oříšky, kokos, kakao... 


    Jak na to  

    - metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
    - odebrat 2 plné hrnky těsta, vmíchat do něho kakao
    - světlé těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, cikcak na něj nalít kakaové těsto
    - péct cca 20 minut při 180 °C
    - uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
    - do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
    - korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
    - ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetanu, nalít na krém, nechat ztuhnout
    .

    čtvrtek 14. ledna 2016

    Pečená cizrna

    Pečená cizrna

    Podle Marthy Stewart.


    • 500 g cizrny
    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • sušené bylinky, koření
    • sůl


    Jak na to  

    - cizrnu namočit na 10 - 12 hodin, dolít vodu, vařit cca 35 minut doměkka, slít
    - promíchat s olejem, péct 20 - 30 minut při 200 °C
    - promíchat s oblíbeným kořením a bylinkami
    .

    středa 13. ledna 2016

    Bůček na kysaném zelí a pivu

    Bůček na kysaném zelí a pivu


    • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
    • 500 g kysaného zelí
    • 200 g cibule
    • 200 ml piva
    • 30 g hladké mouky 
    • 3 stroužky česneku
    • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 2 čajové lžičky cukru
    • sůl


    Jak na to  

    - kostky bůčku zprudka krátce opéct, odložit, promíchat se solí, kmínem a česnekem
    - na sádle z bůčku orestovat cibuli, v pekáči smíchat se zelím, navrch rozložit bůček
    - na pánvi po cibuli promíchávat mouku, vmíchat papriku, zalít pivem, minutu povařit, nalít do pekáče
    - péct zakryté při 180 °C, po cca 25 minutách odkrýt, posypat cukrem, zvýšit teplotu, dopéct 6 - 8 minut bez zakrytí
    .

    neděle 3. ledna 2016

    Květák po indicku

    Květák po indicku


    Základ

    • hlávka květáku 
    • 300 - 350 ml oleje na smažení


    Směs na obalení 

    • 250 ml vody
    • 70 g hladké mouky
    • 60 g kukuřičného škrobu
    • 40 g oloupaného zázvoru
    • 40 g koření garam masala (2 vrchovaté polévkové lžíce)
    • 3 stroužky česneku
    • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1 čajová lžička mletého koriandru
    • sůl, pepř


    Dresink

    • 3 vrchovaté polévkové lžíce hustého jogurtu
    • 2 stroužky česneku
    • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
    - smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
    - ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
    - na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
    .