- 600 g hovězí kýty
- 450 g mražených špenátových listů
- 200 g cibule
- 200 g nakládaných sušených rajčat
- 50 g sádla nebo oleje
- 20 g másla
- 30 g hladké mouky
- 30 g ančoviček
- 600 ml vývaru
- 2 - 3 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky tymiánu
- sůl, pepř
- parmazán na posypání (nemusí být)
Jak na to
- maso nakrájet na plátky, naříznout, naklepat, osolit a opepřit, krátce zprudka opéct, odložit
- nasypat nakrájenou cibuli, cca 8 minut restovat, vmíchat mouku
- po 2 - 3 minutách zalít vývarem, vrátit maso, dusit zakryté doměkka
- na pánvi prohřát ančovičky, přidat špenát, pokrájená sušená rajčata a česnek, vmíchat tymián
- 2 - 3 minuty podusit, přidat do hrnce k měkkému masu, 5 minut společně povařit
- vypnout, vmíchat kousek másla
.
- maso nakrájet na plátky, naříznout, naklepat, osolit a opepřit, krátce zprudka opéct, odložit
- nasypat nakrájenou cibuli, cca 8 minut restovat, vmíchat mouku
- po 2 - 3 minutách zalít vývarem, vrátit maso, dusit zakryté doměkka
- na pánvi prohřát ančovičky, přidat špenát, pokrájená sušená rajčata a česnek, vmíchat tymián
- 2 - 3 minuty podusit, přidat do hrnce k měkkému masu, 5 minut společně povařit
- vypnout, vmíchat kousek másla
.
Na přípravu můžeme použít i maso vepřové, kuřecí nebo krůtí. V tom případě ale přizpůsobíme čas dušení , bude stačit kratší doba.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Pokud nemáme k dispozici hovězí vývar, povaříme v 600 mililitrech vody kostku bujonu.
Nebo místo vývaru použijeme na podlití čistou vodu.
Hovězí kýtu opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nakrájíme ji přes vlákno na centimetr až centimetr a půl silné plátky.
Plátky naklepeme, na třech až čtyřech místech nařízneme kraje, aby se nekroutily.
Z obou stran je osolíme a opepříme.
Orestování masa, cibulová jíška a podušení
Na větší hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
Plátky krátce zprudka opečeme z obou stran do hněda.
Bílkovina na povrchu se srazí, uzavře tím šťávu uvnitř plátku.
Maso bude chutnější a šťavnatější.
Opečené plátky odložíme na talíř.
Do pánve po restování masa nasypeme cibuli.
Zhruba 8 minut ji na mírném plameni promícháváme.
K cibuli vmícháme mouku, za 2 až 3 minuty budeme mít hotovou cibulovou jíšku.
Zalijeme ji 500 mililitry vývaru nebo vody, promícháme.
Orestování masa, cibulová jíška a podušení
Na větší hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
Plátky krátce zprudka opečeme z obou stran do hněda.
Bílkovina na povrchu se srazí, uzavře tím šťávu uvnitř plátku.
Maso bude chutnější a šťavnatější.
Opečené plátky odložíme na talíř.
Do pánve po restování masa nasypeme cibuli.
Zhruba 8 minut ji na mírném plameni promícháváme.
K cibuli vmícháme mouku, za 2 až 3 minuty budeme mít hotovou cibulovou jíšku.
Zalijeme ji 500 mililitry vývaru nebo vody, promícháme.
Na mírném plameni přivedeme k varu.
Zbylých 100 mililitrů ponecháme stranou na případné podlévání.
Vložíme orestované plátky masa, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme do okolo 45 minut do změknutí masa.
Z vepřového by měly být plátky měkké za 25 až 30 a z drůbežího za 12 až 15.
Tyto časy jsou ale orientační, vždy záleží na druhu a stáří masa!
Dokončení
Plátky podáváme s těstovinami, rýží, bramborem vařeným nebo opečeným a nebo s pečivem.
Přejít na seznam receptů
Zbylých 100 mililitrů ponecháme stranou na případné podlévání.
Vložíme orestované plátky masa, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme do okolo 45 minut do změknutí masa.
Z vepřového by měly být plátky měkké za 25 až 30 a z drůbežího za 12 až 15.
Tyto časy jsou ale orientační, vždy záleží na druhu a stáří masa!
Dokončení
- Sušená rajčata scedíme, pokrájíme je na menší kousky. Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
- Na rozehřátou pánev dáme ančovičky i s malým množstvím oleje ze skleničky. Vařečkou je rozmělníme.
Okolo 10 vteřin je na mírném plameni promícháváme.
- K ančovičkám přisypeme špenátové listy. Jakmile povolí, přidáme pokrájená sušená rajčata a česnek.
Vmícháme tymián, 2 až 3 minuty nezakryté podusíme.
Vyvaří se většina vody ze špenátu.
- Špenátovou směs přidáme do hrnce k plátkům, promícháme. Okolo 2 minut společně povaříme.
Pokud je potřeba, přilijeme malé množství vývaru.
- Vypneme, vmícháme kousek másla. Podle chuti osolíme a opepříme.
Plátky podáváme s těstovinami, rýží, bramborem vařeným nebo opečeným a nebo s pečivem.
Přejít na seznam receptů
Vyzkoušela jsem tenhle recept...teda bez ančoviček (já ryby nerada) a bez parmazánu (nevím,kde ho koupit) a byla to PECKA!! Moc jsem si pochutnala já i manžel. Díky!
OdpovědětVymazatPavlo,
Vymazatjá děkuji za milý komentář a vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo a že jste napsala!
Místo parmazánu můžete použít sýr Gran Moravia. Je výborný, dá se sehnat v prodejnách La Formaggeria. Mají pobočky ve větších městech, tak jestli na ně narazíte, neváhejte a vyzkoušejte.