- 600 g hovězí kýty
- 600 ml vývaru nebo vody
- 200 g cibule
- 140 g rajčatového protlaku
- 100 g nakládaných okurek
- 50 g sádla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 větší bobkové listy
- sůl, pepř
Jak na to
- maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
- odložit do hrnce, osolit, opepřit
- na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
- na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
- přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
- vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
.
- maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
- odložit do hrnce, osolit, opepřit
- na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
- na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
- přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
- vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Hovězí kýtu opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nejdříve ji nakrájíme přes vlákna na plátky a poté plátky rozkrájíme na nudličky.
Pokud Azu připravujeme z rozmrazeného masa, po rozmrznutí ho obzvlášť pečlivě osušíme.
Nudličky dáme do cedníku, zasypeme je moukou.
Cedníkem třeseme, aby se maso obalilo jen jemnou vrstvou.
A také, abychom se zbavili přebytečné mouky.
Orestování masa a cibule
Rozpálíme pánev, rozpustíme na ní sádlo.
Kousky masa zprudka a krátce orestujeme ze všech stran do hněda.
Orestované maso přendáme děrovanou naběračkou do hrnce.
Orestované maso přendáme děrovanou naběračkou do hrnce.
Osolíme ho a opepříme.
Na pánev po mase nasypeme cibuli.
Zmírníme teplotu, promícháváme.
Po 8 minutách cibule zezlátne.
Na pánev po mase nasypeme cibuli.
Zmírníme teplotu, promícháváme.
Po 8 minutách cibule zezlátne.
Vmícháme rajčatový protlak a ještě minutu restujeme.
Směs přendáme k masu.
Podušení
Dokončení
Okurky nakrájíme na nudličky.
Vmícháme je do hrnce k měkkému masu.
Na mírném plameni okolo 5 minut povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Azu po tatarsku podáváme s rýží, bramborem, knedlíkem, pečivem, těstovinami...
Přejít na seznam receptů
Směs přendáme k masu.
Podušení
- Na pánev nalijeme zhruba 100 mililitrů vývaru nebo vody. Minutu počkáme, z povrchu pánve se uvolní výpek.
Stěrkou ho stáhneme k masu, promícháme.
- Dalších 100 mililitrů vývaru si odložíme stranou pro pozdější podlití a zředění. Zbytek vývaru nalijeme k masu.
Přihodíme bobkový list, hrnec zakryjeme poklicí.
- Na mírném plameni dusíme 40 až 50 minut do změknutí masa. Občas promícháme.
Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji malým množstvím vývaru nebo vody.
Dokončení
Okurky nakrájíme na nudličky.
Vmícháme je do hrnce k měkkému masu.
Na mírném plameni okolo 5 minut povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Azu po tatarsku podáváme s rýží, bramborem, knedlíkem, pečivem, těstovinami...
Přejít na seznam receptů
Zdravím, maso nakrájené na nudličky před obalením v mouce sušíte či ne?? Po mém pokusu, nudličky jsem nesušila, vznikla v cedníku neforemná masomoučná hmota nepodobající se Vašim předlohám a i výpeku bylo víc a jinak vypadajícího. Jinak výsledné jídlo bylo mnijamózní.
OdpovědětVymazatStáňo, také zdravím a děkuji za milý komentář.
VymazatMaso suším vcelku po opláchnutí, nudličky už ne. Ale může se stát, že obsahuje více vody, ať už díky zmrazení a opětovném rozmrazení nebo křehčení.
Pokud je té vody okolo příliš, tak bych osušila lehkým přikládáním papírové utěrky nebo ubrousku.
Že výpeku bylo více a vypadal jinak zřejmě právě ukazuje na větší množství mouky, kterou voda pohltila.
Mám radost, že i přes to chutnalo!
Zdravím, myslím že recept je dost pracný... proč napřed opékat maso, které se nacucá tukem 🙆🙏vše vyndat a pak až dávat cibuli? Proč nedáte rovnou cibuli a pak až maso? Dělám to tak u každého jídla a výsledek je super 👌 🥰
OdpovědětVymazatTaké zdravím a moc děkuji za komentář.
VymazatPřiznám se, že trochu tápu v tom, v čem vidíte pracnost.
Maso potřebuje zprudka zatáhnout, proto se restuje jako první. Na pánvi zůstane i trochu mouky, budeme mít cibulovou jíšku. Dobře se při tomto postupu také orestuje rajčatový protlak.
Pokud bychom dělali nejdříve cibuli, a nechali ji na pánvi, musíme víc hlídat, aby se při prudkém restování masa nepřipálila. (V případě přípravy z většího množství, by k tomu došlo určitě, protože bychom museli maso dělat na víckrát, aby se rychle opeklo, neleželo při restování na sobě ve více vrstvách, a nezačalo se tím pádem dusit.) A rajčatový protlak pak tedy musíme přidat až po orestování masa.
Myslím, že postup popsaný v receptu za sebe skládá kroky, které každá surovina potřebuje.
Určitě bude Azu podle Vašeho postupu také fajn, jen mně pořád vrtá hlavou ta pracnost, v čem ji vidíte.
Mějte se fajn a ještě jednou díky, že jste si našla/našel chvilku na reakci na recept, vážím si toho.