- 80 g jater králičích nebo drůbežích nebo vepřových
- 30 g cibule
- 20 g másla
- 10 g špeku bez kůže
- 2 polévkové lžíce smetany 30 a víceprocentní
- 2 čajové lžičky koňaku, brandy, portského, sherry, vína, whisky... alkohol ale nemusí být
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička majoránky
- sůl, pepř
Jak na to
- na suché pánvi na mírném plameni restovat špek
- po 2 minutách přidat cibuli, po dalších 2 utřený česnek
- po minutě přidat máslo a játra, ev. alkohol, lehce osolit a opepřit
- stále na mírném plameni okolo 3 minut promíchávat
- přilít smetanu, minutu povařit, vmíchat majoránku
- rozmixovat, nechat vychladit
.
- na suché pánvi na mírném plameni restovat špek
- po 2 minutách přidat cibuli, po dalších 2 utřený česnek
- po minutě přidat máslo a játra, ev. alkohol, lehce osolit a opepřit
- stále na mírném plameni okolo 3 minut promíchávat
- přilít smetanu, minutu povařit, vmíchat majoránku
- rozmixovat, nechat vychladit
.
Rychlovka pro případ, že máme malé množství jater, například z jednoho králíka. Nebo jich máme větší množství, ale potřebujeme udělat rychlý předkrm.
Příprava
Játra opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na malé kousky.
Sloupnutou cibuli a špek nadrobno pokrájíme.
Oloupaný stroužek česneku jemně utřeme.
Orestování
Na mírném plameni na suché pánvi okolo 2 minut promícháváme kostičky špeku.
Přisypeme cibuli.
Po zhruba 2 minutách i utřený česnek.
Ještě minutu promícháváme.
Do pánve přidáme játra a malý kousek másla.
Vmícháme špetku soli a pepře.
Soli stačí opravdu jen malé množství, na pánvi už máme slaný špek.
Ještě minutu promícháváme.
Do pánve přidáme játra a malý kousek másla.
Vmícháme špetku soli a pepře.
Soli stačí opravdu jen malé množství, na pánvi už máme slaný špek.
Dokončení
- Směs na mírném plameni zhruba 3 minuty promícháváme. Pokud použijeme alkohol, nyní ho přilijeme, dáme mu minutu na odpaření.
- Přidáme smetanu, mícháme. Po minutě vypneme, vmícháme v dlani promnutou majoránku.
Nebo jiné koření podle chuti. Třeba tymián, jalovec, rozmarýn...
- Tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dáme ji vychladit do lednice.
Paštiku podáváme s pečivem.
Chuť výborně doplní brusinky nebo rybíz připravený jako brusinky.
TIP! Rychlou paštiku můžeme samozřejmě připravit i z jater kuřecích, kachních, husích, telecích, vepřových...
Super stránky, jsem moc ráda, že jsem na ně narazila. Děkuji :-)
OdpovědětVymazatJá děkuji za návštěvu blogu a milý komentář :)
VymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat zda li se tato paštika dá udělat i z jiného masa a pul na pul s masem klasickým? A jak dlouho tak vydrží v lednici? Vaše recepty vaříme doma pravidelně :) máte úžasný blog
OdpovědětVymazatDobrý den,
Vymazatz jiných jater určitě, ale s masem bych nekombinovala. Přeci jen je to velice rychlá příprava. Pro přípravu s masem doporučuji tento recept:
http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/05/pastika.html
Při uchování v lednici spotřebovat maximálně 3. den.
Děkuji moc za pochvalu blogu, těší mě, že se Vám podle receptů dobře vaří!
Dobrou chuť! :)