Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.
Hrnek z rozpisu má objem 250 mililitrů.
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce rumu
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
- 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Tvarohový krém
- 500 ml mléka
- 500 g tvarohu (2 kostky)
- 125 g másla
- 3 polévkové lžíce cukru moučky
- 2 vanilkové pudinky
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Poleva ze zakysané smetany
- 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
- 100 g čokolády na vaření
- strouhaná čokoláda, oříšky, kokos, kakao...
Jak na to
- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta, vmíchat do něho kakao
- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta, vmíchat do něho kakao
- světlé těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, cikcak na něj nalít kakaové těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetanu, nalít na krém, nechat ztuhnout
.
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetanu, nalít na krém, nechat ztuhnout
.
Jednoduchá, výborná a na přípravu nenáročná klasika.
S malým úsilím z na plechu upečené buchty, chcete-li koláče, vytvoříme efektní řezy.
Příprava
Příprava
V případě, že do těsta místo oleje použijeme máslo nebo Heru, v hrnku je na mírném plameni rozpustíme.
Odstavíme a necháme vychladnout.
Prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí.
Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
Těsto
- Do mísy rozklepneme celá vejce. Přisypeme jeden hrnek cukru a vanilkový cukr.
Okolo 3 minut šleháme metličkou.
- Do prošlehané směsi po částech přilíváme olej a mléko. Po částech přisypáváme připravenou mouku, dobře promícháme.
Hotového těsta budou zhruba 4 hrnky.
- Dva plné hrnky těsta rovnoměrně nalijeme na připravený plech. Do zbytku těsta vmícháme polévkovou lžíci kakaa.
Tmavé těsto nalijeme pramínkem cikcak na světlé těsto.
S plechem mírně zatřeseme.
Na první pohled se může zdát, že je těsta málo, ale pečením vyběhne!
Upečení
Plech s těstem vložíme do rozehřáté trouby.
Za 18 až 20 minut bude upečeno.
Propečenost vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji do korpusu, pokud bude po vytažení čistá, je hotovo.
Vyndáme z trouby, upečený korpus necháme na plechu vychladnout.
Krém
- Ve 150 mililitrech studeného mléka rozmícháme oba pudinky a dvě lžíce cukru. Zbylých 350 mililitrů mléka nalijeme do hrnce, začneme zahřívat na středním plameni.
Jakmile se přiblíží bod varu, za stálého míchání vlijeme mléko s pudinkem.
Okolo minuty povaříme.
Mícháme, aby se pudink nepřipálil.
Odstavíme.
- Vmícháme rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Do horkého pudinku dáme máslo a půlku z jednoho tvarohu.
Šlehačem prošleháme.
Přidáme zbytek tvarohu a moučkový cukr.
Vyšleháme na hladký krém.
- Na vychladlý korpus rozetřeme jednu nebo dvě polévkové lžíce rumu. Rovnoměrně naneseme krém, uhladíme.
Dáme na chvilku ztuhnout do chladna.
Čokoládová vrstva ze zakysané smetany
Na závěrečnou vrstvu rozpustíme čokoládu ve vodní lázni.
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
- Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Zapneme sporák na mírný stupeň.
- Do horního hrnce nalámeme čokoládu.
- Promícháváme, jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme. Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.
Do rozpuštěné čokolády vmícháme zakysané smetany.
Směs natřeme na tvarohový krém.
Na závěr ještě můžeme posypat kakaem, strouhanými ořechy, strouhanou čokoládou, kokosem...
Před podáváním necháme koláč v chladu zatuhnout.
Zajímavé a šikovné recepty
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář!
Vymazat