Základ
- 5 - 6 větších žampionů
- 40 g tvrdého sýru
- 100 g mražených špenátových listů
- 60 g tvrdého sýru
- 40 g 31% smetany (4 polévkové lžíce)
- 20 g másla
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
Jak na to
- žampiony oloupat, vykrojit nohy, klobouky odložit, nohy pokrájet
- rozpustit máslo, okolo 3 minut promíchávat pokrájené nohy, přidat česnek a po chvilce špenát
- pár minut dusit do vyvaření vody ze špenátu, vmíchat strouhaný sýr a smetanu, prohřát, vypnout
- osolit a opepřit, naplnit klobouky, posypat sýrem
- péct cca 15 minut při 200 °C, pak ještě na 1 - 2 minuty pod grilem
.
- žampiony oloupat, vykrojit nohy, klobouky odložit, nohy pokrájet
- rozpustit máslo, okolo 3 minut promíchávat pokrájené nohy, přidat česnek a po chvilce špenát
- pár minut dusit do vyvaření vody ze špenátu, vmíchat strouhaný sýr a smetanu, prohřát, vypnout
- osolit a opepřit, naplnit klobouky, posypat sýrem
- péct cca 15 minut při 200 °C, pak ještě na 1 - 2 minuty pod grilem
.
Výborná rychlá večeře nebo teplý či studený předkrm. Část jich můžeme zapéct se špenátem a část s mletým masem.
Příprava
Žampiony očistíme a oloupeme.
Nohy opatrně vyřízneme z klobouků, dáme pozor, abychom je přitom neprořízli.
Nohy pokrájíme na drobné kousky.
Sýr nastrouháme.
Oloupané stroužky česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Směs na naplnění
Na pánvi rozpustíme máslo.
Nasypeme pokrájené nohy.
Na mírném plameni je 3 minuty promícháváme.
Vmícháme utřený česnek, po zhruba 10 vteřinách přidáme špenát.
Mícháme.
Okolo tří minut dusíme, vyvaří se voda, kterou špenát pustil.
Vmícháme 60 gramů nastrouhaného sýra.
Přilijeme smetanu, 10 vteřin promícháváme, směs zhoustne.
Vypneme.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Mělo by stačit zhruba půl čajové lžičky soli i mletého pepře.
Zapečení
- Klobouky naplníme špenátovou směsí.
- Rovnoměrně je posypeme 40 gramy nastrouhaného sýra.
- Na horní mřížce trouby pečeme okolo 15 minut. Na závěr můžeme dát žampiony na přibližně jednu minutu pod gril.
TIP! Nejlépe se hodí sýry s obsahem tuku 40 % a vyšším. Například Ementál, Comté, Gruyère, Eidam... Žampiony na fotkách byly připraveny se sýrem Président Madrigal.
TIP! Je fajn péct naplněné žampiony posazené v cukrářských papírových košíčcích.
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat