sobota 20. února 2016

Vepřová plec na kari a hrášku

Vepřová plec na kari a hrášku


  • 1000 g vepřové plece
  • 800 g konzervovaného hrášku (2 plechovky)
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat
  • 300 ml vývaru
  • 160 g cibule (2 střední)
  • 60 g zázvoru
  • 30 g sádla
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli restovat cca 8 minut na sádle, přidat česnek a zázvor
- po minutě přidat pokrájené maso, zprudka opéct, snížit teplotu, nechat vydusit vodu
- vmíchat kari, kmín, sůl, pepř
- nalít rajčata, zalít vývarem, bez zakrytí cca 12 minut povařit
- vmíchat hrášek, přivést k varu, vypnout
.

Příprava

Sloupnutou cibuli podélně nakrájíme na osminy.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupka jde dobře odstranit obrácenou čajovou lžičkou.

Maso opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nakrájíme ho na nudličky.


Orestování

V hrnci rozehřejeme sádlo.
Nasypeme cibuli, okolo 8 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Přidáme česnek a zázvor, ještě minutu restujeme.

Zvýšíme teplotu, nasypeme maso.
Krátce a zprudka ho ze všech stran opečeme dohněda.


Podušení

  • Teplotu snížíme.
  • Občas promícháme, za 8 až 10 minut se vyvaří voda, kterou pustilo maso.

  • Jakmile se maso začne znovu opékat, přichytávat, vmícháme kari, kmín, 2 čajové lžičky soli a jednu čajovou lžičku mletého pepře.
  • Přidáme také celý obsah konzervy s rajčaty.

  • Do hrnce nalijeme 300 mililitrů horkého vývaru.
  • Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
    Bez zakrytí, za občasného promíchání povaříme 12 až 15 minut do změknutí masa.
    Tekutina by měla být zredukovaná a maso by mělo být měkké.
    V případě, že ještě není měkké, pár minut přidáme.
    Pokud nemáme vývar, můžeme zalít čistou vodou nebo povaříme kostku bujonu v 300 mililitrech vody.


Dokončení

Na závěr vmícháme scezený hrášek.
Přivedeme k varu a hned vypneme.
Dále už nevaříme, aby se hrášek nerozpadl.

Vepřovou plec na hrášku podáváme s pečivem, rýží, bramborem...






Žádné komentáře:

Okomentovat