pátek 15. dubna 2016

Citronový moučník

Citronový moučník


Rozpis pro hranatou formu o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 90 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
  • 10 g nastrouhané kůry z citronu
  • 7 g  kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy


Na prolití

  • 110 - 125 ml šťávy z citronu
  • 50 g cukru moučky


Jak na to  

- utřít máslo s cukrem, přidat citronovou kůru, po jednom vešlehat vejce
- zapracovat mouku se solí a práškem do pečiva
- smíchat se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem
- nalít do pečicím papírem vystlané formy, péct nejdříve 15 minut na 180 °C 
- snížit teplotu na 150 °C, dopéct 25 až 30 minut
- po upečení ve formě propíchat špejlí, zalít šťávou z citronu smíchanou s cukrem moučkou
.

Voňavá vláčná rychlovka.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Máslo vyndáme z lednice.
Nakrájíme ho na menší kusy a necháme při pokojové teplotě chvilku povolit.
Formu vymažeme olejem a vysteleme pečicím papírem.
Nebo ji po vymazání vysypeme hrubou moukou.
Kůru z dobře omytého citronu jemně nastrouháme.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
A kupujeme jen pěkné voňavé citrony! 


Vymačkáme šťávu z jednoho až dvou citronů.
Šťávy bychom měli mít 110 až 125 mililitrů.
Dobře ji smícháme s cukrem moučkou.
Citron před rozkrojením mírným tlakem poválíme, šťáva z něho půjde lépe vymačkat.

Mouku prosejeme, smícháme ji s práškem do pečiva a se solí.


Těsto

Pro zpracování těsta je fajn použít ruční šlehač, během pár minut bude hotové.

  • V míse při nižších otáčkách utřeme máslo s cukrem.
  • Během 2 až 3 minut máslo zesvětlí, bude napěněné.

  • Přisypeme citronovou kůru.
  • Zvýšíme otáčky, postupně, po jednom přidáváme vejce.
    Hmota bude vypadat sraženě, to je v pořádku.

  • Po částech zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí.
  • Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
    Prošleháme do hladka.


Pečení

Hladké těsto nalijeme do formy, dáme do rozehřáté trouby péct.

  • Po 15 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
  • Pečeme ještě 25 až 30 minut.
  • Celkem tedy pečeme 40 až 45 minut.
  • Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme ji doprostřed moučníku, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Upečený moučník vyndáme z trouby, ale nevyklápíme ho.
Necháme ho ve formě.


Prolití citronovou šťávou

  • Čerstvě upečený teplý moučník v několika řadách propícháme špejlí.
  • Citronovou šťávou ho po lžících rovnoměrně poléváme na povrchu.
    Spotřebujeme celé množství.

  • Moučník ještě chvilku necháme ve formě, aby se do něho všechna šťáva vpila.
  • Po 5 až 10 minutách ho z formy vyndáme a necháme na mřížce zcela vychladnout.

  • Moučník posypeme cukrem moučkou.
  • Nebo ho dozdobíme polevou karamelovou, citronovou, čokoládovou...

Citronový moučník můžeme při servírování doplnit ovocnými omáčkami, zmrzlinou, přislazenou zakysanou smetanou...








TIP!  V případě, že moučník na povrchu příliš hnědne, ale ještě není upečený, přikryjeme ho alobalem.

TIP!  Na povrch můžeme rozetřít čokoládovou nebo karamelovou polevu nebo ještě více zvýraznit chuť polevou citrónovou. 
  • Na fotkách je moučník s karamelovou polevou: na mírném plameni rozpustíme 30 gramů cukru, vmícháme 50 gramů (cca 4 polévkové lžíce) 30 až 33% smetany a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy. 

  • Na citronovou polevu utřeme do zhoustnutí 180 gramů prosetého cukru moučky se 3 až 4 polévkovými lžícemi citronové šťávy. Pro lesklý povrch můžeme přidat také čajovou lžičku rozehřátého másla.

TIP!  Moučník výborně doplní ovocná omáčka.
Do zahřáté zakysané smetany vmícháme mražené višně nebo jiné ovoce.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat