pátek 4. března 2016

Hermelín zapečený v listovém těstě

Hermelín nebo Camembert zapečený v listovém těstě


Rozpis pro 4 kusy sýra.


Základ

  • 4 ks Hermelínu nebo Camembertu
  • 500 g listového těsta
  • 80 g anglické slaniny - plátky
  • 1 vejce


Náplň

  • 125 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • hrst zelené petrželky


Jak na to  

- v míse smíchat suroviny na náplň
- těsto rozválet, vykrojit 8 kruhů
- sýry rozříznout, na řeznou stranu nandat malé množství směsi
- na kruh těsta položit rozpůlený plátek anglické slaniny, nanést směs, položit Hermelín
- zabalit, potřít rozšlehaným vejcem
- péct cca 15 minut při 200 °C dozlatova
.

Ideální k večeři nebo svačině.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Hermelíny podélně přepůlíme.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Jedno vejce rozklepneme do hrnku, vidličkou ho prošleháme.


Náplň

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Rajčata scedíme a nadrobno pokrájíme.
Petrželku najemno nasekáme.

V míse vidličkou rozmačkáme mozzarellu.
Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutek, přidáme ho k mozzarelle.
Bílek můžeme nalít do hrnku k prošlehanému vejci nebo odložit k jinému vaření. 
Vmícháme rajčata, česnek, petrželku, sůl, pepř a tymián.


Zabalení

Listové těsto rozválíme na tloušťku 3 milimetrů.
Rádýlkem ho rozkrájíme na 8 dílů.
Na každý díl položíme plátek slaniny, nandáme část náplně, položíme půlku Hermelínu.
Zabalíme.
Můžeme tvořit různé tvary. Třeba měšce, košíky, balíčky, šátečky...
Podle potřeby přizpůsobíme počet a velikost. Pro více menších kusů sýr rozkrájíme na více částí. Nebo ho nakrájíme nadrobno a na náplň ho nasypeme nebo menší kousky s náplní smícháme. Můžeme tak připravit třeba malé šátečky.



Upečení

Zabalené Hermelíny naskládáme na plech.
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme 12 až 15 minut dozlatova.







TIP!  Pokud zbyde kousek těsta, uděláme z něho třeba pár šátečků. Ve sladké nebo slané variantě. Ideálně je naplníme tím, co máme v lednici rozdělané a je potřeba spotřebovat.

TIP!  Na fotkách byl Hermelín zabalen takto:
  • Vykrojíme 8 kruhů o průměru zhruba 13 centimetrů.
  • Zbytky těsta zpracujeme dohromady, znovu rozválíme a rozkrájíme na pruhy.
  • Rozříznutou plochu Hermelínu potřeme malým množstvím směsi, ozdobíme ho pruhy těsta.
  • Konce pruhů zahneme pod sýr.
  • Doprostřed kruhu položíme rozpůlený plátek anglické slaniny, naneseme na ni část směsi.
  • Na směs posadíme Hermelín.
  • Po obvodu sýr potřeme rozšlehaným vajíčkem, těsto zvedneme, přimáčkneme ho k bokům, můžeme ho ještě zajistit provázkem.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Tak přítel při pohledu na tenhle recept řekl, že se zamiloval a musíme to hned vyzkoušet :))) Tak dík za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já díky a pozdravuj přítele :-)
      Doufám, že nejen jemu bude chutnat!

      Vymazat