čtvrtek 21. ledna 2016

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku


  • 600 g hovězí kýty
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 200 g cibule
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 100 g nakládaných okurek
  • 50 g sádla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 větší bobkové listy
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
- odložit do hrnce, osolit, opepřit
- na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
- na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
- přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
- vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Hovězí kýtu opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nejdříve ji nakrájíme přes vlákna na plátky a poté plátky rozkrájíme na nudličky.
Pokud Azu připravujeme z rozmrazeného masa, po rozmrznutí ho obzvlášť pečlivě osušíme.

Nudličky dáme do cedníku, zasypeme je moukou.
Cedníkem třeseme, aby se maso obalilo jen jemnou vrstvou.
A také, abychom se zbavili přebytečné mouky.


Orestování masa a cibule

Rozpálíme pánev, rozpustíme na ní sádlo.
Kousky masa zprudka a krátce orestujeme ze všech stran do hněda.
Orestované maso přendáme děrovanou naběračkou do hrnce.
Osolíme ho a opepříme.

Na pánev po mase nasypeme cibuli.
Zmírníme teplotu, promícháváme.
Po 8 minutách cibule zezlátne. 
Vmícháme rajčatový protlak a ještě minutu restujeme.
Směs přendáme k masu.


Podušení

  • Na pánev nalijeme zhruba 100 mililitrů vývaru nebo vody.
  • Minutu počkáme, z povrchu pánve se uvolní výpek.
    Stěrkou ho stáhneme k masu, promícháme.

  • Dalších 100 mililitrů vývaru si odložíme stranou pro pozdější podlití a zředění.
  • Zbytek vývaru nalijeme k masu.
    Přihodíme bobkový list, hrnec zakryjeme poklicí.

  • Na mírném plameni dusíme 40 až 50 minut do změknutí masa.
  • Občas promícháme.
    Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji malým množstvím vývaru nebo vody.


Dokončení

Okurky nakrájíme na nudličky.
Vmícháme je do hrnce k měkkému masu.
Na mírném plameni okolo 5 minut povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Azu po tatarsku podáváme s rýží, bramborem, knedlíkem, pečivem, těstovinami...








Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Zdravím, maso nakrájené na nudličky před obalením v mouce sušíte či ne?? Po mém pokusu, nudličky jsem nesušila, vznikla v cedníku neforemná masomoučná hmota nepodobající se Vašim předlohám a i výpeku bylo víc a jinak vypadajícího. Jinak výsledné jídlo bylo mnijamózní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, také zdravím a děkuji za milý komentář.
      Maso suším vcelku po opláchnutí, nudličky už ne. Ale může se stát, že obsahuje více vody, ať už díky zmrazení a opětovném rozmrazení nebo křehčení.
      Pokud je té vody okolo příliš, tak bych osušila lehkým přikládáním papírové utěrky nebo ubrousku.
      Že výpeku bylo více a vypadal jinak zřejmě právě ukazuje na větší množství mouky, kterou voda pohltila.
      Mám radost, že i přes to chutnalo!

      Vymazat
  2. Zdravím, myslím že recept je dost pracný... proč napřed opékat maso, které se nacucá tukem 🙆🙏vše vyndat a pak až dávat cibuli? Proč nedáte rovnou cibuli a pak až maso? Dělám to tak u každého jídla a výsledek je super 👌 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zdravím a moc děkuji za komentář.
      Přiznám se, že trochu tápu v tom, v čem vidíte pracnost.

      Maso potřebuje zprudka zatáhnout, proto se restuje jako první. Na pánvi zůstane i trochu mouky, budeme mít cibulovou jíšku. Dobře se při tomto postupu také orestuje rajčatový protlak.
      Pokud bychom dělali nejdříve cibuli, a nechali ji na pánvi, musíme víc hlídat, aby se při prudkém restování masa nepřipálila. (V případě přípravy z většího množství, by k tomu došlo určitě, protože bychom museli maso dělat na víckrát, aby se rychle opeklo, neleželo při restování na sobě ve více vrstvách, a nezačalo se tím pádem dusit.) A rajčatový protlak pak tedy musíme přidat až po orestování masa.
      Myslím, že postup popsaný v receptu za sebe skládá kroky, které každá surovina potřebuje.
      Určitě bude Azu podle Vašeho postupu také fajn, jen mně pořád vrtá hlavou ta pracnost, v čem ji vidíte.
      Mějte se fajn a ještě jednou díky, že jste si našla/našel chvilku na reakci na recept, vážím si toho.

      Vymazat