neděle 20. března 2016

Rychlá paštika na pánvi

Rychlá paštika na pánvi - králičí


  • 80 g jater králičích nebo drůbežích nebo vepřových
  • 30 g cibule
  • 20 g másla
  • 10 g špeku bez kůže
  • 2 polévkové lžíce smetany 30 a víceprocentní
  • 2 čajové lžičky koňaku, brandy, portského, sherry, vína, whisky... alkohol ale nemusí být 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na suché pánvi na mírném plameni restovat špek
- po 2 minutách přidat cibuli, po dalších 2 utřený česnek
- po minutě přidat máslo a játra, ev. alkohol, lehce osolit a opepřit
- stále na mírném plameni okolo 3 minut promíchávat
- přilít smetanu, minutu povařit, vmíchat majoránku
- rozmixovat, nechat vychladit
.

Rychlovka pro případ, že máme malé množství jater, například z jednoho králíkaNebo jich máme větší množství, ale potřebujeme udělat rychlý předkrm. 


Příprava

Játra opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na malé kousky.
Sloupnutou cibuli a špek nadrobno pokrájíme.
Oloupaný stroužek česneku jemně utřeme.


Orestování

Na mírném plameni na suché pánvi okolo 2 minut promícháváme kostičky špeku.
Přisypeme cibuli.
Po zhruba 2 minutách i utřený česnek.
Ještě minutu promícháváme.

Do pánve přidáme játra a malý kousek másla.
Vmícháme špetku soli a pepře.
Soli stačí opravdu jen malé množství, na pánvi už máme slaný špek.


Dokončení

  • Směs na mírném plameni zhruba 3 minuty promícháváme.
  • Pokud použijeme alkohol, nyní ho přilijeme, dáme mu minutu na odpaření.

  • Přidáme smetanu, mícháme.
  • Po minutě vypneme, vmícháme v dlani promnutou majoránku.
    Nebo jiné koření podle chuti. Třeba tymián, jalovec, rozmarýn...

  • Tyčovým mixérem směs rozmixujeme.
  • Dáme ji vychladit do lednice.

Paštiku podáváme s pečivem.
Chuť výborně doplní brusinky nebo rybíz připravený jako brusinky.


TIP!  Rychlou paštiku můžeme samozřejmě připravit i z jater kuřecích, kachních, husích, telecích, vepřových...


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Super stránky, jsem moc ráda, že jsem na ně narazila. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za návštěvu blogu a milý komentář :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda li se tato paštika dá udělat i z jiného masa a pul na pul s masem klasickým? A jak dlouho tak vydrží v lednici? Vaše recepty vaříme doma pravidelně :) máte úžasný blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      z jiných jater určitě, ale s masem bych nekombinovala. Přeci jen je to velice rychlá příprava. Pro přípravu s masem doporučuji tento recept:
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/05/pastika.html
      Při uchování v lednici spotřebovat maximálně 3. den.
      Děkuji moc za pochvalu blogu, těší mě, že se Vám podle receptů dobře vaří!
      Dobrou chuť! :)

      Vymazat