čtvrtek 21. ledna 2016

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku


  • 500 - 600 g hovězí zadní kýty
  • 200 g cibule
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 100 g nakládaných okurek
  • 50 g sádla
  • 600 - 700 ml vývaru nebo vody
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 větší bobkové listy
  • sůl, pepř

Jak na to  

- maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
- odložit do hrnce, osolit, opepřit
- na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
- na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
- přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
- vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.

Hovězí kýtu opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nejdříve ji nakrájíme přes vlákna na plátky a poté plátky rozkrájíme na nudličky.
Pokud Azu připravujeme z rozmrazeného masa, po rozmrznutí ho obzvlášť pečlivě osušíme.

Nudličky dáme do cedníku, zasypeme je moukou.
Cedníkem třeseme, aby se maso obalilo jen jemnou vrstvou.
A abychom se zbavili přebytečné mouky.


Orestování masa a cibule

Rozpálíme pánev, dáme do ní sádlo.
Kousky masa zprudka a krátce orestujeme ze všech stran do hněda.

Orestované maso děrovanou naběračkou přendáme do hrnce.
Osolíme ho a opepříme.

Na pánev nasypeme cibuli.
Zmírníme teplotu, promícháváme.
Po 6 - 8 minutách vmícháme rajčatový protlak a ještě minutu restujeme.
Směs přendáme k masu.


Podušení

Na pánev nalijeme zhruba 100 mililitrů vývaru nebo vody.
Pár desítek vteřin počkáme, z povrchu pánve se uvolní výpek.
Stěrkou ho stáhneme k masu, promícháme.

Dalších 100 mililitrů vývaru si odložíme stranou pro pozdější podlití a zředění.
Zbytek vývaru nalijeme k masu.
Přihodíme bobkový list, zakryjeme poklicí.

Na mírném plameni dusíme 40 - 50 minut do změknutí masa.
Občas promícháme.
V případě potřeby, pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji malým množstvím vývaru nebo vody.


Dokončení

Okurky nakrájíme na nudličky.
Vmícháme je do hrnce k měkkému masu.

Na mírném plameni okolo 5 minut povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s rýží, bramborem, knedlíkem, pečivem, těstovinami...











Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Zdravím, maso nakrájené na nudličky před obalením v mouce sušíte či ne?? Po mém pokusu, nudličky jsem nesušila, vznikla v cedníku neforemná masomoučná hmota nepodobající se Vašim předlohám a i výpeku bylo víc a jinak vypadajícího. Jinak výsledné jídlo bylo mnijamózní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, také zdravím a děkuji za milý komentář.
      Maso suším vcelku po opláchnutí, nudličky už ne. Ale může se stát, že obsahuje více vody, ať už díky zmrazení a opětovném rozmrazení nebo křehčení.
      Pokud je té vody okolo příliš, tak bych osušila lehkým přikládáním papírové utěrky nebo ubrousku.
      Že výpeku bylo více a vypadal jinak zřejmě právě ukazuje na větší množství mouky, kterou voda pohltila.
      Mám radost, že i přes to chutnalo!

      Vymazat